De Expeditie op 11 november “bomen zonder blad herkennen” ging “eigenlijk” niet door…veel bomen hadden namelijk hun blad nog niet verloren. Gekkigheid, we hebben met ongeveer 25 wandelaars natuurlijk wel een mooie wandeling gemaakt, waarvan hier een kort verslag.

op het voorterrein van het Trefpunt is al veel te zien en te herkennen

Het gekozen pad, rondom een deel van de golfbaan, leidde ons langs vele soorten, waarvan de Kaukasische vleugelnoot waarschijnlijk wel de meest exotische was. De populieren brachten enkele wandelaars spontaan tot het reciteren van regels uit Denkend aan Holland.. van Hendrik Marsman. Ook het gedicht  November, van JC Bloem paste bij deze ochtend, die ons zon maar ook wat regen bracht.

Bomen zijn, zo leerden we van Henk Starink, ook te herkennen aan de structuur van de stam. Beuken bijvoorbeeld, hebben een hebben lage takken, om hun gladde stam te beschermen tegen de zon. Wilgen zijn zeer bevorderend voor biodiversiteit, de “knot” is een biotoop op zichzelf. Hedera, ofschoon geen boom, klimt graag in de stammen, waardoor er soms een soort hederabomen lijken te ontstaan. Het blad verandert van vorm als de klim z’n hoogste punt heeft bereikt, van handvormig naar hartvormig. Uiteindelijk krijgt de plant bloemen die een belangrijke bron van nectar zijn, voor insecten, nog in het late najaar. U had erbij moeten zijn.. dan was u ook getuige geweest van de Kornoelje-test en de dansende insecten boven de klimop.

na afloop praten we nog even bij in het Trefpunt

Dank aan Henk Starink en Peter  Wienbelt voor de organisatie en wetenswaardigheden. 

foto’s: Alizée Verboogen (een prachtig Trefpunt) en Peter Wienbelt