Wat zijn we weer verwend met een prachtige zaterdag. De zon prikte en al gauw liepen we met korte mouwen over de Mollenplaats. Zaterdag 15 september, Rangerdag.

We verzamelden op de Mollenplaats, vlakbij het familierestaurant Bergsche Plas. Een stuk natuur waar veel zaden en kriebelbeestjes te vinden zijn. Want dat was het programma voor deze dag.

Intro ochtendploeg © Esmeralda

De ochtendploeg bestond uit 18 Rangers en vier gidsen. ’s Middags waren er 7 Rangers en ook vier gidsen. Esmeralda had voor deze bijeenkomst voor een echte Ranger vlag gezorgd. Er kwamen wandelaars langs die even wilden weten wat er aan de hand was. Leuk hé?
Carlo vertelde kort wat we zouden gaan doen en vertelde iets over verspreiding van zaden. Wind, vogels die zaden uitpoepen op een andere plaats, dieren die bijvoorbeeld eikels ingraven en mensen die planten en bomen kweken en planten. Ook aan de vacht en poten van dieren kunnen zaden blijven hangen. Tijdens de speurtocht zou nog veel meer worden verteld.

Welk kriebelbeestje zien jullie? © Esmeralda

Eigen memoryspel met vruchten en zaden © Simon

De drie programmapunten waren een speurtocht naar vruchten en zaden, een speurtocht naar kriebelbeestjes en een natuurmemoryspel. Om dit spel te kunnen spelen moesten de Rangers eerst zelf twee gelijke dingen zoeken in de omgeving om onder de bekertjes te leggen. Dat was leuk want elke groep vond weer andere leuke dingen. Kastanjes, bramenbloem, braam, eikel, steentjes, bladeren, graszaad, te veel om op te noemen. Na nog met elkaar besproken te hebben wat we hadden gevonden, konden we het spel spelen. De Rangers hielpen de gevonden spullen onder de bekertjes te leggen. Wat Carlo niet doorhad was dat ze natuurlijk precies wisten waar alles lag. Nou ja, de eerste keer. Daarna deed Carlo het zelf.

Op zoek naar vruchten en zaden © Simon

De tweede groep ging met Astrid vruchten en zaden zoeken. Wat altijd weer opvalt is dat je zoveel kunt vinden binnen een enkele wandeling. Doordat de Rangers heel goed konden zoeken en Astrid veel vertelde over de gevonden zaken, was er bijna te weinig tijd. Er was zelfs een ‘diehard’ Ranger die de tocht met steun van krukken heeft meegelopen; gelukkig werd ze af en toe super geholpen door haar zus.
Karin, de derde groep, kroop af en toe met haar groep over de grond en vond op die manier ook hele interessante beestjes. Met schepjes, takjes en handen werd er gewoeld en gewroet.
Tussentijds wisselden de groepen en werd er limonade gedronken met een kaakje.
Bij elke wissel was er tijd om de gevonden zaken aan elkaar te laten zien en konden de gidsen nog wat extra informatie geven. Voor we er erg in hadden was het 12.00 uur en was er geen tijd meer om nog op de stapstenen te springen en de klimwerktuigen te testen. Dat houden we tegoed.

De middagploeg was zoals gezegd wat kleiner.
Esmeralda ruilde haar plaats met Ina zodat we toch weer vier gidsen hadden. Het leek ons leuk om als één groep te gaan wandelen en de beestjes en zaden in een langere wandeling te bestuderen.
Nou dat was een mooie speurtocht met heel veel opbrengst. Of buit kun je wel zeggen. Tijdens de tocht hoorden we een miauwende jonge buizerd. Opeens vloog het jong naar de overzijde van het veld, zag ons en bleef stil zitten zonder geluid te maken.

Wat zien jullie daar achter de braamstruiken? © Simon

Wat we allemaal gezien hebben was heel veel. Ik zal proberen het kort weer te geven want ik zou er wel een boekje mee kunnen vullen. We zagen mini-aardbeitjes, met witte bloem zijn ze eetbaar, met een geel bloempje niet. Zaden van de es, de esdoorn. We vonden hazelnoot, lijsterbes, vlierbes, eik, abeel (ogen op de stam), braam, meidoorn en een bloeiende liguster. Dat zie je alleen in het wild, want wij knippen de ligusterhaag in onze tuin vaak voor de bloei in model.

Bont zandoogje op bramenblad © Ina

De gevonden dieren en beestjes waren super: een jonge salamander, een kortschildkever, miljoenpoot, pad, pissebed, kruisspin, hooiwagen, slakken, wantsen, zandoogjes op de bramen, libellen en juffers, soms zeer groot. Er zaten twee slakken op elkaar. Een Ranger zei dat ze aan het trouwen waren en dat we ze beter met rust konden laten.

Een invasie zuringhaantjes © Karin

Leuk was de invasie van de zuringhaantjes. De bladeren van de veldzuring waren doorzeefd met gaatjes. Jagen op kikkers is altijd een hoogtepunt voor kinderen (niet voor de kikkers, hoor!).
Je ziet, te veel om op te noemen.

Stapstenen bij de Speelpolder © Karin

Na de middagwandeling en het memoryspel hadden we nog even tijd om over de stapstenen te rennen. Ard had zijn zwembroek aan dus hem kon niets gebeuren. We scoorden twee volgelopen laarzen en een natte sportschoen.

Het was een heerlijke dag, vooral omdat de Rangers zo enthousiast waren. Top hoor.
Iedereen kreeg na afloop een mooie kriebelplaat en als je wilde kon je zaad van de waterlis en de parkietplant meenemen om in je eigen tuin te planten.
Naar nu blijkt is het niet verstandig het zaad van de parkietplant te zaaien. Het is een exoot die zich vrij agressief vermenigvuldigt. Dat is eigenlijk ongewenst. Verzoek is om dit zaad niet te planten maar te verbranden of enige tijd in heet water te laten staan, alvorens het weg te gooien. In een goed gesloten plastic zakje in het restafval mag ook. Dan wordt het verbrand.

 

Wij vonden het fijn om met de Rangers op pad te gaan. We zijn er trots op hoeveel de Rangers al van de natuur weten. Vader Simon, bedankt voor de foto’s.
Ook de moeder van Karin bedankt voor de lekkere appels: ‘Snoep verstandig eet een ……’.
Graag tot de volgende keer op 13 oktober.

Verslag: Carlo Schep
Namens de kinderwerkgroep,
Esmeralda, Karin, Astrid, Ina en Carlo