De sneeuw heeft een dikke laag gevormd in mijn tuin. Het vriest steendik. De tuinvogels kunnen nu niet zonder bijvoeren.

Roodborst

Merel

Roodborst, merel, mees, tortel en kauw, ze komen allemaal op de voederplaats in mijn tuin af. In deze ijskoude dagen strooi ik dagelijks want ze moeten erop kunnen rekenen dat er steeds iets te eten is. Zoeken in de sneeuw kost veel energie en om de lange, koude winterdagen en -nachten te overleven moeten ze al hun vetreserves aanspreken. Ze raken per nacht soms wel twintig procent van hun lichaamsgewicht kwijt. Overdag hebben ze slechts een paar uur de tijd om voedsel te vinden en zo hun reserves weer aan te vullen.

Tortel

Goed voer is nu ook belangrijk, hoe meer calorieën er in zitten, hoe beter. Strooi speciaal tuinvogelvoer op de grond. Eiwit- en vetrijke zonnebloempitten, gedroogde meelwormen en pinda’s zijn perfect. Hang pindacakes, vetblokken en potten vogelpindakaas op. In deze barre temperaturen is goed voer noodzakelijk om ze de hoognodige energieboost te geven. Koop vogelvoer dat rijk is aan vetten, oliën, koolhydraten, mineralen en vitaminen. Vraag ernaar in de dierenspeciaalzaak. Geef deze dagen even iets extra’s uit voor die beestjes.

Uit onderzoek is gebleken dat het standaard vogelvoer dat vaak in supermarkten wordt verkocht veel te weinig voedingsstoffen bevat. Menselijke voedselresten als droog brood, kaasrandjes (zonder plastic!), stukjes worst of pindakaas zijn niet geschikt voor vogels. Deze producten bevatten veel te veel zout, kruiden, kunstmatige kleur- en smaakstoffen en conserveringsmiddelen. Allemaal stoffen die voor een vogel schadelijke gevolgen hebben. Een van tevoren gewassen in kleine stukjes gesneden appel kan nog wel.

Als je een tuintafel hebt staan, strooi het voer eronder, zodat het sneeuwvrij blijft. Hang vetbollen zo op dat de kat (van de buren) er niet bij kan.

Let een beetje op die gevederde vriendjes en geniet ervan als ze steeds weer bij je terugkomen om te eten.

Tekst en foto’s: Jan Smith

Kauw

Ekster