Aan de rand van Hilversum was ons startpunt voor een wandeling langs een deel van de ‘s-Gravelandse bomenroute.
Last minute had Liliane zich nog aangemeld. Aangezien zij ook vrijwilliger is bij Arboretum Trompenburg was zij onze bomen expert (hoewel ze zelf vond dat dat wel meeviel).
De wandeling ging langs verschillende buitenplaatsen. Deze buitenplaatsen werden in de achttiende eeuw gebouwd voor rijke Amsterdamse kooplieden. Ook werden er sierlijke tuinen en parkbossen aangelegd met bomenlanen en waterpartijen. Veel hiervan is bewaard gebleven en dat geeft vandaag de dag een mooi landschap met heel wat statige eeuwen oude bomen.
Bij verschillende imposante bomen gaf de app van Natuurmonumenten uitleg. Zo was er de zevenarmige linde die vermoedelijk rond 1700 is geplant. Meer dan 3 eeuwen oud!
Belastingontduiking gebeurde ook al in de achttiende eeuw. Daartoe werd rond 1731 een aantal zomereiken in de weide geplant want over een weide met bomen hoefde minder belasting te worden betaald. Twee van deze monumentale belasting eiken zijn nu nog te bewonderen
Behalve bomen zagen we veel vinken, koolmezen, pimpelmezen, reigers, eenden en ook de boomklever. We hoorden de specht en zagen ook een ooievaar overvliegen.
Aan de rand van het bos stonden 4 reeën te grazen en een eekhoorn rende snel over het zandpad. Er was dus van alles te zien.
Halverwege kwamen we langs een slangenmuur. Dit is een muur met een kronkelende vorm gericht op het zuiden. In de bochten ontstaan luwtes waar het flink opwarmt en exotische vruchten zoals abrikozen en vijgen kunnen groeien.
Tijdens de tussenstop bij theetuin Sperwershof konden we gezellig in de kas of op het terras koffiedrinken met voor de liefhebber wat erbij.
Na een mooie tweede etappe kwamen we weer bij ons startpunt terug. Het was weer een geslaagde wandeling met vele leuke dingen.
Verslag: Bert van den Bulk
Foto’s: Liliane van Noort en Hans Sanders