De laatste dagen komt er elke ochtend op ongeveer dezelfde tijd een koppeltje gaaien eten in de tuin.

Zoals Johan Cruyff al zei: "Elk nadeel hep z’n voordeel." Als je dit filmpje ziet, dan is handenwassen helemaal een feestje!

Je hoeft geen geoefend vogelaar te zijn om vast te stellen dat er in De Groenzoom weer grote aantallen ganzen verblijven.

Na overleg met Staatsbosbeheer (SBB) hebben wij de vrijheid gekregen om in een deel van het Lage Bergse Bos (LBB) te starten met een natuurgericht bosbeheer.

De financiën van de verenigingsactiviteiten van Natuur- en Vogelwacht Rotta en die van de exploitatie van Natuurcentrum Trefpunt Rotta worden apart geadministreerd en hebben aparte bankrekeningen.

Uilenballen pluizen is een favoriete activiteit bij de Rangers die veel kinderen trekt en ook veel nieuwe gezichten, zowel ‘s morgens als ’s middags.

Op de eerste werkdag van 2020 klonk zo rond 9 uur in het Trefpunt uit meer dan 20 kelen ‘gelukkig 2020’.

Voor zaterdag 14 december hadden zich maar liefst 23 Rangers opgegeven, maar 4 kinderen konden jammer genoeg niet komen.

Heeft u een huis met een tuin en wilt u uw tuin geschikt maken voor meer vogels, vlinders, bijen en egels?

Vorig jaar overleed onze moeder Ellen van Beurden. Op haar rouwkaartje gaf ze aan dat ze graag donaties wilde voor het project "Wilde Bloemen" bij Rotta.

Nadat alle kinderen in de boswachter werkhut in Bleiswijk waren gearriveerd heeft "onze" boswachter Jonathan eerst eens gevraagd of we eigenlijk wel wisten wat boswachters allemaal doen.

Roergangster: Jeanelle Breemer; natuurgids: Dick Hoek.
Aantal deelnemers: 31.
Het startpunt van onze excursie is Slag Baardmannetje aan de noordoever van het Oostvoornse Meer.

Zaterdag, 12 oktober. Ik druk de wekker uit, sta op en kijk uit het raam. Er valt een miezerige regen. Raar woord eigenlijk. En nog vervelender, je wordt er nat van.

Ruim voor acht uur is onze post Lührs, boven op de Skiberg van Bergschenhoek, bemand. Het is dan nog koud en grauw. Het kwik komt deze ochtend niet boven de negen graden.

Bosuil en dubbelloof
Een streek die je vanuit je Randstedelijke blik niet zo snel op je netvlies zult hebben is het Renkums Beekdal aan de Veluwezoom, een gebied met een imposante geschiedenis, waar ook de Gelderse papier industrie zijn sporen heeft nagelaten.

Vandaag maakten we kennis met onze nieuwe vrijwilligster Marijke. Ze liet mooie plaatjes van fruit en vruchten zien aan de 11 Kapoentjes die samen met hun begeleiders aan haar lippen hingen.

De eerste ledenavond na de vakantieperiode stond geheel in het teken van toezicht en handhaving van natuur en oppervlaktewaterkwaliteit.

Op het terrein van paprikateler Koolhaas mogen we vandaag de slootjessafari houden.

De woningnood in ons land is aanzienlijk verminderd door de oplevering van 20 sociale rijtjeshuizen in de Steenuilstraat.

Na de uitleg van Astrid over Insecten en Bloemen zijn we ‘s morgens en ‘s middags in de omgeving van het Trefpunt naar insecten gaan speuren.

Ledenexcursie Ockenburg 25 mei 2019 – over slangenkruid, ossentong en ooievaarsbek...

Organisatoren: Hans Sanders en Peter Wienbelt. Roerganger: Hans Sanders.
Gids: Debby Doodeman van FOGOL; aantal deelnemers: 65.
Het is net een schoolreisje: ik heb niet kunnen slapen van de zenuwen en de avond tevoren heb ik alles al gepakt.

Roerganger: Peter Wienbelt. Natuurgids: Piet Mout, KNNV-er, IVN-er, lid van het Zuid-Hollands Landschap, oud-rector en oud-leraar biologie. Aantal deelnemers: 29.

Zaterdag 16 maart was er weer een Ranger bijeenkomst. Het thema was ‘Afval in de natuur’, of ‘natuurlijk afval’ of 'afvallen in de natuur'. Ik weet het eigenlijk niet zo precies.

De provincie Zuid-Holland verzorgt 674 kilometer aan provinciale wegen. De bermen spelen een belangrijke rol in het leven van planten en insecten en met die laatste groep gaat het, zoals we allemaal wel weten, niet goed.

De nieuwe Aves Visum is uit! In dit nummer: Bijen en bloemen; Gehoord, gezien of gelezen; Uitnodiging ALV; Jaarverslag 2018; Witte tornado; Ganzen; In en om het Trefpunt; Ode aan de werkers van het vlonderpad; De Fakkel: Esmeralda Eggen verhaalt; Rotta natuurwerk; De balst; Natgras en plasdras; Verslag nieuwjaarsborrel; De natuur in het Rottagebied; Rotta Jeugd; Ruimtelijke Ontwikkelingen in de Noordrand; en de Mystery Bird. Veel leesplezier!

Dat er zich die vroege zaterdagochtend zo'n 30 enthousiaste Rotta-leden bij sportcomplex Roggewoning in Wassenaar hebben verzameld, is te begrijpen.

De financiën van de verenigingsactiviteiten van Natuur- en Vogelwacht Rotta en die van de exploitatie van Natuurcentrum Trefpunt Rotta worden apart geadministreerd en hebben aparte bankrekeningen.
Penningmeester van de "Vereniging" is Cor van de Lustgraaf, de administrateur van het "Trefpunt" is Jan Noppers.

Onder een stralend blauwe lucht fiets ik langzaam over de Boezemweg in de Bergboezem, deelgebied zes van De Groenzoom.

'Het is nauwelijks voorstelbaar dat de grauwe gans nog geen veertig jaar geleden een zeer zeldzame broedvogel was. Om te voorkomen dat de soort zou uitsterven bedachten we met z'n allen dat het goed zou zijn er een aantal in de natuur uit te zetten.' (Vogelbescherming Nederland)

Rare vogel, die tafeleend: het vrouwtje heeft de neiging om haar overtallige eieren bij de buurvrouw in het nest te dumpen en de woerd trekt nog voor het uitkomen van de jongen in juni al aan zijn stutten.

De nieuwe Aves Visum is uit! In dit nummer: De esdoorn, In herinnering Piet Paul, Spikkel, In en om het Trefpunt, Gehoord, gezien of gelezen, 't Vlonderpad, Ode, Rotta Rangers Herfstbeleving, Rotta Natuurwerk, Ruimtelijke ontwikkelingen in de Noordrand, Rotta gaat voor schoner oppervlaktewater, Instinct of Intelligentie, Dijkbewaking langs de Rotte, De Fakkel: Yvonne Langendoen verhaalt, Nestkasten, en de Mystery Bird. 
Veel leesplezier.

Het is guur weer met af en toe een bui met koude motregen. Brrrrrrr ik heb de kraag hoog op als ik naar het Trefpunt fiets.

De afgelopen weken klinkt er veel motorgeronk in sommige delen van De Groenzoom. Op de oevers rijden grote maaimachines en in het water ligt een vaartuig dat eenmaal op het land meer weg heeft van een rupsvoertuig uit de WOII.

Ik zit achter de computer en kijk naar buiten. Het is dinsdag en heel erg koud. Zelfs de vogels die op de voederplank komen eten hebben hun veren opgezet.

Elke eerste zaterdag van november vindt de landelijke natuurwerkdag plaats, een initiatief van LandschappenNL. Verspreid over het land werkt jong en oud tijdens deze dag mee aan de inrichting, het behoud en het herstel van natuur en landschap.

Op mijn dagelijkse rondje door Deelgebied vier van De Groenzoom zie ik vanochtend een schim schielijk tussen het oevergewas wegschieten.

Gidsen: Rien van der Vorm en Cor van de Lustgraaf; aantal deelnemers: 29.
Al vaker heb ik een verslag geschreven over deze jaarlijkse tocht. Altijd zien we veel trimmergroepjes, vissers op jacht naar karpers en wandelaars die genieten van de mooie vroege ochtend.

Deze fantastische groep dames heeft maandag  8 oktober het Trefpunt, inclusief het tuinhuis, weer een grote schoonmaakbeurt gegeven.

Vanochtend zie en hoor ik er een paar honderd in deelgebied vier van De Groenzoom: brandganzen.

Met een flinke groep van ruim 20 Rotta leden gingen we bij prima wandelweer op pad in de Maashorst, een in Oost-Brabant gelegen natuurgebied waaraan al decennia gewerkt wordt door natuurliefhebbers.

Op zaterdag 8 september verzamelden zich zo'n 27 belangstellenden op de parkeerplaats aan de Pastoor Verburghweg in Berkel voor een wandelexcursie die georganiseerd is door Natuur- en Vogelwacht Rotta in samenwerking met de Vereniging voor Natuur en Milieubescherming Pijnacker - NMP.

Samen met Natuur- en Vogelwacht Rotta is er de afgelopen maanden nagedacht hoe het erf van Boerderij Het Lansingerland meer erfvogels kan trekken. Er is een prachtig plan gemaakt door Rotta. Hier wordt stap voor stap vorm aan gegeven.

Laatst plaatste ik op de Facebookpagina van Natuur- en Vogelwacht Rotta bijgaande foto met het onderschrift dat het een roodborsttapuit betrof.

Tijdens de ledenexcursie van zaterdag 23 juni namen ruim 17 enthousiaste deelnemers en deelneemsters deel aan een fietstocht van ongeveer 35 kilometer in de omgeving van Berkel, Pijnacker en Delft.

Torenvalk is vooral bekend door het bidden, en ik weet nu waarom hij dat doet.

Dat was echt een feest j.l. zaterdag bij het Research Centrum van de Universiteit van Wageningen in Bleiswijk.

Nu is het voorjaar echt aangebroken: overal baltsende futen in elke vaart of sloot.

Gids: Cor van de Lustgraaf. Aantal deelnemers: 31.
Vorig jaar hebben we op 20 mei dezelfde excursie gehad.

Gallinago gallinago behoort tot de familie van strandlopers en snippen. De betekenis van de wetenschappelijke naam luidt: hen (of kip).

In het kader van het 'Biodiversiteitsproject Rottemeren' zijn er donderdag 5 april 2018, 4 Visdiefeilandjes in een van de plasjes in de Eendragtspolder geplaatst.

Halverwege deze maand heb ik alweer grutto's horen roepen. Hoog boven het veld zie ik ze weer hun fameuze baltsvluchten uitvoeren terwijl ze hun naam zo hard mogelijk roepen: 'grutto, grutto, grutto…'.

Roerganger: Hans Sanders. Natuurgidsen: Dick Hoek, Hans Sanders, Cor van de Lustgraaf, Rien van der Vorm en nog vele anderen. Aantal deelnemers: 27.

…van hazenleger, hazenlepels, hazentreinen, hakenslaan

Op de eerste avond van de vogelcursus die afgelopen donderdag 15 maart weer van start is gegaan, hebben zich zo'n 25 belangstellenden in het Trefpunt verzameld.

Niets werkt zo rustgevend als ik een vlak boven het gras jagende velduil mag gadeslaan.

Donderdag 1 maart hebben we een leuke Tellersavond in het Trefpunt gehad.

Als steenuil je vanonder de witte wenkbrauwen aankijkt met zijn felgele, dwingende ogen, ontkom je niet aan de indruk dat hij dwars door je heen kijkt.

Algemeen
De financiën van de verenigingsactiviteiten van Natuur- en Vogelwacht Rotta en die van de exploitatie van Natuurcentrum Trefpunt Rotta worden apart geadministreerd en hebben aparte bankrekeningen.

Gids: Rien van der Vorm, aantal deelnemers: 38.
Het Bentwoud ligt tussen Zoetermeer, Benthuizen, Waddinxveen en Boskoop.

Ransuil (Asio otus) is lang en slank wanneer hij op zijn hoede is, maar opgeblazen, bol en rond in ruste.

Vanaf de Hesseplaats vertrokken rond 8 uur 's ochtends 22 enthousiastelingen om gezamenlijk vogels te gaan spotten op de Zuid-Hollandse eilanden en Zeeland.

Gids: Aria van Ballegoie. Aantal deelnemers: 24.
De Zevenhuizerplas (ZHP) is ontstaan door zandwinning. Het zand werd gebruikt om nieuwe woonwijken aan te leggen.

Ze vliegen weer af en aan in mijn tuin, en in die van de buren en ver daarbuiten. Ik heb het over de pimpelmezen met hun hele hoge piepgeluidjes.

Als zangvogel uit de familie van de vliegenvangers heeft roodborst (Erithacus rubecula) met zijn relatief grote ogen en fel oranjerode borst een ongekend hoog knuffelgehalte.

Vink (Fringilla coelebs), ook wel zang-, boek-, of botvink genoemd en zelfs charlotte, is een het in ons land meest voorkomende en bekendste lid uit de familie der vinkachtige.

Met 17 kinderen, vader en moeder, opa en oma luisteren we in het Trefpunt geboeid naar Gerts kleurige presentatie over de herfst.

De 35 Rotta jaren die achter ons lagen waren aanleiding om ons op een winterse zaterdag fietsend in beweging te zetten.

'Kijk opa, er zitten allemaal kleine bolletjes wol in de boom!' roept mijn kleindochter enthousiast en ze drukt haar neus tegen het raam.

Idylles zijn bloemrijke plekken voor vlinders, bijen en mensen. Daags na de feestelijke opening op 23 september jl. is de idylle aan het Offenbachplantsoen in Berkel en Rodenrijs volledig gemaaid.

Koperwiek, met zijn opvallende roodkoperen of roestrode flanken en brede wenkbrauwstreep is slanker en kleiner dan de zanglijster, maar wel met net zoveel donkerbruine stippen op de borst.

Erfvogels leven op het boerenland, op en rondom boerderijen en landelijk gelegen woningen, op erven, in hagen en houtwallen.

Ik zie hem boven het veld vliegen. Met zijn puntige vleugels en relatief lange staart kan het niet missen: torenvalk. Ik word stil van binnen als ik er naar kijk, puur zen.

Sturnus vulgaris is een zangvogel en hoewel hij het hele jaar in onze streken te zien is, is het een heuse trekvogel, want spreeuwen die in het najaar in onze omgeving verblijven, kwetteren Scandinavisch of Russisch, terwijl onze zomergasten gedurende de wintermaanden lekker van de zon genieten in Zuid-Europa.

Op een vroege ochtend eind september hoorde ik in de verte van wat officieel de Droogmaking in de Oude Polder van Pijnacker heet, het alarmerende fluiten van smienten.

Net als voorgaande jaren is Rotta ook nu weer van de partij bij Euro Birdwatch 2017. In mijn archief vind ik een overzichtje van 2005, dus dit is minimaal het 12e jaar! Wat deze editie betreft, hebben we goed en slecht nieuws. Ik begin met het slechte nieuws...

Voor een van de kleinere zangvogeltjes van Nederland breekt weer een spannende tijd aan: wordt het een zachte winter of gaat het vriezen dat het kraakt.

Rondstruinen in de natuur, de herfst zien, ruiken en voelen. Wel 23 Kapoentjes mogen we verwelkomen op deze woensdag.

De Vlaamse gaai is een veelkleurige vogel die bekend staat onder vele namen.

Zaterdagochtend 19 augustus om 8.00 uur verzamelen wij bij de Capelse Brug in de stromende regen.

Vanaf eind mei, begin juni was ze al bezig met de bouw van het nest.

In een van de stillere uithoeken van De Groenzoom kom ik de laatste tijd regelmatig een zwarte kraai tegen. Hij zit altijd op dezelfde boompaal en slaat mijn nadering nauwlettend gade, klaar om met ritselende vleugelslagen weg te vliegen.

Jaren geleden maakte een vriend mij attent op een klein watervogeltje. 'Een dodaars', zo duidde hij het beestje.

Gidsen Carlo en Ina, Ben, Astrid en Arie.

Dertien Rotta Rangers komen zaterdagmiddag op de Mollenplaats in het Lage Bergse bos bijeen. Een mooiere naam hadden we niet kunnen hebben, want er zitten ware mollen onder de Rangers.

Roerganger: Henk Zomer; natuurgidsen: Rien van der Vorm en Ina Geenen. Aantal deelnemers: 10. We rijden naar Culemborg en met een pontje varen we naar de overkant van de Lek en hier begint onze wandeling.

Voor het op deze bijzondere locatie ongewone tijdstip is de opkomst voor deze ledenavond hoog. Nadat we met koffie en thee zijn ontvangen worden we hartelijk welkom geheten door een van de drie gidsen.

Afgelopen vrijdagavond was het weer zover: de eerste van een traditionele serie avondwandelingen in het Koornmolengat bij Zevenhuizen, georganiseerd door Natuur- en Vogelwacht Rotta.

De lepelaar - Platalea leucorodia - is makkelijk te herkennen: grote statige vogel, spierwit, lange zwarte poten, heen en weer zwaaiende kop, lange zwarte lepelvormige snavel.

Dertien Kapoentjes besloten de langste dag van het jaar goed te gebruiken. Samen met vaders, moeders, opa’s of oma’s kwam de groep op het Trefpunt om te horen wat er allemaal te doen was.

In De Groenzoom leven veel grote Canadese ganzen (Branta canadensis). Deze majestueuze vogels leggen in het broedseizoen gemiddeld 5 tot 7 witgele eieren.

Onder een strakblauwe hemel spoeden zeven auto’s zich naar de Oostvaardersplassen. Binnen het uur passeren we het Eemmeer, waarna de windmolens ons om de oren vliegen. Hele parken zijn hier in de Flevopolder aangelegd.

Op de eerste dag van deze maand ben ik al heel vroeg uit de veren. Ik fiets door De Groenzoom en kijk opzij over een wandelpad. Plots ga ik vol in de remmen en stap af.

Je staat er niet zo snel bij stil als er een mooie vlinder tussen het gele koolzaad en de paarse distels in De Groenzoom fladdert, maar dat beestje heeft dit jaar al meer kilometers afgelegd dan ik.

Locatie van de excursie is dit keer de prachtige tuin achter Artihove. De tuin lijkt wel een park vol mini parkjes elk met een eigen sfeer. Er staan prachtige beelden en er is veel natuurlijk materiaal in verwerkt.

Op dinsdag 4 april hebben Peter de Groot van Biodivers en leverancier van de zaadmengsels, Serge Meeuws van de gemeente Lansingerland, Rien van der Vorm van Natuur- en Vogelwacht Rotta en ik als initiatiefnemer (Jan Greeve), de Idylle aan het Offenbachplantsoen bezocht.

Op donderdag 20 april 2017 is tijdens zijn vakantie in Portugal overleden, ons erelid Aad Deurloo.

Een excursie onder leiding van Hans Sanders, onze voorzitter en Cor van de Lustgraaf, onze penningmeester. Deze excursie kan dus onmogelijk fout lopen. Aantal deelnemers: 16.

Op deze zonnige zaterdag hebben 24 Rotta Ranger Vogelaars deelgenomen aan [Vroege] Vogels Kijken. Een deel van het Hoge Bergse Bos hebben we met en zonder verrekijker uitgekamd op zoek naar leuke vogels: ‘Te land, ter ‘zee’ en in de lucht’.

Uiteindelijk waren het 30 kinderen, die het aandurfden om op zaterdag 11 maart bij Rotta de verrassende natuuropdrachten in groepjes te gaan uitvoeren; ze hebben er bepaald geen spijt van gehad!

Gidsen: Aria van Ballegoie en Jesse Keyzer. Aantal deelnemers: meer dan 52.

We maken twee groepen: één met Aria als gids en de andere groep met als gids Jesse Keyzer. Elke groep gaat zijn eigen weg. Ik loop met Jesse mee.

 Dit jaarverslag geeft een beknopte samenvatting van de activiteiten in 2016 van Natuur- en Vogelwacht Rotta.

Donderdag 2 maart hebben 21 mannen en vrouwen van Rotta Natuurwerk de knotwilgen op het Land van Belofte in Moerkapelle weer onderhanden genomen...

Roerganger: Henk Zomer. Aantal deelnemers: 15.

De Arkemheenpolder is een echt veenweide gebied. Het is helemaal open, er staan geen bomen, het is één van de nationale landschappen.

30 soorten vogels tijdens de ledenexcursie naar Arkemheen zaterdag 25 februari 2017...

Gidsen Aria van Ballegoie en Hans Sanders. Aantal deelnemers: 45.
Er hangt een zware mist over de ZHP. Jaren geleden heb ik de film gezien: “Gorilla’s in de mist”, nu zie ik de film: “Watervogels in de mist”. Ons humeur en belangstelling lijden hier niet onder.

Algemeen

De financiën van de verenigingsactiviteiten van Natuur- en Vogelwacht Rotta en die van de exploitatie van Natuurcentrum Trefpunt Rotta worden apart geadministreerd en hebben aparte bankrekeningen. Penningmeester van de "Vereniging" is Cor van de Lustgraaf, de administrateur van het "Trefpunt" is Jan Noppers.

Al geruime tijd zijn de Rotta vrijwilligers van de donderdagploeg bezig met de voorbereidingen voor een paddenpoel.

Al vele jaren gaat in januari de maandelijkse ledenexcursie van Rotta naar de Delta. Zeker als het weer mee werkt, is dit altijd de moeite waard. En dit keer werkt het weer mee: weinig wind, temperatuur rond het vriespunt en de hele dag zon.

In de week vóór onze Ranger-excursie kwam het KNMI met code oranje en later zwakte de voorspelling af tot code geel. Vooral voor heftige windstoten en pittige hagelbuien werd gewaarschuwd. ‘Buienradar’ moest ons er maar weer redelijk droog doorheen loodsen.

Buiten wordt het steeds kouder. Vogels melden zich in de tuinen om te kijken of er al wat te halen valt en tikken soms tegen het raam als er niets is! Hoog tijd dus om in actie te komen en voer voor de vogels klaar te zetten.

Omdat onze vaste verslaggever Piet Mulder opnieuw niet uit de voeten kan (sterkte en beterschap Piet!) een verslag van een invaller. Met 16 enthousiastelingen vertrokken we bij 4⁰C, een zwaar bewolkte hemel en een spat regen naar het Leersumse Veld, voor de meesten van ons een nog onbekend gebied.

Op woensdagmiddag 16 november was het weer gezellig druk met 19 Kapoentjes en 15 begeleiders. Samen hebben we in Het Trefpunt wat gepraat over de herfst. Op het scherm was een mooie herfst-vertelplaat te zien.

Op zaterdag 22 oktober vertrokken een twintigtal Rotta-leden voor een excursie naar de Duinen van Voorne. We parkeerden de auto’s bij het hotel Het Wapen van Marion in Oostvoorne. Terwijl iedereen zich gereed maakt voor de wandeling, wijst Dick Hoek ons al op de geluiden van overvliegende roodborsten en koperwieken. Hij vertelt ons dat beide soorten nachttrekkers zijn en dus aan het eind zijn van hun nachtvlucht van de afgelopen nacht.

Op zaterdag 29 oktober hadden zich 24 Rangers aangemeld voor ‘de Verrassende en leuke natuuropdrachten’. Het was een mooie herfstdag met – wat later – een lekker zonnetje. Er zijn 3 natuuropdrachten uitgewerkt.

Twee zwarthouten werkschuren, begroeid met hop en mos, verscholen in het groen, aan de rand van een Plas in Kralingen, die baadt in geel herfstlicht met hier en daar nog een flard grondmist.

Gidsen: Aad en Rien. Aantal deelnemers: 19.
Rien heet iedereen van harte welkom. Hij verwacht weinig paddenstoelen te zien omdat het de afgelopen tijd erg droog is geweest. Paddenstoelen hebben veel vocht nodig om te kunnen bloeien.

Op zaterdag 24 september gingen ongeveer twintig Rotta-leden op excursie naar de Biesbosch. Het was een uitgelezen dag met een stralend blauwe hemel en gelukkig niet meer zo heet als de dagen daarvoor. Omdat op zaterdag de pont vanaf de Kop van het Land naar de Biesbosch pas begint te varen vanaf kwart voor tien, reden we om via Gorinchem...

Om bosbeheer te begrijpen is het nodig besef te hebben van twee fenomenen: de jaarlijkse groei van bomen en de concurrentie tussen de bomen onderling...

Net als alle andere jaren is Rotta ook nu weer van de partij bij Euro Birdwatch. Sterker nog, Euro Birdwatch start niet als Rotta niet mee doet!

In het Offenbachplantsoen in Berkel en Rodenrijs wordt een vlinder idylle aangelegd.

Het was woensdag 7 september jongstleden wederom insectenweer: zonnig en warm. De 21 Kapoentjes en hun begeleiders werden door allerlei vliegende, fladderende en gonzende insecten op het terrein van ons Natuurcentrum Trefpunt Rotta begroet.

Vlakbij de dagrecreatie bij de Mollenplaats verzamelden zich ’s middags 19 Rangers en de (bege)leiding. Het is nog steeds zomers warm; welke bodemdiertjes hebben zich nog niet compleet ingegraven?

1.”En......was het leuk? 2. Wat heb je allemaal uit de sloot geschept?” Vragen die de ophaalploeg regelmatig aan de kinderen stelde: pure belangstelling. Vraag 1 is vrij kort te beantwoorden: ja/nee of nat. Vraag 2 is een stuk lastiger.

Zaterdag 21 mei was het de dag dat de Rotta Rangers de natuur introkken om eetbaar groen te zoeken. In het voorjaar is het een goed moment om te kijken wat er allemaal bloeit in het veld en wat ook eetbaar is.

Onder het motto 'Breng de Eendragtspolder tot bloei' organiseert het Recreatieschap Rottemeren samen met bewoners en belangengroepen op 2 juni een Doemee-avond over de inrichting van de 9 hectare in de Eendragtspolder in Zevenhuizen.Een stukje bewerkte natuur onder de rook van Spijkenisse en het vuur van Pernis, daarheen repten de donderdagwerkers van de Werkgroep Natuurwerk zich op 19 mei om hun werkzame seizoen af te sluiten.

Rotta wil alle 11 dames van de Witte Tornado, die op 9 mei het Trefpunt weer hebben schoongemaakt, hartelijk bedanken.

Nou ja, zo vroeg was het niet maar het was wel koud! Dertien Rangers onder begeleiding van enkele vaders en moeders en natuurlijk de vogelkenners van Rotta trotseerden zaterdagochtend de harde wind.

Gids: Jesse Keyzer. Aantal deelnemers: 5. Vanmorgen om zeven uur was het een kakafonie van vogelgeluiden. Vogelland ontwaakt, nou, doe dan je oordopjes maar in.

Een beetje onwennig is het als de ploegen van Rotta Actief, Trefpunt en Natuurwerk op een donderdag hun werkkleding hebben thuisgelaten.

Roergangers: Henk Zomer en Jan Kees Hoek; natuurgids: Dick Hoek; aantal deelnemers: 13.
De Excursie gaat naar de Korte en de Lange Duinen, die vormen samen de noordelijke rand van de Utrechtse Heuvelrug.

Weersverwachting 2-3-2016: 97% kans op neerslag, hagelbuien☔, windstoten, temperatuur 5°C .
Aantal aanmeldingen op woensdagmiddag 2 maart: 18 Kapoentjes en rond de 15 begeleiders.

Zaterdagmorgen 5 maart, hebben we met ongeveer 20 cursisten de 2e excursie bij de BMP-cursus (Broedvogel Monitoring Project) gehad in de Heemtuin in het Delftse Hout.

Met zijn elven gaan we vandaag er -weer of geen weer- op uit. Onderweg zien we niet veel, wel een Aalscholver die door het doorzichtige dak van de auto mooi in beeld komt. Schrikt hij van ons? Hij maakt in ieder geval rechtsomkeert.

Op onze flyer ‘Winter Wonderland’ stond: ‘Koning winter is nog heel ver weg’. De hagelbui, die zich zaterdagmorgen 16 januari 2016 op de vroege Rangers stortte, was echt niet mis. Zij zijn enigszins verkleumd naar het Trefpunt teruggegaan. De late Rangers zijn door betere weersomstandigheden toch wat langer buiten gebleven.

Vorig jaar liet ik een foto zien van ons nieuwe restaurant in Fuengirola. Rotta zit niet stil en we hebben onze horeca-divisie uitgebreid met een Bar-Eetcafé in La Carihuela, eveneens aan de Spaanse zuidkust.

Deze datum stond al enige tijd in de agenda’s van een aantal Rangers genoteerd. Maar liefst 33 Rangers waren die dag naar het Trefpunt gekomen om een vogelhuisje in elkaar te schroeven.

Roerganger: Henk Zomer, natuurgids: Rien van der Vorm, aantal deelnemers: 12.
We rijden naar Wassenaarse Slag en parkeren tegenover hotel/restaurant “Duinoord”. We blijven nog even in de auto zitten tot een gigantische hagelstorm is uitgeraasd. Nou, 3 minuten en de zon breekt door. Strak blauwe lucht is op komst vanuit het noordwesten. Dit mooie, stralende weer houden we de hele ochtend.

Op zaterdag 14 november is de Rotta Varia Creatief expositie gehouden. Op de Rotta Varia dagen kunnen de Rotta leden aangeven waarover een evenement georganiseerd kan worden.

Op woensdag 11 november hebben 16 Kapoentjes en hun escorte genoten van de laatste struinronde in de natuur in 2015. Wegens groot succes geprolongeerd: volgend jaar gaan we weer met de Kapoentjes op stap.

Zes weken geleden publiceerde de minister van Infrastructuur en Milieu, mevr. Schultz van Haegen het Ontwerp Tracé Besluit (O.T.B.) voor de aanleg van de nieuwe snelweg die de verbinding moet gaan vormen tussen de A13 en de A16. Een weg die de gemoederen in de Noordrand van Rotterdam al heel lang bezig houdt...

Roergangers: Henk Zomer en Jan Kees Hoek. Aantal deelnemers: 24.
Het Wormer- en Jisperveld is een uniek veenweidegebied ten noorden van de Zaanstreek. Bij aankomst worden we verrast en vergast door een geweldige cacaolucht.

Zaterdagavond 24 oktober jongstleden heeft Rotta in samenwerking met Euroster de Nacht van de Nacht verzorgd.

Zaterdag 17 oktober j.l. zijn vrijwilligers van Rotta Natuurwerk en Rotta Onderzoek in het Schiebroekse park de verblijfkasten voor vleermuizen wezen controleren.

Gidsen: Rien van der Vorm en Aad Deurloo. Aantal volgelingen: 18.
Het gaat bij deze wandeling vooral om de herfstbeleving. Het is nu echt herfst. Je ziet het aan de bomen en de planten. Ze sluiten een bloeiende periode af en gaan nu een rusttijd tegemoet.

Net als voorgaande jaren was Rotta van de partij tijdens de jaarlijkse Euro Birdwatch-telling. Met ruim 10 Rotta-leden en andere belangstellenden bemanden we de trektelpost. Al ruim voor 8u waren de eerste tellers aanwezig. De dag begon met wat mistig weer en laag hangende bewolking. De zon had het gedurende de hele telling moeilijk om door te breken, daardoor bleef het de gehele ochtend fris.

Roergangers: Henk Zomer en Jan Kees Hoek. Aantal deelnemers: 15.
De 13 Reeuwijkse Plassen liggen tussen Bodegraven en Gouda ten oosten van Reeuwijk. Ze worden gescheiden door smalle weggetjes en ze zijn ontstaan door turfwinning.

Op zaterdag 19 september hebben 34 Smulpapen een leuke speurtocht gemaakt en aan het eind van de natuurwandeling genoten van een uitgebreide proeverij. Het onderwerp was dit keer ‘De natuur om van te smullen’.

De Nationale NachtvlinderNacht, die dit jaar voor de elfde keer georganiseerd werd door De Vlinderstichting in samenwerking met de werkgroep Vlinderfaunistiek van EIS-Nederland, vond plaats op vrijdag 11 september 2015. Ook Natuur- en Vogelwacht Rotta deed weer mee, op het Trefpuntterrein aan de Hoeksekade.

Natuurmonumenten heeft www.polderpad.nl en de Polderpad-fietsroutes gelanceerd op het stationsplein bij Rotterdam Centraal, met een ludieke publieksactie. Beeldend kunstenaar Harm Goslink Kuiper had voor de gelegenheid een stukje van het stationsplein omgetoverd tot polderlandschap en speelde poldermuziek op zijn kunstzinnige zelfgemaakte instrumenten. De belangstelling onder het stationspubliek voor de actie was groot!

Tussen de buien door zijn we dit keer met 17 enthousiaste Kapoentjes inclusief hun persoonlijke escorte op avontuur geweest. Voor onze jongste onderzoekers is het speuren met een loepje al een groot feest. Natuurlijk niet de loeppotjes vergeten, want het liefst stoppen ze daar hun buit in. Zoekkaarten completeerden het mee te nemen materiaal.
Tijdens de Power-Point-Presentatie binnen hadden we al iets meer verteld en laten zien over (naakt)slakken en Regenwormen.

Maandagochtend 7 september heeft het Trefpunt weer een schoonmaakbeurt gehad. 6 Dames hebben er hard gewerkt om alles weer lekker op te frissen.

Met dank aan Jan hadden we een geschikt stukje natuur voor het vinden van bodemdiertjes. Vochtige grond, dood en rottend hout en onder water staande greppels zijn goede voorwaarden voor een succesvolle kriebel-expeditie. Het had een paar dagen ervoor flink gehoosd, dus dat beloofde wat…..

Roerganger: Henk Zomer; natuurgids: Dick Hoek; deelnemers: Wil B., Riekje, Trudy M., Wim F. (ook wel mister Wifi genoemd), Josine, Ina G., Bjorn, Jeroen, Monica van K. en ondergetekende. De Regte Heide en het Riels Laag zijn twee in elkaar overlopende beekdalen van de Oude Leij en de Poppelsche Leij. De Regte Heide en het 5 meter lager gelegen Riels Laag vormen één geheel. Deze gebieden liggen ten zuiden van Tilburg.

Op zaterdagmiddag 18 juli jongstleden hebben 19 Rotta Rangers genoten van een vakantieactiviteit voor kinderen over de Honingbij, maar ook over Hommels. Via een DVD ‘De Bij en Wij’ en onze eigen bijenman (imker) Johan hebben deze Rangers heel wat informatie over de Honingbij gezien en gehoord.

Roerganger: Henk Zomer, natuurgids: Dick Hoek. Aantal deelnemers: 9

De Zouweboezem is een schitterend natuurgebied, bestaande uit rietvelden (worden deels gemaaid in de winter) en overjarig Riet. Er zijn diverse waterpartijen met verschillende verlandingsstadia, moerassige vegetatie van Lisdodden, Mattenbies, Pitrus, bosschages van doorgeschoten grienden en elzenbosjes. We worden welkom geheten door Zoef de Haas.

De weersomstandigheden tijdens de beide slootjesexcursies zijn prima. ’s Middags schijnt het zonnetje zelfs. In totaal genieten 24 Rangers van hun ontdekkingen in de slootjes.

Op woensdagmiddag 10 juni jongstleden zijn we met 11 enthousiaste Kapoentjes op stap geweest. Geëscorteerd door moeders en oma’s en gegidst door 2 opa’s trokken we de wijde (natuur)wereld in.

Zaterdag 30 mei stond vogels kijken op het programma. Er hadden zich 20 Rangers aangemeld, verdeeld over de ochtend en de middag. Leuk dat een aantal Rangers een vriendje of vriendinnetje had meegenomen.

Eendragtspolder uitgegroeid tot eldorado voor vogels.

Vanmorgen hebben Rien en ik twee nestkasten opgehangen bij de firma Groen-Aannemingsbedrijf Punt B.V.. Het betreft een torenvalkkast en een kerkuilenkast.

Roergangers: Henk Zomer en Jan Kees Hoek, natuurgids: Dick Hoek, aantal deelnemers: 16.
Op de parkeerplaats bij Willeskop zien we direct al een echte Hollandse Haan, zo uit het hok weggelopen. Kennelijk was hij al die Kippen spuug zat. We lopen op een dijkje om een plassengebied met eilandjes.

Tijdens de introductie in het Trefpunt vroeg één van onze Rangers wat we nu eigenlijk gaan doen met ‘Beleef de lente’. Achteraf had ze toch wel heel veel voorbeelden van de lente gezien èn gehoord.

Gidsen: Rien van der Vorm, Cor Noorman en Dick Hoek. Aantal deelnemers: 25.
Allereerst brengen we een bezoek aan het Streekcentrum “Liesvelt” te Groot-Ammers in de Alblasserwaard. Dit is het vroegere ooievaarsdorp. Er worden nu geen ooievaars meer gefokt.

Aantal deelnemers: 17. Roerganger: Jan Kees Hoek. Natuurgidsen: Rien en Jochem.
We blijven lekker dicht bij huis. De Broekpolder en de Vlietlanden zijn onderdelen van het natuurgebied Midden-Delfland. De broek (brouck) in de naam Broekpolder heeft betrekking op het moerassige en drassige veengebied. Je hebt ook broekbossen, bossen die zo’n beetje in het water staan.

Tijdens de ALV op 24 maart is begonnen met de uitverkoop van de laatste vermaarde Rotta-bouwsteentjes. De bouwstenen-actie heeft ooit  een cruciale rol gespeeld bij de geldinzameling voor de verbouwing van ons Trefpunt in de periode 2009-2010. Bij een gift van € 10 kreeg je toen een bouwsteentje als aandenken.

Het is 4 graden en er waait een ijzig koude oostelijke wind. Ondanks de kou komen onze enthousiaste jonge natuurliefhebbers zowel ’s morgens (18) als ’s middags (16) weer in grote getale naar het Trefpunt. Kei-en-keihard zijn ze onze Rangers.

Op zaterdagmiddag 14 maart 2015 was er in kleine kring een ontvangst om de sponsors van het Sedumdak op ons nieuwe tuinhuis te bedanken.

Aantal deelnemers: 18. Roerganger en gids: Jaap van Lien.
De verzamelplaats is de parkeerplaats van het stadhuis van Lansingerland. Volop ruimte. Meerdere mensen hebben deze plek ontdekt als verzamelplaats, want we zien groepen voetballertjes, hockeymeisjes e.d. en nu ook nog een stel Rottagangers. Om precies 9.00 uur gaan we op pad.

De voorbereidingen zijn in volle gang, want op 21 en 22 maart a.s. wordt alweer voor de vierde keer de expositie ‘De natuur in zilver en keramiek’ gehouden in het Trefpunt. Tijdens deze expositie laten drie leden van Rotta zien hoe zij zich hebben laten inspireren door de natuur.

Aantal deelnemers: 18. Roerganger: Henk Zomer. Natuurgids: Rien van der Vorm.
De Balij is een jong bos vlakbij de stad, maar toch helemaal in de natuur met moerasbos en natuurbos. Het ligt op het voormalige Floriadeterrein van Zoetermeer. Met het Bieslandse bos vormt het een groene long tussen Zoetermeer en Delft. Het bos is nog geen 23 jaar oud. Je kunt het naar mijn idee een beetje vergelijken met het Lage Bergse Bos (LBB) en het Hoge Bergse Bos (HBB).

Op donderdag 26 februari heeft  Groendak BV uit Scherpenzeel op het nieuwe tuinhuis achter het Trefpunt, de Sedum dakbedekking aangebracht, als bekroning van het werk. Daarmee is het door onze vrijwilligers gebouwde tuinhuis, binnen een jaar na het storten van de vloer, nu geheel voltooid.

Het is woensdagmiddag 18 februari 13.15 uur. Buiten is het zonnig maar Koning Winter heerst nog steeds. De Kapoentjes en hun (groot)ouders druppelen langzaam binnen in het Trefpunt. Het wordt wat levendiger en dat hoort ook zo. We hebben deze keer een gevarieerd programma voor ze samengesteld en blijven daarvoor in en om het Trefpunt.

Gelukkig, het was eindelijk gestopt met regenen. De afgelopen anderhalve dag had het aan een stuk door geregend, maar voor vanochtend werden er ook opklaringen verwacht. Rond kwart voor 10 kwamen de 19 deelnemers voor de soepwandeling in het Trefpunt aan, om te beginnen met koffie.

Op deze frisse pluiszaterdag hebben zich in totaal 42 enthousiastelingen aangemeld; ’s morgens 24 en ’s middags 18 Rangers. Ze zijn er helemaal klaar voor. Uilenballen pluizen is dan ook een erg geliefde bezigheid, zeg maar gerust een pluizenfeest.

Gids : Cor Noorman; aantal deelnemers: 10.
Vanaf de parkeerplaats aan de Middelweg zien we een grote groep overvliegende Kolganzen. Het begint meteen dus al goed. Dat belooft wat. Een Blauwe Reiger vliegt voorbij. We lopen naar het verdronken populierenbosje.

Wie zou het nu niet leuk vinden om tijdens een wandel-, fiets-, of vaartocht in de natuur een glimp op te vangen van een otter, zeearend of zeehond? Natuurtoppers zoals deze soorten verfraaien de landschappen in Zuid-Holland en zijn een graadmeter voor een schoon milieu en een rijke natuur.

Aantal deelnemers: 20. Roerganger: Henk Zomer.

De Zeelandexcursie is altijd de eerste excursie in het nieuwe jaar. De oorspronkelijke benaming voor deze excursie is ganzenexcursie. Ons instrumentarium: verrekijkers, fototoestellen, telescopen en telelenzen. Bij de start van onze tocht miezert het wat. Om een uur of negen stopt de regen en breekt een heerlijk zonnetje door.

Zaterdagmorgen 17 januari 2015 rond 8 uur: temperatuur -2° C; een witte gerijpte wereld; weinig wind; licht bewolkt; plaatselijk glad. Zo begon voor 24 Rangers hun Overwinteringsdag bij Rotta.

Rotta gaat internationaal. Naast een tuinhuis hebben we nu ook een restaurant in Zuid-Spanje.

Het gaat goed moet onze vereniging. De diverse natuurwandelingen verheugen zich in een grote populariteit. Het Trefpunt wordt steeds vaker gebruikt, niet alleen door de vereniging maar ook door andere belangstellenden en ook de kinderactiviteiten worden steeds populairder.

Elk jaar wordt er bij de Rotta Rangers één zaterdag besteed aan het maken van een praktisch hulpmiddel voor natuurbeschermers. In voorgaande jaren werden er nestkastjes, voederhuisjes en natuurlijk ook onderkomens voor vlinders en bijen in elkaar geknutseld en overal in de omgeving opgehangen.

Visproject De Groenzoom op zaterdag 22 november 2014. Op de afgesproken plaats op de Meerweg te Berkel verzamelden zich vijf vissers, waaronder twee jonge visliefhebbers, en een verslaggevers van omroep Lansingerland. Ja, Rotta zit in de ether!


Roerganger: Henk Zomer. Natuurgids: Rien van der Vorm. Aantal deelnemers: 16

We rijden in de Hoekse Waard eerst naar de Molenweg, een smalle weg tussen wei- en akkerlanden. Opvallend is dat er veel vogels te zien zijn op de wat ruigere weilanden en dat er helemaal niets te zien is op de prachtige, groene biljartlakens.

Woensdag 5 november was de laatste keer van dit jaar dat de Kapoentjes op pad gingen. Het is een echte herfstdag: grijze mist en waterkoud. Maar voor de 13 Kapoentjes en hun papa’s, mama’s, opa’s en oma’s is dit geen probleem.

Natuurwerkdag 2014: wat een mooie dag, wat een prachtig weer en wat een leuk gebied om in te werken!! Dat was zo ongeveer de mening van het grote aantal vrijwilligers (groot en klein) dat zich zaterdag om 09.00 uur verzameld had bij het gemeentehuis van Lansingerland om vervolgens in Wilderszijde aan de slag te gaan.

Weidevogelmanifest roept provincie en boeren op weidevogels te redden

De weidevogels dreigen uit het boerenland te verdwijnen. In de afgelopen tien jaar is meer dan de helft van de weidevogels verdwenen. Het agrarisch natuurbeheer door boeren heeft daar geen verandering in gebracht. Om de weidevogels te redden is een andere aanpak nodig.

Verslag van de 'middag-editie'.

Twaalf Rangers luisterden met volle aandacht naar Carlo, die een schitterend inleidend verhaal hield over paddenstoelen. Aan de hand van mooie foto’s en tekeningen op het 'powerpoint'scherm vertelde Carlo alles over de hoed en de rand, sporen, plaatjes of lamellen, gaatjes, draden (mycelium); kortom alles passeerde de revue.

Decennia lang is de Vogelklas van Karel Schot een begrip in Rotterdam en ver daarbuiten. Vogels die even een steuntje in de rug nodig hebben, worden hier opgevangen en liefdevol verzorgd met als doel deze gevleugelde vrienden zo snel mogelijk weer los te laten. In de Vogelklas passeren jaarlijks heel wat vogels de revue:

Roergangers: Henk Zomer en Jan Kees Hoek, Natuur- en vogelgids: Rien van der Vorm. Aantal deelnemers: 16 gezellige enthousiastelingen.

Henk Zomer is een geweldige roerganger. De avond voor de excursie heeft hij de parkeermeter en de toegangskaartenautomaat bij de Amsterdamse Waterleidingduinen (AWD) onklaar gemaakt, zodat wij gratis konden parkeren en gratis toegang tot de duinen hadden. Scheelt een paar euro’s. Henk, namens de hele groep, heel erg bedankt.

Gidsen: Aad Deurloo en Rien van der Vorm. Aantal deelnemers: 18.
In de laatste Rotta NieuwsFlits staat dat fietsers gelukkige mensen zijn. Dus, op de fiets naar het Hoekse Hout in het LBB. Eén van de gidsen kwam met de auto en hij zag er duidelijk minder gelukkig uit dan al die fietsers. Aan de waterkant staan drie kleine tentjes van vissers. Die jongens zitten daar op hun gemakkie een ontbijtje klaar te maken. Een aantal dames deed rek- en strekoefeningen na een intensieve training in het bos.

Excursie: Ankeveense plassen 27-9-2014. Op deze prachtige herfstdag wandelen we met 25 personen een route van 11 kilometer door het waterrijke plassengebied van de Ankeveense polder.
Met lichte mist vertrokken, wordt het geleidelijk aan steeds helderder tot de zon goed doorkomt. U kunt zich voorstellen dat we onderweg genoten hebben van de wazige beelden met, soms onverwachts, een helder doorkijkje op het weiland met groepjes meeuwen.

Met een stevig bries, maar in een heerlijk najaarszonnetje hebben 12 mensen voor Rotta de Rabosponsorfietstocht gefietst. Een persoon kon helaas om gezondheidsredenen niet mee doen.

De natuur om van te smullen - Rangers - 20 september 2014. Bij iedere kinderexcursie probeer je als leiding om alle zintuigen aan hun trekken te laten komen. Horen-zien-voelen-ruiken is vaak geen probleem; maar proeven wel. Deze ronde was proeven juist het allerbelangrijkste.

Maandag 22 september hebben 11 dames weer een frisse, Witte Tornado door ons Trefpunt laten gaan. Van 9 tot 12 uur hebben zij heel hard gewerkt en al het vuil van de afgelopen maanden weer weggepoetst.

Woensdag 10 september was het weer zover. Rotta’s jongste spruiten trokken er weer op uit met natuurlijk de bijpassende oma’s, opa’s, vaders en moeders.  Zij mochten als begeleiders ook mee en dat kwam prima uit want het was prachtig weer.

Gidsen: Rien van der Vorm en Aad Deurloo. Aantal volgelingen: 12. De wandeling begint bij ’t Zeeltje, zo’n beetje de oudste uitspanning in het Bergse Bos. De Bleiswijkse Zoom (B.Z.) maakt onderdeel uit van dat Bergse Bos en het hele Rottemerengebied.

Vanmorgen waren een zestal leden van Rotta op verkenning in Wilderszijde, een gebied met braakliggende, toekomstige bouwgrond zuidelijk van het gemeentehuis, tussen de N209 en de HSL. De gemeente Lansingerland heeft besloten dat een deel van dit gebied de bestemming kan krijgen als tijdelijke natuur, op voorwaarde dat het de gemeente geen geld gaat kosten.

Aantal deelnemers: 14. Roerganger en gids: Herman Groenewegen.

De slikken en schorren zijn ontstaan na de opwarming van de aarde aan het eind van de laatste ijstijd Weichselien, zo’n 70.000 – 10.000 jaar geleden. Door de watersnoodrampen in 1530 (de Sint Felixvloed) en 1532 (de Allerheiligenvloed) zijn 18 dorpen door de zee verzwolgen. We starten bij Roelshoek, Krabbendijke. Net als die gelaarsde Kat uit het sprookje gaan ook wij volledig gelaarsd op pad. Het is even wennen: het is glad, soms zuigt het slik je vast en soms is het echt klunen, langlaufen en baggeren.

De ringslang is een ongevaarlijke, niet giftige slang die in grote delen van Nederland voorkomt. Hij dankt zijn naam aan de gele, soms oranje, ring/band in de nek. Ringslangen kunnen goed zwemmen en eten hoofdzakelijk amfibieën (kikkers, padden en salamanders) en komt daardoor vaak in de buurt van water voor. Van oktober tot maart houdt de soort een winterslaap waarna hij bij stijgende temperaturen weer ontwaakt...

Vlak bij het Trefpunt leven niet zo heel veel Kriebelbeestjes bij elkaar. Daarom had Ben een plek uitgezocht waar we deze beestjes makkelijker konden vinden. Om half twee waren er 13 Rangers op de Mollenplaats in het Lage Bergse Bos. Ik kreeg daar al de kriebels en toen moesten we nog gaan zoeken. Na 5 minuten wandelen waren we in het bos en kon de zoektocht beginnen.

Door Piet Mulder 18 augustus 2014

Aantal deelnemers: 12. Roerganger Henk Zomer. Natuurgids Dick Hoek.

We lopen van de parkeerplaats direct de heide op, een zeer groot en uitgestrekt gebied vol Struikheide met verspreid staande Bremstruiken, Amerikaanse vogelkers en opschietende Eikenboompjes. Af en toe zie je een polletje Dopheide. Hier en daar zijn stukken hei afgeplagd of gemaaid, maar dat is niet voldoende om de heide in zijn volle glorie te behouden. Vogelkers en Pijpenstrootje overwoekeren nog grote delen van de heide. De paar Schotse Hooglanders die er rondlopen kunnen niet al het opschot wegvreten. Er zou een kudde Schapen uitgezet moeten worden om vergrassing en overwoekering door struikjes tegen te gaan.

Temperatuur 30° Celsius – Aanwezig 30 Rotta Rangers

Op deze tropische zaterdag hadden we een ochtendploeg van 15 kanjers en ’s middags ook 15 dappere Rangers. Water meenemen was dit keer verplicht en je van tevoren goed insmeren was ook