Met 24 Kapoentjes op (natuur)pad is gewoon feest voor jong en oud. Wat een uitgelezen lentemiddag was het op woensdag 26 februari: een heerlijk zonnetje; wel erg drassig…

{gallery}2014/pad{/gallery}Lekker toch om met laarzen in de plassen te modderen. Rond 13.30 uur was ons Trefpunt bomvol: maar liefst 24 Kapoentjes (een nieuw record!), geëscorteerd door 24 mamma’s, pappa’s, oma’s of opa’s stonden te trappelen van ongeduld. We hebben deze enthousiaste club in drieën verdeeld en zijn zo snel mogelijk naar buiten gegaan. Onder onze jonge speurneuzen hebben we de loeppotjes en de loepjes verdeeld.

En wat kunnen onze Kapoentjes goed zoeken!: overal ontdekten ze muizengaatjes. Hoog in de lucht cirkelden twee roofvogels – Buizerds. Ook zij speurden naar een lekker muizenhapje. Onderweg zagen we heel wat molshopen. Je kon mooi zien waar hun gang onder de grond ongeveer liep. Voorzichtig hebben we zo’n molshoop wat open gemaakt. Gelukkig kwam de mol niet boos met zijn snuitje uit het gat kijken. Verstandig, want hij ziet toch bijna niets. Met de loeppotjes hebben we een klein stukje mos goed bekeken. soms zie je op de stam van een boom een gekleurd stukje. Dat zijn vaak korstmossen; prachtig om ze vergroot te bekijken. Overigens waren niet alleen de kinderen aan het speuren; ook de grote mensen deden hun best. Zo vond een vader een kanjer van een Zwanenmossel. Als de sloot uitgebaggerd is, dan zie je regelmatig zoetwatermosselen op de kant. De meeste exemplaren zijn al gesloopt door meeuwen, die een mosselhapje heerlijk vinden. De binnenkant glimt prachtig (parelmoer). Als je de kinderen loslaat in een gebiedje met veel dood hout dan worden er allerlei kleine diertjes ontdekt: pissebedden, duizendpoten, oorwormen en noem maar op.

Door het warme lenteweer zag je overal al wilde planten bloeien. Van de gele bloeiers hebben we de Paardenbloem en het Klein hoefblad met elkaar vergeleken. Ook het Speenkruid stond al volop te bloeien. De Paarse dovenetel had er ook zin in en de bloemetjes van de Witte dovenetel smaakten al lekker zoet. We vonden ook Sneeuwklokjes: Voorzichtig het klokje omdraaien en met het loepje kijken wat er allemaal in zit. Nog steeds waren er best veel paddenstoelen. De zachte Judasoren zijn altijd een topper.

Overal beginnen de knoppen te zwellen. Soms zit er een beschermd laagje omheen; soms is dat beschermde laagje heel kleverig. Op oude takjes van de Populier zie je ringetjes: tussen 2 ringetjes is het takje in één jaar gegroeid. Op de schors van de boom zat een litteken dat wel heel erg leek op een oog. Vlak daarnaast stak een afgebroken tak uit de boom. Het was net een gezicht met een oog en een lange neus – Pinokkio misschien?

We hebben de prachtige kleuren van de mannetjes Wilde eend bewonderd en heel goed gekeken naar het kuifje van de Kuifeenden. Iedere groep heeft onderweg een mooi plekje uitgezocht om wat te drinken. Rond de 50 mensen – jong en …….. – hebben genoten van deze heerlijke natuurwandeling (met dank aan de gidsen)

Op woensdag(middag) 4 juni 2014 gaan we weer met de Rotta Kapoentjes op stap; noteert u de datum alvast in uw agenda? (zelfde) tijd: 13.30 uur tot 15.00 uur.