1.”En……was het leuk? 2. Wat heb je allemaal uit de sloot geschept?” Vragen die de ophaalploeg regelmatig aan de kinderen stelde: pure belangstelling. Vraag 1 is vrij kort te beantwoorden: ja/nee of nat. Vraag 2 is een stuk lastiger.
Tip: Als je dit verslag leest, dan weet je in ieder geval weer wat meer over onze vrij natte kinderactiviteit ‘[W]onderwaterwereld’. Er waren 23 Slootjes-Rangers. Het weer was niet echt stabiel. ‘Buienradar’ werd regelmatig bekeken. De 2 plensbuien, die we – gratis – erbij kregen, waren eerlijk verdeeld.
foto © Elianne Hulst
De middagploeg © Elianne Hulst
’s Morgens gingen we met al ons materiaal naar een bekend stekkie. Een groene kikker zag ons aankomen en dacht: ‘Wegwezen!’. Dit slootje was al behoorlijk dichtgegroeid. De stevige bladeren van de lisdodde hebben we met een hark wat ‘omgebogen’. Arie kreeg er wel weer geluid uit. En nu maar proberen om het schepnetje tussen de waterplanten door in het water te krijgen; niet te diep want anders zat je in de modder.
De gezamenlijke witte groepsbak stond gevuld klaar om alle bijzondere waterdiertjes tijdelijk in te herbergen. Ieder groepje had ook nog een eigen, witte afwasteil. Zoekkaarten en loepjes lagen klaar om te gebruiken.
‘Aanvalluh’!!!
Waterschorpioen © Karin Goossen
Kleine bruine kikker © Elianne Hulst
Op het water schoten af en toe schaatsenrijders voorbij. Ze schaatsen steeds met 2 poten tegelijk. Het leek net of er een kuiltje aan het eind van hun 4 poten in het water zat. In onze ‘gevangenis-bak’ probeerden ze om eruit te springen. Je kon niet goed zien of ze ‘klapschaatsen’ aan hadden. Ook op het water vingen we kleine zwarte torretjes, namelijk het schrijvertje. Watertorren, wat dieper in het water, hebben we in alle soorten en maten gevangen. We hadden deze ronde een hele goede vangst: boo(t)smannetjes. Dit zijn echte rugzwemmers: ze zwemmen met de poten naar boven. De onderkant is minder mooi – camouflage. Slakken hebben we ook best veel gevangen. Onderweg laveerden we tussen de naaktslakken door. In het water vonden we vooral de platte posthoornslak en de poelslak met spitse punt. Het driedoornig stekelbaarsje hebben we ook met de loep bewonderd. Dit visje moet uit de buurt blijven van de libellelarven; zij hebben een uitklapbaar monddeel (masker), waarmee ze hun prooi verrassen.
De waterschorpioen ziet er ook gevaarlijk uit met die (f)linke kaken. Een ander spannend waterbeest is de bloedzuiger, familie van de worm. Hij heeft zowel voor als achter zuignapjes. In z’n mond zitten 3 kaken met scherpe tanden: gaatje boren en bloed naar binnen zuigen. Dit is een beperkte keuze uit de vele waterdiertjes, die we gevonden hebben. De middagploeg heeft nog een klein, bruin troetel-kikkertje uit het water gehaald en de ochtendploeg had een salamanderlarve met kieuwen als ‘knuffeldiertje’.
Opgeruimd staat netjes! © Arie Sonneveld
Bij de ochtendsloot lag behoorlijk wat troep. Ellen heeft samen met Margo een twee-vrouws-opruimactie gehouden: ‘Opgeruimd staat netjes’!
We hadden ook enkele soeplepels meegenomen; nee niet voor de vissoep. Je schept een waterdiertje uit de bak en kan het dan in die grote lepel mooi bekijken. Helaas raakte er zo’n lepel te water. Geen probleem voor Rixt: je mouw opstropen en met de andere hand houd je Carlo dan vast. Resultaat: de soeplepel kwam weer boven water. De emmer, die Ilse vorig jaar kwijtraakte, hebben we ook nu niet teruggevonden.
Natuurlijk hebben we tussendoor nog wat gedronken. Dat we ook nog gratis een visdemonstratie van een visdiefje kregen, was mooi meegenomen.
Het middagslootje is voor de helft van het tuinbouwbedrijf van Koolhaas. De slootkant was van tevoren keurig gemaaid. Dank voor jullie medewerking; dat geldt ook voor de firma Ripping waar we mochten parkeren.
Onze top 5 uit beide slootjes:
- soeplepel
- larve van de kleine watersalamander
- bruin kikkertje
- bloedzuiger
- waterschorpioen
De volgende kinderactiviteit is ‘Een kijkje in de micro(scoop)wereld’ op zaterdag 23 juli 2016 – zomervakantie; we gaan dan alleen ’s middags op stap.
Verslag: Gert Jansen
foto © Arie Sonneveld
Heeeel erg nat! © Elianne Hulst
Ons ochtendslootje © Arie Sonneveld