Meerkoeten spelen een belangrijke rol in het onderzoek van bioloog Auke-Florian Hiemstra van Naturalis Biodiversity Center in Leiden. Hij roept de hulp in van zoveel mogelijk wandelende vogelaars of vogelende wandelaars.

Vooral het gebruik van niet-natuurlijke materialen bij de nestbouw van deze gitzwarte watervogels intrigeert hem. Ze gebruiken werkelijk van alles wat er in het water drijft, variërend van koffiebekertjes, limonaderietjes, snoepverpakkingen, plastic zakken tot telefoonkabeltjes. Je kunt het zo gek niet noemen of het ligt op het nest.

Hiemstra vraagt zich af waarom deze vogels dit doen. Hij wil daarom zoveel mogelijk nesten onderzoeken en roept daarbij de hulp in van het vogelend publiek. Met een foto van ieder meerkoetnest is hij blij. De informatie voor dit citizen science project kun je uploaden naar www.meerkoetnest.nl.

Het liefst ziet hij dat de melder het nest een tijdje volgt, zodat daarover ook andere relevante informatie kan worden ingevuld zoals het aantal zichtbare eieren, hoeveel er uitgekomen zijn, het aantal (overlevende) jongen en dergelijke. Met die informatie hoopt Hiemstra iets meer te kunnen zeggen over de voor- en nadelen van kunstmatig nestmateriaal.

“Alle hulp is hard nodig om gedegen onderzoek te kunnen doen.”

Mijn mening? Leuk om in deze coronatijd nog een nuttig tijdverdrijf erbij te hebben.

Meerkoetbesonjes: terwijl vaderlief alle belagers op een afstand houdt, een enkeling uitdaagt of fel te lijf gaat, leert moeder het jong om zelf het beste eten bij elkaar te zoeken. Foto: Jan Smith