Ter verrijking van de natuur in het gebied van het Recreatieschap Rottemeren drijven in de Bleiswijkse Fles sinds eind april twee schelpeneilandjes van 4×5 meter. Deze zijn speciaal aangelegd als nestplaats voor visdiefjes. Om bekendheid te geven aan deze voorziening voor ‘zeezwaluwen’ onthulden Jeroen Heuvelink, bestuurslid van Recreatieschap Rottemeren en Hans Sanders van Natuur- en Vogelwacht Rotta op 8 mei een informatiebord langs het fietspad door de – Bleiswijkse Fles ter hoogte van de eilandjes.
In het bijzijn van ca. 30 personen sprak Jeroen Heuvelink lovend over de inzet van Rotta voor de natuur in het Rottemerengebied onder meer door deze actie. Hans Sanders, voorzitter van Natuuren Vogelwacht Rotta kwam hierop met een verrassing voor het Recreatieschap: het aanbod van Rotta een bankje te plaatsen – nabij deze eilandjes om te kunnen genieten van de vogelactiviteiten op de euilandjes. Hij bedankte verder de vrijwilligers van Rotta voor de solide afwerking van de eilanden. Technische man André Gouw en anderen ‘donderdagwerkers hebben hier hard aan gewerkt, net als de WAJONG-ers van de Stichting Drijvende Eilanden. Zij hebben de schuimplastic blokken ingepakt waaruit de eilandjes zijn opgebouwd. Een woord van dank was er ook voor de J.E. Jurriaanse Stichting die deze eilandjes heeft gefinancierd na bemiddeling door Vogelbescherming Nederland.
Alsof ze erop hadden gewacht, landden na de openingswoorden een stel visdiefjes op één van deze eilandjes na een korte luchtshow. Ook verscheen nog even een stel sierlijke zwart-witte kluten ten tonele waarvoor deze eilandjes ook een geschikt broedbiotoop kunnen zijn, al is er dit jaar concurrerende broedgelegenheid – doordat de onderwatereilandjes bij de roeibaan na de peilverhoging voor het WK roeien afgelopen jaar, tijdelijk onbegroeid zijn. Op één van de eilandjes in de Bleiswijkse Fles lijkt zich inmiddels eind mei – vlak voor het ter perse gaan van dit blad- een eerste paartje visdiefjes te hebben genesteld. Wellicht verkenners voor de vestiging van een kleine kolonie volgend jaar. Volgens Vogelbescherming Nederland is hier ruimte voor ca. 15 nesten.
Bron: Aves Visum, jaargang 37, nummer 140, juni 2017