Zaterdag 30 juni was het slootjesdag, een topactiviteit voor de Rotta Rangers.

Het beloofde die dag warm te worden. In de middag liep de temperatuur dan ook al snel op tot boven de 30 graden. Toch waren er in de ochtend 23 en in de middag 5 kinderen. Stoer hoor van die jongens en meiden. Dit zijn immers onze natuur-ambassadeurs van de toekomst. 

Stilleven materiaal ‘Het leven in en bij een sloot’ © Esmeralda

Voor zo ’n activiteit zijn nogal wat hulpmiddelen nodig. Gert had zijn auto vooraf dan ook vol geladen met attributen zoals zoekkaarten (ook eigen gemaakte zoekkaarten met wat meer achtergrondinformatie, slim bedacht door Astrid), loepen, loeppotjes, plastic bakjes, twee tafeltjes, een parasol, schepnetjes en afwasteiltjes. Eigenlijk te veel om op te noemen.

Instructie in de schaduw © Yvonne

Alles was al voor de aankomst van de kinderen ter plekke uitgeladen en na wat leerzame instructies van Astrid en Ben werd het eindelijk tijd om de visnetten in de sloot te gooien. De kinderen hadden daar in hoge mate van spanning natuurlijk al te lang op gewacht.
Na in kleine groepjes rond een vangstverzamelpunt te zijn ingedeeld kon de sloot eindelijk onveilig worden gemaakt.

Aan de slag! Wat zit er in de schepnetjes? © Simon

En uiteraard waren onze Rotta Rangers zeer bedreven in het vangen van een gevarieerd scala aan waterbeestjes. Er viel door de begeleiding dan ook nog heel wat op te zoeken en samen met de kinderen te benoemen. In het niet geheel schone water werden bootsmannetjes (ruggenzwemmers), zoetwaterpissebedden, schijfhoornslakken, bloedzuigers en watermijten gevangen. In het schonere gedeelte werden haftenlarven, schaatsenrijders, larven van een waterjuffer, kokerjuffers en poelslakken gevangen. Aan de hand van een lijst van de vangsten kwam Ben dan ook samen met de kinderen tot de conclusie dat de vangsten bewezen dat de kwaliteit van het water goed was en zeker niet slecht. Door het dopen van lakmoesstripjes in het water en drogen werd dit nog eens extra bewezen. Orka ’s en haringen zijn er niet gevangen, alhoewel een lekker harinkje bij Ben er best wel in had gegaan.

Enthousiast genoeg! ‘t is wel warm! © Esmeralda

Op het water zag je gele bloemen met grote drijfbladeren; nee geen waterlelie maar de gele plomp. Ook uit het water schepten de kinderen met hun visnetje allerlei groen op.
Waterplanten zijn belangrijk voor alle dieren die in en rond het water leven. De planten brengen zuurstof in het water. Ze houden het water schoon en helder door voedingsstoffen uit het water te halen, zodat er minder algen kunnen groeien die het water troebel maken. Planten bieden aan vogels, vissen, amfibieën en insecten een verstopplekje en de mogelijkheid om eitjes te leggen tussen de bladeren.
We zagen regelmatig boven onze brede sloot (grote) libellen en (kleinere) waterjuffers voorbij scheren op zoek naar insecten.

Van het drinkwater dat we bij ons hadden werd dankbaar gebruik gemaakt om de dorst te lessen, om een ‘bekkie’ te spoelen vanwege een losse tand en om een snoepkikkertje / dropvisje met de kindermond te vangen.

Trekken aan die volgelopen laarzen! © Esmeralda

En ja ondanks dat de slootkant toch niet zo steil was ging één van de kinderen toch te water. Gelukkig ging hij niet kopje onder en was het best verkoelend. Dat was wel even schrikken voor die waterbeestjes, want zo ’n fanatieke visser hadden ze nog niet meegemaakt. Een telefoontje van Esmeralda naar zijn ouders bezorgde de visser gelukkig al snel weer droge kleding.

Op jacht naar dat gele emmertje. Gelukt! Met dank aan Esmeralda © Yvonne

Even later drijft een belangrijk wateremmertje af van de kant van de sloot. Na kort overleg besluit Esmeralda als waternimf, met wat angstige momenten voor de blubberige bodem, het emmertje uit het water te halen. Ook zij werd natuurlijk als vangst genoteerd. Wat een vangsten!

Rangers van de middagploeg – tropisch warm! © Astrid

Zelfgebouwde hooibergen bestormen © Yvonne

In de middag rond 15.00 uur hadden wij ook nog even een angstig momentje. Langs de sloot kwam een kleine wervelstorm aangeraasd. Gelukkig passeerde die aan de andere kant van de sloot om vlak nadat hij ons was gepasseerd van slootkant te wisselen en veel zand van het ruiterpad in de lucht met zich mee te nemen. De gevangen slootbeestjes zijn daarmee gelukkig een circusact met luchtacrobatiek bespaard gebleven.

De oogst van de middagploeg onder de parasol © Gert

Aan het eind konden de kinderen nog bij hun (groot) ouders met hun vangsten pronken. Daarna moest alles uiteraard natuurlijk weer netjes in de sloot terug.

Voldaan konden de kinderen, voorzien van een IVN zoekkaart waterdiertjes en een schitterend Rottemerenpaspoort “Ontdek de wonderlijke waterwereld in het Recreatiegebied Rottemeren”, weer naar huis.

Wat een dag. Iedereen weer bedankt voor zijn/haar bijdrage aan deze topactiviteit voor onze Rotta jeugd. Jullie zijn onmisbaar. Toppie!

Verslag: Ben Huber

Thyrza draaide voor de eerste keer mee; een reactie van haar vader:
Thyrza was heel enthousiast, ze vond het erg leuk. Het duurde eventjes voordat ze weer energie had, ze had er erg naar uitgekeken, en het had haar veel energie gekost. Zo is ze, ze doet het dan voor meer dan 100% en geniet er ook meer dan 100% van.  Ze gaat zeker nog een keertje terugkomen.