Hierbij een recept voor een vette vogel-hap, die je op meerdere manieren kunt verwerken:
– als vulling in een glazen potje, vergelijkbaar met pindakaas.
– als vulling in een andere vorm, bijvoorbeeld een halve kokosnoot of een afgedankt (kinder)klompje.
– als smeersel in een grote dennenappel, speciaal voor ‘knoeipotten’.
‘k Heb trek!
Benodigdheden:
- 2 kopjes tuinvogel-strooivoer
- 1 kopje zonnebloempitten
- 1 kopje (grof) gemalen ongezouten (vlies)pinda’s
- 200 gram frituurvet (zonder zout)
- een eetlepel ongezouten pindakaas (als dat in huis is) voor de afwerking
Het is raadzaam om een rol keukenpapier binnen handbereik te hebben. En een bakplaat of vel bakpapier om lekker boven te kunnen modderen en daarna het gemorste spul terug in het pannetje te kunnen doen om het weer opnieuw te kunnen gebruiken.
Laat het frituurvet zachtjes in een pannetje op een laag pitje langzaam smelten.
Niet laten koken of spetteren.
Zodra het vet vloeibaar is, doe je de andere ingrediënten erbij.
En dan alles lekker roeren, totdat het een smeuïg papje is, nog steeds op een laag pitje of op een warmhoudplaatje. Je kunt de pap dan met een lepel in de gekozen vorm doen of – bij dennenappels – voorzichtig (bij voorkeur boven een bakplaat) in de holtes smeren, totdat er een mooie gevulde vorm is.
Lekker knoeien.
Een probleem(pje) bij de dennenappels is, dat de smurrie er weer makkelijk uitvalt, zodra je de dennenappel omdraait om de onderkant in te smeren. Dat kun je min of meer oplossen door eerst de ene helft te vullen, dan even de boel te laten stollen en pas daarna de andere helft. Elke dennenappel moet dan in twee of meer stappen gevuld worden.
Veel knoeiplezier Chefkok Jan
Even proeven?
Spannend hoor!