We verzamelen met 23 leden onder de befaamde kastanjeboom op de Koekamp. Deze honderd jaar oude boom moest in 1997 voor het luttele bedrag van ruim een ton verplaatst worden wegens de aanleg van een autotunnel. Boom en kluit, samen een gewicht van 180 ton, waren niet op de gebruikelijke manier te verplaatsen, men heeft hem toen 80 meter verder versleept via rails in een gegraven sleuf. Mede door goede verzorging heeft de boom de unieke operatie prima doorstaan en is deze blikvanger een bekend afspraakpunt. Zie ook Monumentale bomen

Dit is maar een van de mooie verhalen die roerganger Hans gedurende de wandeling uit zijn mouw schudt.

Den Haag wordt terecht parkstad genoemd, zo nu en dan een stukje bebouwing maar je kunt er dus gemakkelijk de hele dag zoetbrengen. Wat een pracht aan bomen, struiken, landschappen (we ploegen zelfs een stukje door het zand in St Hubertus), watertjes en uitzichten. Zo nu en dan moeten we een drukke weg over, maar dat lukt allemaal prima.

Clingendael

Het tempo zit er aardig in, we gaan door het Haagse Bos naar het Sint Hubertus met hier en daar een klimmetje, dan via Klein Zwitserland (de dapperen onder ons nemen het hoge pad, de rest loopt onderlangs) en Groenendaal naar Landgoed Clingendael, waar we bij de uitspanning IJgenweis pauzeren voor een welverdiende kop koffie. Vervolgens lopen we door park Oosterbeek en komen we weer in het Haagse Bos, aan de kant van het koninklijk paleis.

Waar zit die bosuil?

Het vogelleven is in dit seizoen wat karig, we horen en zien wel vuurgoudhaan, koperwiek, roodborst en grazende Indische ganzen. De bosvogels die je mag verwachten zijn er: houtduif, gaai, merel, koolmees. Op het punt in Clingendael waar we een bosuil zouden kunnen aantreffen moeten we helaas vaststellen dat hij zich goed heeft verstopt, of hij is gewoon niet thuis. Net als de koning, het ontbreken van de vlag op Huis Ten Bosch zou erop duiden dat hij er niet is.

Porseleinzwam

Vliegenzwam

Aanvankelijk zijn er weinig maar later toch heel wat paddenstoelen te zien, zoals inktzwam, geweizwammetje, porseleinzwam, vliegenzwam, bundelmycena, zalmzwam en gewone zwavelkop. Tonderzwammen blijken zelfs groenig van kleur te kunnen zijn. Er waren er meer, maar het vereist grote kennis om ze allemaal op naam te brengen, zelfs specialisten weten het op het oog soms niet.

Wilde kardinaalsmuts

Gewone ossentong

Japanse duizendknoop

Voor uitbundig bloeiende planten is dit niet het jaargetijde, maar er zijn altijd diehards. De wilde kardinaalsmuts laat mooi zien waaraan hij zijn naam dankt, er staat hier en daar wat iel bezemkruiskuid, gewone ossentong, nog een enkele teunisbloem en wat duizendblad, en herfsttijloos met zijn tere lila kleur. Helaas helaas, staat er een hele rij Japanse duizendknoop in bloei bij park Oosterbeek.

Eekhoornbrug

Daar zien we ook de Eekhoornbrug over de Benoordenhoutseweg, als verbinding tussen Oosterbeek en het Haagse Bos. Volgens de monitoring maken er per jaar hooguit vier eekhoorns en een enkele boommarter gebruik van. Het ding heeft 144.000 euro gekost, wel een hoop geld voor zo weinig en onvoorspelbaar verkeer….

Uw verslaggever van dienst raakt intussen haar ov-pas kwijt, aangemoedigd door medewandelaars worden alle zakken drie keer gecontroleerd, Birgitte haalt de rugzak nog een keer helemaal leeg, maar nee. Gelukkig kun je nog gewoon een kaartje kopen, ik pak de bus op de Bezuidenhoutseweg, terwijl de rest van de groep nog een stuk van Park Het Loo meepakt. Op het laatste deel naar sneltramhalte Laan van Nieuw Oost-Indië, het eindpunt van een afwisselende wandeling, staan langs de bermen nog dagkoekoeksbloem en herfstaster in bloei.

Het was weer eens een echte Rotta-wandeling, en zo fijn om veel oude getrouwen, en ook nieuwe gezichten te zien.

Verslag: Josien Hofs, met aanvullingen van Ina Geenen.

Roerganger: Hans Sanders

Foto’s: Josien Hofs