Tijdens de ledenexcursie van zaterdag 23 juni namen ruim 17 enthousiaste deelnemers en deelneemsters deel aan een fietstocht van ongeveer 35 kilometer in de omgeving van Berkel, Pijnacker en Delft.

Moestuinvereniging Berkelhof was dit keer het verzamelpunt, waar in een nog flets ochtendzonnetje een heerlijke kop koffie werd geschonken door de beheerder. De meesten maakten daar ook van de gelegenheid gebruik het atelier annex moestuin van Sjaak Gouweleeuw te bezichtigen. Trots toonde Sjaak zijn creaties en zijn tuin waaruit hij een paar komkommers plukte om in te bijten zo lekker.
Om 9 uur stapte de groep op de fiets om na vijf minuten trappen alweer af te stappen voor een bezoekje aan gemeentelijk monument Het Hooghe Huys met tekst en uitleg door de eigenaar over de ontstaansgeschiedenis. Daarna reed de groep naar natuur- en recreatiegebied De Groenzoom. In deelgebied 3 – Noordersingel legde Cees van der Burg in het kort uit hoe dit gebied in de loop der eeuwen tot stand is gekomen. Jan Smith vertelde het een en ander over het duoduct van de N470 waardoor Noordersingel en Windaassloot onder de provinciale weg N470 stromen.

Cees vertelt over het Varkenseiland

Aangekomen in deelgebied 4 – Keulseweg hield Cees een duidelijke verhandeling over het zogenoemde Varkenseiland, dat alleen al door het uiterlijk beslist niet in aanmerking komt voor een schoonheidsprijs.

Sporen van sinusmaaien
Jan vestigde in het kort de aandacht op het sinusmaaibeleid van Beheercombinatie BTL/Punt ten behoeve van het verbeteren van de biodiversiteit in het gebied, waarvan de sporen nu overal in het gebied duidelijk zichtbaar worden.

Karakteristieke brug in de Balij

Via de Balij reden de wielrijders door naar recreatiegebied Delftse Hout, waarbij onderweg de mooi gelegen landerijen van de Bieslandhoeve en het krekengebied in het Bieslandse Bos werden aangedaan.
Daarna werd de Groene Campus en de Green Village van de Technische Universiteit aangedaan. Aan de Rotterdamseweg hield de groep halt voor de lunchpauze bij Côte du Schie gelegen achter de kringloopwinkel en direct aan het water van de Schie.

Montbéliarde koe in de potstal

Na deze welkome onderbreking ging de groep op weg naar Hoeve Ackerdijk, waar de familie van de Berg een biologisch melkbedrijf met circa 85 Montbéliarde melkkoeien runt. Goed weidevogelbeheer staat hier hoog in het vaandel. Mede-eigenaar Bart gaf er een korte uitleg over de potstal en als laatste ook over kinderopvang waarover zijn moeder de scepter zwaait. Nadat iedereen weer op fiets zat, toog het gezelschap onder aanvoering van Hans Sanders in de richting van de A13 om na het ‘vieze tunneltje’ aan de oever van de Zweth uit te komen.

Het jaagpad langs de Zweth

Het kilometerslange, zeer smalle historische jaagpad op de dijk langs de rietkragen vereiste heel wat stuurmanskunsten en halverwege werd een korte pauze ingelast om de hele groep weer bij elkaar te krijgen. Bij molen De Valk werd even kort gestopt voor het bekijken van de vogelpopulatie in de Bergboezem – deelgebied 6, waar door Cees nog een korte uiteenzetting werd gegeven over het ontstaan van de verschillende hoog- en laagveengebieden. In deelgebied 5 – Klapwijkse Knoop vertelde Jaap van Lien nog het een en ander over het onderhoud dat door Rotta-vrijwilligers in dit gebiedje wordt uitgevoerd. Daarna reed het gezelschap de Oostmeerpolder – deelgebied 1 bij Berkel weer binnen en dunde zij steeds meer uit doordat steeds meer deelnemers hun kortste route naar huis ontdekten.

Al met al een interessante en boeiende fietstocht onder een stralende blauwe lucht met een verkoelend briesje, die beslist voor herhaling vatbaar is.

Tekst en foto’s: Jan Smith

Met een knipoog van een van de koeien!!