De ringslang is een ongevaarlijke, niet giftige slang die in grote delen van Nederland voorkomt. Hij dankt zijn naam aan de gele, soms oranje, ring/band in de nek. Ringslangen kunnen goed zwemmen en eten hoofdzakelijk amfibieën (kikkers, padden en salamanders) en komt daardoor vaak in de buurt van water voor. Van oktober tot maart houdt de soort een winterslaap waarna hij bij stijgende temperaturen weer ontwaakt…
Rond juni leggen de vrouwtjes eieren, die meestal in augustus of september uitkomen. In Zuid-Holland is de soort tegenwoordig op veel plaatsen te vinden; van Leiden in het noordwesten tot Leerdam in het zuidoosten. Het bolwerk in deze provincie bevindt zich in het gebied tussen Reeuwijk, Gouda en de Krimpenerwaard. Echter, de ringslang lijkt in opmars en waarnemingen worden op tal van locaties gedaan. Ook langs de Rottemeren zijn enkele incidentele waarnemingen bekend. Zo zagen vissers wel eens een ringslang door het water zwemmen. Het gebied oogt zeer geschikt voor de ringslang en het is de vraag of er hier sprake is van een populatie.
De Werkgroep Ringslangen Zuid-Holland (WRZH) van Stichting RAVON (www.ravon.nl) probeert sinds enige jaren de verspreiding van de ringslang kaart te brengen. Aangezien de soort grotere afstanden kan afleggen en ook regelmatig op erven en in tuinen opduikt, worden ze regelmatig door mensen gezien. Omdat de WRZH een zo compleet mogelijk beeld van de verspreiding wil krijgen, roepen wij iedereen op om ringslangwaarnemingen door te geven. Heeft u wel eens een ringslang in de omgeving van de Rottemeren of elders in Zuid-Holland gezien of kent u mensen die er wel eens een of meerdere hebben gezien, dan horen wij dat graag! Belangrijk is om de locatie zo nauwkeurig mogelijk door te geven en bij voorkeur de datum (dit mag bij benadering). Ook niet recente waarnemingen of toekomstige waarnemingen zijn van grote waarde. Waarnemingen kunt u doorgeven aan j.rust3@kpnplanet.nl.
Werkgroep Ringslangen Zuid-Holland