Decennia lang is de Vogelklas van Karel Schot een begrip in Rotterdam en ver daarbuiten. Vogels die even een steuntje in de rug nodig hebben, worden hier opgevangen en liefdevol verzorgd met als doel deze gevleugelde vrienden zo snel mogelijk weer los te laten. In de Vogelklas passeren jaarlijks heel wat vogels de revue:

Een knobbelzwaan met een lamme vleugel, een wilde eend lijdend aan botulisme, een jonge merel die maar ternauwernood kon worden gered uit de klauwen van een kat, etc. Allemaal worden ze hier verzorgd en weer teruggeplaatst in de natuur. Vaak is dat een hele klus en de medewerkers van de Vogelklas hebben hier hun handen vol aan. De meeste medewerkers zijn vrijwilligers en doen dit werk belangeloos.

Bij de Vogelklas zijn ze heel wat gewend, maar in september keken ze wel heel erg raar op toen een mini-reigertje werd binnengebracht. Wat zou dat voor een vogel zijn? Bij een nadere inspectie bleek het een jonge woudaap te zijn. Deze pechvogel was tegen een ruit van een autodealer aangevlogen. Ben je net uit je nest gevlogen, vlieg je tegen een ruit aan! De onfortuinlijke vogel had last van zijn vleugel en was overduidelijk zijn evenwicht kwijt.

Eerst werd de vogel met dwangvoeding gevoerd, maar al snel kon deze mooie reiger zelf eten. Omdat het vliegen nog niet zo lukte, duurde het even voordat hij weer kon worden losgelaten. Begin oktober was het dan zo ver. De woudaap was klaar voor zijn tweede start. Op een zonnige zaterdagmiddag werd hij in het Rottemerengebied losgelaten op een geschikte locatie met veel riet.

Bij het openen van de kooi keek hij even onwennig rond, maar al snel verdween hij in het dichte riet. Hopelijk weet hij snel zijn weg naar tropisch Afrika te vinden (woudapen overwinteren namelijk in Afrika) en komt hij komend voorjaar terug om in ons werkgebied te broeden.

Natuur- en vogelwacht Rotta heeft een zwak voor woudaapjes en is zo sportief de kosten van het verblijf van de woudaap in de Vogelklas voor zijn rekening te nemen (€ 250). Zo ondersteunt Rotta het werk van Vogelklas Karel Schot en helpen wij deze kwetsbare broedvogel ook een beetje.
Tot volgend jaar, mini-reigertje!