Op onze flyer ‘Winter Wonderland’ stond: ‘Koning winter is nog heel ver weg’. De hagelbui, die zich zaterdagmorgen 16 januari 2016 op de vroege Rangers stortte, was echt niet mis. Zij zijn enigszins verkleumd naar het Trefpunt teruggegaan. De late Rangers zijn door betere weersomstandigheden toch wat langer buiten gebleven.
foto @ Arie Sonneveld
Er waren 9 vroege en 8 late Rangers naar Het Trefpunt gekomen om lekker te genieten van de natuur in de winter. Dat het natuurlijk nog niet voelt als winter weten we wel maar dat het onverwachts toch een gure dag is geworden, was wel verrassend. Maar een Ranger is niet bang voor wat kou.
foto @ Carlo Schep
Paardenpoep; @ Carlo Schep
Na de uitleg van Carlo over sporen in de Oudheid, gebruikte kampvuurplaatsen, dieren en mensen, was het tijd om ons warm aan te kleden. We hadden een zelfgemaakte zoekkaart meegenomen, waarop 10 sporen waren afgebeeld. Telkens als we er één vonden, werd die afgetekend op de kaart. We vonden er 9 maar de cocon van een vlinder was kennelijk erg goed verstopt, want die zagen we niet. We zagen wel muizenholletjes en een platgetrapt weggetje, waarover de muizen van en naar hun nest rennen. Andere sporen die we zochten waren onder andere vogelnesten, knoppen en veren. Toen we voor de tweede keer een hagelbui met stenen van wel 3 mm op ons petje kregen, vond de ochtendploeg het wel welletjes. We zijn teruggewandeld naar Het Trefpunt, waarna enkele Rangers bijna in de radiatoren kropen om warm te worden.
foto @ Arie Sonneveld
Eindresultaat groepscollages @ Carlo Schep
Na de limonade met koekje begonnen we aan het uitknippen van dieren, meestal vogels, die we daarna op een groot vel papier plakten, waardoor er een prachtige ‘collage’ ontstond. Dat is een groepswerkstuk, dat je samen maakt. Het werd helemaal mooi, nadat iedereen haar of zijn naam erop had geschreven. Deze collages mogen een tijdje in het Trefpunt op het prikbord blijven hangen.
Natuur Memory @ Carlo Schep
We speelden ook een zelfontwikkelde Natuur-Memory. Onder rode bekertjes lagen steeds twee dezelfde dingen: die moest je zien te onthouden en vinden. Er lagen veel dingen uit de natuur onder, maar ook twee koekjes, dus Carlo moest opletten dat die niet steeds werden opgegeten. Doordat er best veel Rangers goed opletten en bijzondere dingen vonden tijdens de natuurspeurtocht, konden we allemaal weer wat opsteken van elkaar. Dat is het leuke: samen weten we al heel veel over de natuur.
Stilleven in boomholte; @ Carlo Schep
Nog één weet-vraagje: wat is een verschil tussen een struik en een boom? Een boom heeft een wat dikkere stam met (zij)takken. Een heester heeft een (groot) aantal takken, die vanuit de voet van de struik omhoog groeien. Een mooi voorbeeld hiervan is de Hazelaar. Aan deze takkenbos hangen nu gele slierten: de mannetjes of katjes. De vrouwelijke bloemen zitten met 3 of 4 stuks in een klein knopje bij elkaar. Daar steekt een heel klein rood borsteltje uit (de rode stijlen met de stempels). Ook zag je volop katjes van de Populier op de grond liggen. Deze mannelijke, rode bloemkatjes zitten vol stuifmeel, dat door de wind wordt meegenomen. Daarna vallen ze op de grond. Zijn ze niet erg vroeg? Knoppen aan bomen en struiken beginnen duidelijk al te zwellen. We hebben de kleefknoppen van de Paardenkastanje goed bekeken en ook de zwarte knoppen van de Es. Dat lijken net bokkenpootjes (niet eetbaar hoor!)
En de eerste marathon op natuurijs is al gereden; met dank aan Koning Winter!
Iedereen, die zich voor deze frisse kinderexcursie heeft ingezet, hartelijk bedankt. Op zaterdag 13 februari gaan we braakballen van uilen pluizen. Je kunt je vanaf eind januari opgeven via rotta.jeugd@gmail.com bij Gert Jansen.
Tot slot een reactie van een ‘kersverse’ Ranger: Tjebbe heeft het naar zijn zin gehad. Het was erg koud, maar ook erg leuk. Hij vertelde onder andere dat ze een muizenholletje hadden gezien en paddenstoelen. Hij wil graag vaker komen en gaat volgende keer ook proberen of er een vriendje mee wil komen.
Verslag: Carlo Schep en Gert Jansen
foto @ Arie Sonneveld