Zaterdag, 12 oktober. Ik druk de wekker uit, sta op en kijk uit het raam. Er valt een miezerige regen. Raar woord eigenlijk. En nog vervelender, je wordt er nat van. Ik besluit niet te gaan fietsen en dat is maar goed ook want onderweg heb ik toch echt de ruitenwissers nodig. Gelukkig waren er Rangers die zich niet lieten afschrikken door het weer. ‘s Morgens 13 en ‘s middags 11. Allemaal goed voorbereid op een wandeling door het bos. Laarzen en regenjacks aan en gaan.

Maar voor het zover was vertelde Ben nog het een en ander over de Helden van de Natuur, de paddenstoelen. Paddenstoelen zijn geen planten maar schimmels. Ze leven van stoffen uit plantenresten zoals bladeren, afgestorven takjes of hout. Daarom noemen we paddenstoelen ook wel de opruimers van het bos. En opruimers zijn helden.

© Ben

© Yvonne

De paddenstoelen bouwen een ondergronds dradennet waaruit weer nieuwe paddenstoelen groeien. Kijk maar eens op plaatjes op internet. Ook zorgen die draden weer voor vochttransport waardoor planten en bomen weer gevoed worden. Ze helpen elkaar dus. Er zijn wel bijna 4000 verschillende soorten paddenstoelen in Nederland. Sommige paddenstoelen hebben een steel, hoedje en plaatjes. Er zijn ook bolvormige of bankjes. Wat wij de paddenstoel noemen is in feite de vrucht. De hoed beschermt de plaatjes of buisjes die aan de onderkant zitten en de sporen vasthouden. Hieruit kunnen zich nieuwe paddenstoelen vormen.

© Yvonne

Ben liet ook een filmpje zien waarin het groeiproces van een vliegenzwam versneld zichtbaar was. Marijke liet een tonderzwam zien van wel 25 cm. Die heeft ze al 50 jaar bewaard. Niet geplukt maar los gevonden. Sommige paddenstoelen zijn eetbaar maar dan moet je echt verstand hebben van alle soorten. Bij de groenteman kun je eetbare paddenstoelen kopen.

Tijd om op speurtocht te gaan. Beschermd tegen de motregen en met zoekkaarten, spiegeltjes en vergrootglazen trokken we er op uit. Direct bij het Trefpunt vonden we de eerste zwavelkopjes en op de parkeerplaats op stukken berkenhout, jawel, de berkenzwam. Als je met een groep Rangers paddenstoelen gaat zoeken, loop je geen grote afstanden want ze zien steeds weer nieuwe paddenstoelen.

Helaas was de grond op onze tocht niet geschikt voor de vliegenzwam want die houdt van berkenbomen. Maar die hadden we net op het filmpje gezien. We vonden wel een parasolzwam, eekhoorntjesbrood, prille koraalzwam, honingzwam, zwavelkopje, gewoon meniezwammetje en uiteindelijk de inktzwam. Met een stokje pakten we aan de onderkant van de zwam wat inkt en tekenden op een stukje papier een paddenstoel. Er is ook een foto van. Door de regen werd het bijna een aquarel.

© Carlo / Yvonne

Als we een verkeerde naam van de paddenstoelen hebben genoemd, komt dat door de regen. We konden de mooie paddenstoelengids niet te lang openen omdat hij anders te nat werd.

Op de trog, je weet wel dat kunstwerk, zien we een boomvalk. Hij kijkt in het rond of er prooi vliegt maar weet kennelijk niet dat veel vogels schuilen tijdens de regen. Daar vinden we ook nog een door de muizen aangevreten groepje champignons. Een zilverreiger wordt door een aantal blauwe reigers duidelijk gemaakt dat hij niet welkom is. Hoewel het weer niet echt meewerkte, was het toch een leerzame en gezellige tocht. En ik heb ook geleerd dat je van motregen doornat wordt en dat veel paddenstoelen het leuk vinden om in het natte gras te groeien.

Oh ja, en dat sommige plassen dieper waren dan sommige Rangers denken. En dat de baggerslip glad is en stinkt. Je ziet, we leren niet alleen over paddenstoelen. Na afloop haalden de ouders de natte Rangers op. Hoe zouden de auto’s er daarna uitzien? Wij vonden het leuk om met jullie op stap te gaan en zien jullie graag terug op 9 november. Als het lukt gaan we op pad met een echte boswachter.

© Yvonne

Namens Ben, Marijke, Renée, Yvonne, oud Ranger Shirley en Carlo een hartelijke groet.

Verslag Carlo Schep