Je hoeft geen geoefend vogelaar te zijn om vast te stellen dat er in De Groenzoom weer grote aantallen ganzen verblijven. Bijna alle soorten zijn vertegenwoordigd en allemaal eten ze in deze tijd hun buik flink rond, daarmee soms ook schade toebrengend aan jonge, net ontsproten rietscheuten. Je hoeft ook geen volleerd natuurliefhebber te zijn om te kunnen zien dat de natuur 5 tot 6 weken voorloopt op wat als normaal geldt.
Veel wilde planten hebben niet of nauwelijks te lijden gehad door het zachte winterweer. In De Groenzoom bloeit het klein hoefblad al heel vroeg, snel gevolgd door het groot hoefblad. Paarse dovenetel en koolzaad staan er ook al fleurig bij. Het wordt er met de dag kleurrijker op.
De merels in mijn tuin sprokkelen nu al kleine takjes bij elkaar voor het bouwen van een nest. De zwarte mannen hebben ’s ochtends vroeg alweer het hoogste lied. Turkse tortels voeren sensuele danspasjes uit op de pergola en koolmezenmannen krijgen hun geprononceerde verenkleed terug, net als de roodborst. In het natuurgebied fietste ik vandaag van tijd tot tijd door dichte wolken kleine vliegjes – insecten genoeg op dit moment.
Beheerder Cor Noorman vertelde mij dat er al nijlganzenparen gespot zijn die nu al voor een flink aantal pullen moeten zorgen. Grauwe en ook grote Canadese ganzen voeren weer hevige onderlinge gevechten uit en ook de meerkoet laat zich op dit vlak zeker niet onbetuigd. Grutto, tureluur, scholekster en kluut zijn sinds een week ook op vrijersvoeten en ze voeren net als de kieviten bij het minste onraad luidkeels spectaculaire vluchten uit.
Kortom, het is lente. Het loopt tegen Pasen. Op alle fronten is het met de naderende paasdagen weer tijd om eieren te zoeken. Thuis wel te verstaan. Deze zilvermeeuw denkt daar anders over: ik betrapte hem erop al een flink ganzenei uit een nest geraapt te hebben. Een gansje minder dit voorjaar kan geen kwaad.
Tekst en foto’s: © Jan Smith