Heb je wel eens een reuzenberenklauw in volle bloei gezien? Het is een gigantische plant van wel 2-3 m hoog met brede schermen van bloemen. Insecten zijn er blij mee omdat ze nectar van de bloemen lekker vinden en vogels zijn er blij mee omdat ze insecten lekker vinden.
Je zou zeggen dat natuurliefhebbers er dan ook blij mee zijn, maar niets is minder waar. Die prachtige planten kunnen namelijk bij aanraking een sapje op je huid achterlaten dat flinke brandwonden kan veroorzaken. En het zijn ook nogal bazige types: ze zaaien zich enorm uit en nemen binnen de kortste keren de boel over van de inheemse planten. Het is een invasieve exoot, zoals dat deftig heet.

De natuurwerkgroep van Rotta zorgt in het Hoge Bergse Bos voor reuzenberenklauwbestrijding. Na de wekelijkse opstart in ons Trefpunt trekken we er in april op uit om jonge planten uit te steken zodat ze geen kans krijgen zich uit te zaaien. Natuurlijk staan die planten dan nog niet in bloei. We moeten de schurken herkennen aan de bladeren en de stelen. Dat betekent echt goed kijken naar details.

Op een van de foto’s is te zien dat een erkende reuzenberenklauw paarsige vlekjes op de steel heeft. Op een andere zie je bladvorm en -kleur. Als we een exemplaar gevonden hebben is het zaak om hem met knol en al uit te steken, want anders komt hij gewoon terug en gaat hij alsnog bloeien en zaden aanmaken.

En wat moeten de insecten en vogels nou zonder reuzenberenklauw? Nou, die kunnen hun hart ophalen bij de gewone berenklauw. Ook een plant met lekkere nectar, maar inheems en van een wat bescheidener karakter. De insecten en vogels komen niets tekort in het Hoge Bergse Bos.

Lijkt het je leuk om in een vrolijke groep mooi natuurwerk te doen? Dat kan elke donderdagmorgen! Meld je aan bij Rien van der Vorm via telefoon (06-2789 0077) of e-mail (natuurwerk@rotta-natuur.nl).

Verslag: Eric Schoen

Foto’s: Ale Algra
Foto bovenaan pagina: een veld met reuzenberenklauwen – bron FLORON