Gidsen: Rien van der Vorm en Ad Somers. Aantal deelnemers: 7. Nou, het was me het avondje wel: twee enthousiaste en deskundige gidsen en zeven enthousiaste deelnemers. Zo’n avond kan bij voorbaat al niet stuk.

Rien en Ad vertellen over de geschiedenis van dit pareltje en hoe het “in onze handen” gekomen is. De dikke wilg voor de ingang is net een wandelende tak. Hij stond vroeger een paar meter naar achteren, richting fietspad. Over enkele jaren zal hij waarschijnlijk de ingang blokkeren. Hoe we dat oplossen: dat zien we dan wel weer. We worden gewaarschuwd om vooral op het vlonderpad te blijven. Er is geen enkele behoefte aan een Rotta-veenlijk. Ad laat zien wat er gebeurt als je naast het pad komt: je zakt meteen helemaal weg in het veen.

Waterpeper

Knikkende wilgenroosjes

Kattenstaarten

We komen bij het Klaas van de Kolk veldje. Een zeer gevarieerd bloemrijk veldje. Vooraan staat waterpeper, vroeger echt gebruikt als keukenkruid, meer naar achteren staan knikkende wilgenroosjes, kattenstaarten en nog vele andere soorten bloemen. Eens in de twee of drie jaar worden in dit veldje de bomen gerooid of tot de grond toe afgezaagd. Dit om het veldje open te houden. We zijn met een klein groepje dus we mogen van Rien af en toe op een door hem aangegeven plek van het padje af. We belanden in enkele zeer intieme stukjes KMG., voornamelijk bestaand uit veenmos. Lekker verend en vochtig.

Zicht op de aalscholverkolonie

We komen op een paar plekken waar iemand met een pot witkalk aan het modderen is geweest: de uitwerpselen van aalscholvers. Gelukkig ziet mijn toilet er anders uit. Wat een knoeipotten zijn dat. Ze verzieken de hele plantengroei.

Wederik

Moerasspirea

Pluimzegge

Buiten dit knoeigebied zien we wederik, moerasspirea en pluimzegge. Er staat ook veel riet. Het water is erg zuiver want op de oppervlakte krioelt het van de schaatsenrijdertjes. En dat in die hete periode. Op één van die intieme plekjes liggen de stoffelijke overschotten van een aalscholver en een kraai, slachtoffers van Reintje.

Bij de uitgang liggen honderden eikenhouten planken om hier en daar het vlonderpad te vernieuwen. Er wordt door de natuurwerkers keihard gewerkt om dit schitterende veengebied in stand te houden. Het KMG is, hoe tegenstrijdig dit ook klinkt, een goed onderhouden, ongerept natuurgebiedje. Een goed beschermd pareltje in ons Bergse Bos. We lopen nog even buitenom waar de gidsen ons uitleg geven over de molenviergang en het heliofytenfilter.

Wil je een gezellig avondje uit: ga dan op een vrijdagavond om 19.00 uur mee wandelen in het KMG.
Start om 19 uur op de fietsparkeerplaats bij eetcafé De Roerdomp, Tweemanspolder 12, 2761 ED Zevenhuizen (elke vrijdagavond tot en met 31 augustus 2018).

Dank aan de gidsen en dank aan alle deelnemers.

Verslag en foto’s: Piet Mulder