Donderdag 21 oktober is een echte herfstdag met veel wind en felle regenbuien afgewisseld met prachtige wolkenluchten. Binnen blijven is geen optie voor de natuurwerkers. Vandaag is immers de laatste maaidag van het jaar in de Wiebertjes.
De Wiebertjes is het voor liefhebbers bekende natuurgebied in het Hoge Bergse Bos, bestaande uit ruitvormige eilandjes met rondom watergangen.
Langs het 600 meter lange natuurpad liggen afwisselend riet- en hooilandjes. Rotta natuurwerk maait vijf van deze velden in de zomer, zie de nummers op de foto. Op de andere eilanden blijft het riet staan en verwijderen we alleen de opschietende wilgen.
De laatste weken is hard gewerkt op het 4e veld; dat is een extra groot veld met berkenbomen en duidelijke herkenbare watergangen langs de eilandjes.
Het maaien begint zodra de broedtijd in het voorjaar voorbij is. Zo vroeg in het seizoen maaien we alleen smalle stroken in het opkomende gras en riet, het zgn. sinusbeheer. Op deze manier creëer je meer variatie op een klein stukje, wat voor veel vlinders, bijen, vogels zoogdieren en amfibieën heel goed is. In de loop van de zomer maaien we telkens grotere stukken op de velden 1 tot en met 4. We laten de rietkragen en de bloeiende kruiden en bloemen zo veel mogelijk staan.
Mooi is dat op alle velden verschillende soorten planten groeien. Naast het jaarlijks terugkerende koninginnenkruid en wilgenroosjes zien we hier en daar ook wat hondsroos tussen de bramen. Op veld 4 groeit nu jaarlijks steeds meer guldenroede. Nieuwe soorten dit jaar zijn een grote ratelaar en moerasandoorn. Het is een goed teken dat het aantal soorten langzaam uitbreidt, want hoe meer diversiteit hoe beter.
Ook paddenstoelen komen ieder jaar terug, zoals de bekende vliegenzwammen onder de berken. Andere paddenstoelen dit jaar zijn de gele aardappelbovist en de gewone knolparasolzwam.
Veldje 5 is het zgn. griendje, een laaggelegen veld met verschillende soorten wilgen. We maaien het riet en gras op dit veld één keer per jaar in de zomer. De herfst is het moment om de andere velden nog één maal volledig te maaien. Stukken van de rietkraag langs het water zijn nu ook gemaaid, zodat de fraaie zichtlijnen in het landschap weer voor iedereen vanaf het natuurpad te zien zijn.
Op meerdere plekken blijven plukken riet staan om dwergmuizen een geschikte plek te bieden om te overwinteren. Na drie droge zomers is het nu een veel natter jaar geweest en dat is goed te merken aan de overvloedige rietgroei. Steeds grotere hopen met maaisel blijven op de veldjes liggen. Het vele maaisel zal nu langzaam gaan verteren en na de winter zijn de hopen al weer een heel stuk geslonken. Het grote maaiwerk zit er nu op. In de komende periode is er enkel nog onderhoud aan de takkenril langs het natuurpad en waar nodig is er snoeiwerk aan de bomen en aan de slootkanten.
Tekst en foto’s: Henk Starink