De Rotta Rangers beproeven al hun zintuigen. Voelen-zien-horen-ruiken-proeven. Op zaterdag 15 maart jl. waren er 39 Rangers, die hun zintuigen wel eens wat extra wilden laten prikkelen.

{gallery}2014/zin{/gallery}De ochtendploeg van 24 kinderen hebben dit toch wel wat intensiever beleefd dan de middagploeg (15 Rangers). Dit had vooral te maken met de gevoelstemperatuur. Het was ’s morgens best koud en er stond een behoorlijke wind. Toch was het doel om de top van de ‘Tussenbult’ te bereiken, een mooi uitzichtpunt met het kunstwerk ‘De Spoortunnel’. Na een korte en heldere introductie over onze 5 zintuigen lekker naar buiten. Aan de overkant van de Hoeksekade bij onze eigen parkeerplaats was de sloot helemaal rood gekleurd. Na wat speurwerk (later) bleek het geen eendenkroos te zijn, maar een watervarentje nl. de Grote kroosvaren. Door deze rode sloot liepen allemaal sporen van Wilde eenden. We hebben onderweg veel wilde planten gezien. Opvallende gele planten zoals het Klein hoefblad, de Paardenbloem en het Speenkruid, net gele sterretjes. Leuk om ze met het loepje goed te bekijken en te vergelijken. De Kleine veldkers, die we ontdekten, heeft kleine witte bloempjes. In een boontje zitten de zaadjes van dit plantje; behoorlijk wat priegelwerk om ze open te peuteren. Zoek dit plantje maar eens op via ‘Google Afbeeldingen’. Bekender is de Witte dovenetel. De mooie, witte lipbloemen staan rondom de vierkante stengel en als je erop zuigt dan smaakt het lekker zoet. Ook de Paarse dovenetel staat nu volop te bloeien. Vlak voor de beklimming van ‘De Bult’ zagen we een heel veld met grote, lila bloementrossen. Het leken wel Hyacinten in de pas geopende ‘Keukenhof’; in werkelijkheid zagen we het Groot hoefblad. De bladeren in de vorm van een hoef, die altijd later komen, waren al in klein formaat zichtbaar. Ook de bladeren van de Reuzenberenklauw beginnen te groeien. Pas op: niet aanraken.

Het sap kan rode jeukende vlekken veroorzaken, gevolgd door blaarvorming. Zo….nu even genoeg over wilde planten. In het water onderweg konden we de Meerkoet en het Waterhoentje mooi met elkaar vergelijken. Een vogelgidsje was hierbij een handig hulpmiddel. Altijd weer leuk is het spelletje met een Fuut: Wie ziet hem het eerst weer boven water komen en hoe lang blijft hij onder water? Top is natuurlijk als er een visje in z’n snavel spartelt (niet voor het visje). Volgens één van de Rangers krijgt de Fuut later boevenjongen (?). Op de ‘Tussenbult’ was het heerlijk uitwaaien. In het kunstwerk dreven de bladeren van de Waterlelie en onder het kunstwerk zat een spinnennest. Dit laatste veroorzaakte enige commotie (vooral onder de dames). Prachtig hoe deftig drie Buizerds hoog in de lucht hun cirkeltjes draaiden. Het kostte wat moeite, maar we hebben hun roep tussen het suizen van de wind door toch gehoord.

Een leuk spelletje om goed te horen: Ga met je rug tegen een boom zitten. Luister een minuut lang naar leuke en enge geluiden. Verrassend wat onze Rangers allemaal hoorden; zelfs het geluid van een (Bos)uil, maar die kwam uit de vogelapp. van Ben. Nog een spelletje, nu om te voelen: Zoek allemaal ‘iets’ uit de natuur en verstop het in je hand (hondenpoep was verboden 😉 Geef het in de kring achter je rug door. Na afloop mag iedereen zeggen/raden wat hij doorgegeven heeft gekregen. De resultaten waren nogal verschillend. Via een smal Mountainbikepaadje gingen we naar beneden. Ergens halverwege zagen we iets spannends: een vrij grote opening met tralies ervoor… Het is een vleermuizentunnel, die bij de bouw van de puinstortberg is aangelegd. Mensen van Rotta Onderzoek gaan hier ’s nachts regelmatig kijken of er nog vleermuizen in zitten. Naast deze tunnel zat nog een redelijk groot gat; zeer waarschijnlijk van een Vos. De Rangers van de ochtendploeg hebben in ons Trefpunt nog een poosje gekleurd aan hun kikkerkleurplaat. De middagploeg hield het de hele tijd wel buiten uit.

Leiding en catering: bedankt voor jullie inzet! Onze fotografen hadden er dit keer een junior-fotograaf-collega bij nl. Casper. Wat heeft hij mooie natuuropnames gemaakt!

De volgende keer – op zaterdag 19 april – gaan we echt aan de slag met ‘(zwerf)afval in de natuur’.

Je kunt kiezen uit de ochtendsessie van 10.00 uur tot 12.00 uur of uit de middagsessie van 13.30 uur tot 15.30 uur. De verzamelplek is nog niet bekend. Vanaf 5 april 2014 is aanmelden mogelijk; dit keer via carloschep@live.nl