Terwijl het voorjaar kouder is dan normaal, staat de natuur niet stil. In de idylle in het Offenbachplantsoen in Berkel en Rodenrijs zijn al heel wat voorjaarsbloeiers te zien.

Bloemen in het voorjaar zijn erg belangrijk als voedselbron voor vroege insecten, zoals bijen, hommels en vlinders. De gemeente Lansingerland en Natuur- en Vogelwacht Rotta hebben nu een plan voor nog meer bloemen.

Jan Greeve steekt zuringen uit

De idylle komt in het najaar van 2016 op initiatief van Jan Greeve uit Berkel en Rodenrijs tot stand. Met hulp van de gemeente toveren groenaannemer Punt en vrijwilligers van Rotta het plantsoen om van een saai grasveld tot een voor het publiek toegankelijke groenstrook vol bloemen en kruiden. Al meteen het volgende jaar is het een kleurige bloemenweide met vooral eenjarige bloemen, zoals korenbloem, margriet en klaproos.

Dagkoekoeksbloem en fluitenkruid

In de jaren erna verdwijnen de eenjarigen en ontwikkelen zich meerjarige kruiden, zoals scherpe boterbloem, koekoeksbloem, groot streepzaad, moerasspirea, toorts en boerenwormkruid. Deze soorten zijn geschikt voor een natuurlijke ontwikkeling op voedselrijke grond. Ze bloeien op verschillende momenten in het jaar en zorgen dat insecten het hele seizoen voedsel vinden. Minder idyllisch is dat veel gras, brandnetels, zuring en smeerwortel op sommige plekken overheersen. De oorzaak is een te voedselrijke bodem door stikstof, waardoor de kleinere kruiden in de knel komen. Nadeel is dat deze grote planten licht wegnemen van de kleinere kruiden en het ziet er niet zo fraai uit.

Zuringstekers

Lange penwortel ridderzuring

Op 1 april 2021 is de ontwikkeling van de vegetatie beoordeeld door deskundigen van de gemeente, van Rotta en Peter de Groot van Biodivers, de zaadleverancier. De conclusie is dat het aantal soorten kruiden in de idylle ieder jaar nog toeneemt. Helaas doet de verruiging afbreuk aan het beoogde kleurrijke beeld. Besloten is om de ruige delen langs het fietspad iets eerder en vaker te maaien. Rotta-vrijwilligers Jan, Willem, Jaap, Hans en Henk hebben in april de grote ridderzuringen met wortel en al uitgestoken.

Voor en na het maaien

Afvoeren van het maaisel

Begin mei is het tijd om voor de eerste keer te maaien. Dat lijkt vreemd, want er staan immers al bloeiende planten. Toch is het belangrijk om nu het gras te maaien om de lage kruiden meer licht te geven. De gemaaide stukken staan dan binnenkort weer in volle bloei. Komend seizoen zal iedere maand een klein deel worden gemaaid, zodat telkens bloeiende planten blijven staan en veel meer variatie gaat ontstaan. Bovendien worden komend najaar op open plekken extra bloemen bijgezaaid. Andere ideeën, zoals knotwilgen langs het water en extra prullenbakken zijn nog in beraad. Ook wordt een oplossing gezocht om overlast door hondenpoep te beperken.

Vrijwilligers maaien Idylle

De idylle in het Offenbachplantsoen trekt dagelijks veel bezoekers. Hulp van meer vrijwilligers of buurtbewoners om de idylle mooi te houden, is heel erg welkom. Interesse om 1x per 4 tot 6 weken een ochtend te komen helpen? Gereedschap of ervaring is niet nodig. Neem contact op met Henk Starink, tel. 06-28544003, of stuur een bericht naar advies@rotta-natuur.nl.