In het kader van het Biodiversiteitsproject Rottemeren zijn donderdag 5 april 2018 vier visdiefeilandjes in een van de plasjes in de Eendragtspolder geplaatst.

Visdiefeilanden

Visdiefeilanden © Aria van Ballegoie

Maandenlang werd er op donderdag bij het Trefpunt door vrijwilligers gewerkt aan het ontwerp en de constructie van de bouwpakketten. Toen op 29 maart de piepschuimblokken, die het drijvend vermogen van de eilandjes vormen, geleverd waren, werden deze in de Eendragtspolder op de juiste grootte aan elkaar geknoopt en werden de eerste 2 bouwpakketten gemonteerd. Op 5 april waren de schelpen, die de broedbodem voor de eilandjes moeten vormen, ter plaatse afgeleverd en kon de rest van de montage gedaan worden.

Met behulp van lange buizen en voorzichtige mankracht werden de eilandjes te water gelaten. Hierna werden ze gevuld met de schelpen. Toen moesten ze nog op de juiste plaats in het water worden afgemeerd. Omdat het hard waaide en de bodem van het plasje erg hard bleek te zijn, was dat geen gemakkelijke klus. Door 3 vakkundige, sterke mannen, werd het eerste eiland toch op z’n plek verankerd. Hierna konden de 3 volgende eilandjes aansluitend worden vastgelegd.

De eilandjes kunnen langs de ankerpalen met de waterstand mee rijzen en dalen. Nu maar hopen dat de Visdiefjes ze straks weten te vinden en ze goedkeuren. Met een verrekijker is dat voor iedereen, vanaf de bankjes aan de Van Oudheusdenweg goed te bekijken.

De piepschuimblokken, die in een soort net zijn aangeleverd, worden aan elkaar genaaid/geknoopt.

De piepschuimblokken, die in een soort net zijn aangeleverd, worden aan elkaar genaaid/geknoopt.

Voor 2 eilandjes wordt de ombouw gemonteerd.

Voor twee eilandjes wordt de ombouw gemonteerd. © Aria van Ballegoie

Er is een berg schelpen geleverd, die als bodem voor de eilandjes gaat dienen.

Er is een berg schelpen geleverd, die als bodem voor de eilandjes gaat dienen. © Aria van Ballegoie

De resterende eilandjes worden gemonteerd en van doek voorzien.

De resterende eilandjes worden gemonteerd en van doek voorzien. © Aria van Ballegoie

Op ieder eilandje is er schuilgelegenheid voor de jonge vogels voorzien.

Op ieder eilandje is er schuilgelegenheid voor de jonge vogels voorzien. © Aria van Ballegoie

Met behulp van buizen worden de eilandjes opgetild en voorzichtig naar de waterkant geleid.

Met behulp van buizen worden de eilandjes opgetild en voorzichtig naar de waterkant geleid. © Aria van Ballegoie

Tewaterlating, waarna het afvullen met schelpen kon beginnen.

Tewaterlating, waarna het afvullen met schelpen kon beginnen. © Aria van Ballegoie

Hierbij kregen we hulp van een kraanwagen van de firma Punt.

Hierbij kregen we hulp van een kraanwagen van de firma Punt. © Aria van Ballegoie

De eilandjes worden naar de hoek van de plas getrokken, om vandaar, met de wind mee, naar de juiste plaats te varen.

De eilandjes worden naar de hoek van de plas getrokken, om vandaar, met de wind mee, naar de juiste plaats te varen. Met waadpakken, touwen en buizen komt het 1e eiland op de goede plek. © Aria van Ballegoie

Door de harde wind en de harde bodem kost het veel vakmanschap en kracht, om het 1e eiland veilig te verankeren. Hierna worden de volgende eilandjes aangevaren en ook netjes afgemeerd.

Door de harde wind en de harde bodem kost het veel vakmanschap en kracht, om het 1e eiland veilig te verankeren. Hierna worden de volgende eilandjes aangevaren en ook netjes afgemeerd. © Aria van Ballegoie

Het zit erop. De gereedschappen en de mannen worden naar de wal gevaren en alles wordt opgeruimd. Nu maar hopen dat de Visdiefjes deze broedplaats weten te waarderen.

Het zit erop. De gereedschappen en de mannen worden naar de wal gevaren en alles wordt opgeruimd. Nu maar hopen dat de visdiefjes deze broedplaats weten te waarderen. © Aria van Ballegoie

Tekst en foto’s: Aria van Ballegoie