Gidsen: Rien van der Vorm en Cor van de Lustgraaf. Aantal deelnemers: meer dan 30 (ik kan maar tot dertig tellen). Zes uur ’s morgens, wat een onmenselijke tijd.

Op weg naar de verzamelplaats bij de Outdoor Valley word ik begroet door enkele konijntjes. De deelnemers komen half slaapdronken aanlopen, aanfietsen of aanrijden. 

Wiebertjes

Een nijlgans kijkt vanuit zijn hoge uitkijkpost heel minachtend op het verzamelde volkje neer. Hij heeft geen idee dat wij daar zijn om zijn belangen te beschermen. We zijn opeens klaarwakker als Rien en Cor gaan vertellen over de excursie. We gaan op pad en we lopen langs een heerlijk slapende visser, in z’n slaapzak, op een bedje, in z’n tentje. Ik zie vele jaloerse blikken.

Nest van een zwarte kraai

We horen en zien vele vogels. In mijn vorige stukje heb ik verteld over die 17-jarige jongen die zei: “horen is scoren en zien is een tien“. Wat horen we en wat zien we: eksters, fitissen (u weet wel, die vogeltjes van dat riedeltje: “Het is mooi weer vandaag maar het blijft niet zo“). Die vogeltjes hebben gelijk want ’s middags regende het hier. Zwarte kraaien, onze grootste zangvogels, tjiftjafs met hun doordringende geroep, grasmus, krakeend, wilde eenden, rietzangers, meerkoeten (eentje met twee pullen), een schreeuwende fazanthaan, futen zonder kleintjes, een kleine karekiet, visdiefjes, vijf overvliegende knobbelzwanen die hoognodig eens hun vleugels moeten laten smeren, een bosrietzanger die ons probeert te bedotten met al zijn imitaties, een blauwe reiger, aalscholvers, houtduiven, u weet wel, die vogels die te beroerd zijn om een behoorlijk nest te maken, zwartkoppen (die snelle merels), merels (die langzame zwartkoppen), een blauwborst die de moeite neemt om eens uitgebreid te poseren, chapeau voor zo’n vogel, grauwe ganzen, een boomklever en bij de golfbaan nog een zanglijster. Kennelijk een sportief type.

Raapzaad

Nachtkoekoeksbloem

Bramen

De Wiebertjes hebben een rijke flora, zeer gevarieerd. Niets is aangeplant, alle planten zijn spontaan ontsproten. Zuring, fluitenkruid, brandnetels, bramen, Hollandse berenklauw, dus niet die gevaarlijke Kaukasische variant, wilgen, riet, berken, raapzaad, kleefkruid, kale jonkers en nog andere soorten distels waarvan we de naam niet weten, kornoelje, meidoorns, avondkoekoeksbloem, nachtkoekoeksbloem, smeerwortel en bij een boerderij een prachtige, blauwbloeiende Anna Paulownaboom. 

De catering

Wat zouden we zijn zonder onze Sjaan?

Na afloop van deze excursie hebben we ontbeten in het Trefpunt. De deelnemers aan de vogelles-excursie kwamen er ook bij. Het was een heel gezellige boel. Lekkere broodjes, ontbijtkoek, pannenkoekjes, verse eitjes, gekookt door Piet de Pater, koffie, thee en melk, teveel om op te noemen.

Applaus voor de catering. Dank aan de gidsen en dank aan alle ontbijtverzorgsters en dank aan alle deelnemers.

Piet Mulder.