Lage Bergse Bos en Bleiswijkse Zoom

Op rustige momenten kan er gelukkig nog gewandeld worden. Ons werkgebied is op doordeweekse dagen wel wat drukker dan normaal maar wordt niet overlopen. Dus afstand houden is niet moeilijk.

Zuurbes

Het Lage Bergse Bos lijkt op dit moment van het jaar niet de meest spannende plek. De bomen zijn nog grotendeels zonder blad en op de grond gebeurt er ogenschijnlijk ook niet zo veel. Er is wel bizar veel te horen, maar ja zonder de steun van Rotta-leden die op gehoor de vogels goed onderscheiden is het onbegonnen werk. Als je goed kijkt is er toch altijd wel iets te zien: maarts viooltje bijvoorbeeld, krakeenden, futen en kuifeenden. Een roodborst die al bezig lijkt met nestmateriaal bij een ontwortelde boom, een winterkoning met soortgelijke plannen, paddenstoelen op dood hout, een slootkant vol speenkruid, en hoor ik daar dan toch een zwartkop?

Hommel in zuurbes

Even checken met mijn telefoon, en ja hoor. Het zal een van de eerste zijn dit voorjaar. Heel veel planten (nooit plantjes zeggen volgens Dick?) zijn in wording, en voor mij nog onherkenbaar. Gelukkig kunnen apps een antwoord geven, hoewel dat niet altijd even betrouwbaar is. Een leuke ontdekking is het zilveren boomkussen op een stuk dood hout, een slijmzwam die je niet dagelijks tegenkomt.

Bij het Hoge Bergse Bos staat de zuurbes al bijna helemaal in bloei en wordt drukbezocht door bijen en hommels. Het voorjaar is echt begonnen. Je moet daar wel uitkijken voor mountainbikers, maar gelukkig letten ze zelf ook goed op. Het lijkt wel of men wat gemoedelijker met elkaar omgaat nu, ondanks de benodigde ‘social distance’.

Onderweg naar de Bleiswijkse Zoom ben ik even gestopt bij het natuur-compensatie-gebiedje aan de Kooilaan. Het spreekt nog niet meteen tot de verbeelding, maar er is al wel een paartje wilde eenden en wat tureluurs die aan het foerageren zijn.

Pinksterbloemen

In de Bleiswijkse Zoom hoorde ik niet alleen maar zag ook de tjiftjaf, dankzij het feit dat veel bomen nog geen blad hebben. De eerste herik in bloei, en al een vergeet-me-nietje, dat na een tip van Willemien Troelstra nader gedefinieerd kan worden als akker-vergeet-me-nietje. Ik ben ook even gaan kijken naar de plek waar de lenteklokjes zouden moeten staan. Er is al wel bladvorming, maar verder nog niet. Ik weet ook niet wat je het eerste jaar al zou mogen verwachten. En: pinksterbloemen! Nu was ik niet degene die als eerste gewag maakte van bloeiende pinksterbloemen in ons werkgebied, dat was Aria. Hoewel we de social media soms verwensen leveren ze in tijden van corona ook weer het broodnodige contact.

Tips:
Diverse boswachters, Het Zuid-Hollands Landschap, Natuurmonumenten, Floron etc. laten ons op Facebook, twitter etc. meegenieten van de natuur. Nature Today heeft een dagelijkse (Nederlandse) nieuwsbrief voor in je mailbox. Zo kun je toch op de hoogte blijven als je de deur niet uit kunt.

Tekst en foto’s: Josien Hofs