De fruitbomen in de Plukberm aan de Hoeksekade in Bergschenhoek stonden afgelopen weken volop in bloei. Enthousiaste vrijwilligers maaiden op zaterdag 15 mei een deel van het gras tussen de bomen en binnenkort worden boompalen geplaatst om de jonge bomen te ondersteunen.

Het is pas het tweede seizoen voor de kleine boomgaard. De fruitbomen en -struiken hebben vorig jaar de droge perioden en stormen goed doorstaan. De meeste van de bijna 100 fruitbomen zijn goed aangeslagen. Zoals het nu gaat, zijn later dit jaar de eerste kersen, bessen, bramen en frambozen en misschien ook al appels, peren en pruimen rijp om geplukt te worden.

Sandy Rijs maakte het plan voor de idylle ©Henk Starink

Na een korte zeisles lukte het maaien al goed ©Henk Starink

De Plukberm is een initiatief van Sandy Rijs-van Antwerpen uit Bergschenhoek. Zij diende in december 2018 als burgerinitiatief het idee in bij de gemeenteraad van Lansingerland voor deze Plukberm. Het doel is om mensen weer te laten eten wat de natuur te bieden heeft, om de vele oude fruitrassen die Nederland rijk is te helpen behouden en om een plaats te creëren waar vogels, vlinders, bijen en vele andere insecten samen met de mensen kunnen genieten van de diversiteit aan eetbare planten.

De gemeente stelde hiervoor een stuk grasland op de hoek van het Sporthoekpad ter beschikking. Met een financiële bijdrage van de gemeente en sponsors was het eind 2019 mogelijk om bomen en struiken aan te kopen. Buurtbewoners en vrijwilligers van Natuur- en Vogelwacht Rotta hebben alles aangeplant en onderhouden nu de Plukberm. Het maaien gebeurt telkens in delen, zodat er altijd bloeiende kruiden in het gras blijven staan.

Klaas maait het hoge gras in lange banen ©Henk Starink

Natuurwerk is een feest voor jong en oud ©Jaap van Antwerpen

In de Plukberm zijn veel verschillende fruitrassen en kruiden aangeplant. Op de kaartjes aan de bomen zijn prachtige namen te lezen als Gravensteiner, Betuwse kriek, Reine Victoria, Brabantse bellefleur, Dubbele boerenwitte, Zoete Gulderling en Schone van Boskoop. Helaas hebben enkele bomen het eerste jaar niet overleefd, zoals de Aziatische Nashipeer. De verzameling is op 15 mei uitgebreid met Japanse wijnbes, jonge wilgen en wat muntplantjes. Een wens van Sandy is om meer kleurige veldbloemen in de Plukberm te laten groeien. Nectar en stuifmeel van bloeiende inheemse planten trekken veel bijen, vlinders en andere insecten aan en al die kleur is natuurlijk ook een feest voor het oog.

Dit hotel is het hele jaar geopend voor insecten ©Jaap van Antwerpen

In de Plukberm stond al een insectenhotel en er is nu ook een houtstapel geplaatst. Dit is een veilige schuilplaats en biedt insecten gelegenheid om zich voort te planten. Door de grotere diversiteit en gelaagdheid zullen komende jaren ook meer soorten vogels op de Plukberm afkomen. Het is zelfs mogelijk dat vogels gaan zorgen voor een natuurlijke bestrijding van de eikenprocessierups in de grote eikenbomen langs de Hoeksekade.

Insecten kunnen schuilen en nestelen in deze houtstapel ©Jaap van Antwerpen

Bij de Plukberm staat een informatiebord, waar voorbijgangers de tijd nemen om even een kijkje te nemen. Zodra het fruit rijp is, kunt u van alles plukken, maar pluk met mate, laat altijd wat van de planten staan, zodat ze weer uit kunnen groeien voor een volgende pluk of seizoen.

Hulp van meer vrijwilligers of buurtbewoners om de Plukberm mooi te houden, is welkom.

Interesse om enkele malen op zaterdagochtend te komen helpen? Gereedschap of ervaring zijn niet nodig. Neem contact op met Sandy Rijs-van Antwerpen, tel. 06-1774 6376, of stuur een bericht naar sandyvanantwerpen@hotmail.com.

Je kunt meer lezen over de Plukberm op rotta-natuur.nl/ontdek-natuur/natuurprojecten/plukberm/

Tekst: Henk Starink