Dit mooie natuurgebied midden in een grote woonwijk is gered uit de klauwen van projectontwikkelaars en gemeente. Die hadden het plan opgevat om hier een grote villawijk te bouwen. Een aantal zeer wakkere en actieve bewoners hebben hier een stokje voor gestoken.

Het Ommoordseveld bestaat uit een aantal gebieden :

Een weidegebied met een aantal hoogstamfruitbomen. “De Blije Wei” is verantwoordelijk voor het onderhoud van dit gebied.

Een Hollands veenlandschap.

Een grote vijver met natuurvriendelijk oevers.

Een paardenwei  voor onze sportieve ruiters.

Een moeras/broekbos met elzen en wilgen.

Een paddenpoel. Deze is volledig overdekt door riet. Je kunt de padden niet zien.

Het hele gebied is doorkruist met geasfalteerde wandelpaden. Handig voor slechte lopers en voor rolstoelers, rollators , kinderwagens e.d.

Jammer is dat in dit gebied veel analfabete, aso- hondenbezitters rondlopen. Zij begrijpen niets van de bordjes met  het opschrift : “honden aangelijnd”. In het Nederlandse synoniemenwoordenboek  hebben de begrippen handhaving, tolereren en toestaan  dezelfde betekenis. Grondbroeders, zoals de fazanten bijvoorbeeld, hebben hier veel last van.

Planten en bomen:

armbloemig look

Armbloemig look. Ik had hier nog nooit van gehoord, maar het is een plantje waarvan het bloemetje aan het eind van een armpje zit. Er is een laantje met knotwilgen. Een grote bonte specht was druk bezig om in een van die bomen een gat te hakken.

wilgenroosje

Ook heeft een van die wilgen een wilgenroosje (een gal).

In het broekbos staan veel elzen en wilgen. Verderop staat een prachtige spaanse aak in bloei. Ook bomen krijgen bloesems. Er is een veld vol met heermoes. Deze plantjes zijn net kleine hengelstokjes. Je kunt ze zo uit elkaar halen en weer in elkaar  zetten.

papierberk

Er staan  papierberken. Je kunt er “blaadjes” van af trekken. Verder wilde hyacinten, een kaukasische vleugelnootboom, speenkruid, hondsdraf, elfenbankjes op een knotwilg, fluitenkruid en raapzaad. Heel mooi om te zien is een bloeiende meidoorn (alleen blaadjes, later komen de bloemetjes) naast een bloeiende sleedoorn (eerst de bloemetjes en dan pas de blaadjes).

Vogels : een staartmees (helemaal tegen de gewoonte in in z’n uppie), waterhoentjes, eksters, grote bonte specht, wilde eenden, kauwen, meeuwen, houtduiven en een aantal blauwe reigers.

Op de kinderboerderij staat een schitterend insectenhotel.