Bergschenhoek, 15 augustus 2018 – Samen met Natuur- en Vogelwacht Rotta is er de afgelopen maanden nagedacht hoe het erf van Boerderij Het Lansingerland meer erfvogels kan trekken. Er is een prachtig plan gemaakt door Rotta. Hier wordt stap voor stap vorm aan gegeven.
Anderhalf jaar geleden ontstond in de Krimpenerwaard contact met erfeigenaren in de buitengebieden om samen te bekijken hoe het voor de erfvogels aantrekkelijker en makkelijker gemaakt kon worden. Want van lieverlee kregen onder andere de zwaluw, ringmus, torenvalk en steenuil zowel te weinig voer (zaden, noten, bessen, insecten en muizen) als schuil- en nestplaatsen. Met als gevolg dat er in 25 jaar een afname van de erfvogels werd geconstateerd van 50%.
“Erfvogels hebben het moeilijk. De erven zijn grootschaliger en ‘netter’ geworden. Met voldoende voedsel, slimme erfbeplanting en nestkasten redden de vogels het echt veel beter. In de Krimpenerwaard is dat signaal goed opgepakt en van de resultaten zijn we onder de indruk,” kijkt Henk Starink, als vrijwilliger actief als natuurwerker bij Rotta, naar de plannen. “Er ligt hier een uitgestrekt gebied, maar inmiddels zijn ook wij gestart met plannen maken en bovendien zijn we al bij acht particulieren geweest om hen te adviseren. Tot nu toe merkten we enige weerstand bij de boeren. Dat heeft echter alles te maken met de manier waarop je verder wilt ontwikkelen. Peter en Annigje Gille van Boerderij Het Lansingerland staan echter, zo hebben we inmiddels met elkaar ervaren, open voor ideeën en uitwerkingen die zowel de insecten- als de erfvogelstand kunnen bevorderen en bovendien aansluiten bij hun visie.”
Peter: “Ik ben er zelf ook eens wat meer over gaan lezen. Voor ons is belangrijk dat we niet alleen uit de natuur willen putten, maar er ook iets voor terug willen doen. We willen bouwen aan een plek die mooi is voor iedereen; aan diversiteit, maar ook spreiden van risico. Voor nu en ver na ons. Zorg voor de schepping en de generatie die na ons komt. Wensen en mogelijkheden werden samen besproken met leden van Rotta en vervolgens kwam het rapport op tafel.”
Het plan
Bij de erfscan bleek dat er overwegend jonge aanplant op het erf staat. Vogels als mus, roodborst, spreeuw, kievit, kraai, ekster, gans, eend en zwaan werden op en rond het terrein gesignaleerd, evenals zwaluw en boomkruiper. De wens van de eigenaar luidde: “Meer beplanting op het erf en de erfinrichting afstemmen op ontwikkeling naar een biologische boerderij, publieksvriendelijk en sociaal. Plus een moestuin met speelweide naast de koeienstal. Op het erf zijn weinig groenblijvende struiken, zodat er in de winter weinig schuilplaatsen voor vogels zijn. Daar zouden beukenhaag of klimop bij kunnen. We hebben ook belangstelling voor nootdragende bomen en er is ruimte voor een kleine boomgaard en voor nestkasten.”
Op het erf ontbreken bloemenweiden of grotere perken. Aanleg daarvan samen met vroegbloeiende heesters voorziet vogels van voedsel en geven bovendien zowel beschutting als broedgelegenheid. Ook in takkenhopen en houtstapels vinden insecten, amfibieën, zoogdieren en vogels zowel beschutting als voedsel en voortplantingsgelegenheid. De oevers op het terrein zijn goed te ontwikkelen tot natuurvriendelijke oevers met veel planten.
Henk Starink: “We hebben onze adviezen samengevat in een tiental punten en inmiddels zijn we al begonnen met de eerste uitvoeringen. We adviseren iedereen ook eens in de eigen tuin te kijken.”
In 2017 is Rotta in samenwerking met natuurorganisaties het erfvogelproject gestart. “In één tot twee uur kunnen wij een erfscan aan huis doen. De aanvrager ontvangt een uitgebreid advies met vogelvriendelijke aanpassingen op z’n erf, waarmee we eigenaren in het buitengebied helpen hun erf aantrekkelijk te maken voor de vogels.”
Aanmelden kan via erfvogels@gmail.com.
Trees Borkus-Henskens
Bron: De Heraut https://www.herautonline.nl/?p=71624