Afgelopen zaterdag 10 mei was het een mooie ochtend voor onze slootjesactiviteit. Nadat de kinderen voorzien waren van een naamsticker, werd een korte introductie gegeven. Wist je dat heel vroeger, Nederland uit moeras bestond? De boeren konden daar niet op wonen en werken. Zij moesten met de hand greppels graven, zodat het land droger werd. Nu hebben we wel 330.000 kilometer aan sloten. Sloten zijn erg belangrijk. Er groeien planten in en bij en veel (water) dieren zijn afhankelijk van een schone sloot. Planten kunnen een schuilplek zijn, produceren zuurstof en zijn een nestelplaats. Sommige planten helpen mee om de sloot schoon en helder te houden. Niet alleen vissen, kikkers en eenden zijn waterdieren, maar ook waterinsecten zoals de watervlo. Veel larven leven onder water totdat ze volwassen zijn, bijvoorbeeld de larve van de eendagsvlieg (dat heet een haft) en larven van libellen.
Tijd om op pad te gaan.
Gewapend met schepnetten, teiltjes, loeppotjes, zoekkaarten en rugzakken lopen we naar een sloot vlakbij een bruggetje. We verdelen ons in groepjes en algauw worden de eerste waterdiertjes voorzichtig met het schepnet uit de sloot gevist en in een teiltje, loeppotje of cuvet gedaan en bekeken.
Wat een verscheidenheid aan kleine diertjes! Dat die diertjes allemaal in een sloot leven, wat bijzonder.

De lijst met waarnemingen is keurig bijgehouden.
Halverwege hebben we een drink- en eetpauze. Genoten van de lekkere biscuitjes en kikkertjes. We hebben trouwens niet alleen waterdiertjes gespot maar ook buizerds, meerkoeten met jongen, een kleine karekiet gehoord en een schedeltje van een vogel ( een kraai waarschijnlijk) gevonden.
Nadat de kinderen ( en ook de volwassenen) even hebben gezeten laat Frans, onze specialist zien hoe we de helderheid van het water kunnen meten. Hij laat vanaf de brug een zichtschijf ( Secci-schijf) met draad in het water zakken. Onze sloot had een zichtdiepte van ongeveer 60 centimeter. De schijf was vanaf dat punt niet meer te zien.
Na deze activiteit is het bijna tijd om op te ruimen. Voorzichtig worden de teiltjes met vooral garnalen en watervlooien weer terug in de sloot gedaan. Nog even afsluiten met elkaar. Onze sloot was gelukkig redelijk schoon te noemen!
Twee schepnetjes lichter lopen we weer terug naar het Trefpunt. Het was heel leuk zo met de Kapoentjes en de Rangers samen! Dit is voor herhaling vatbaar.
Hopelijk zien we je op zaterdag 21 juni, dan is onze volgende activiteit: ‘eten uit de natuur!
Hieronder nog wat leuke foto’s van de ochtend!