Ochtend gedachte
Zie hoe de lente zich buigt voor de zomer
zo wendt het leven zich steeds naar het licht
leer van de bloemen hun kwetsbare schoonheid
zoek naar de stilte die heelt en omarmt.
Hoek van Holland, voor velen van ons geen dagelijkse bestemming, zo’n 10 Rotta-leden kwamen naar deze bijzondere excursie, binnen een uur met de nieuwe metrolijn naar de Hoek. Daar troffen wij elkaar aan de Waterweg, waar zoet- en zeewater elkaar ontmoeten, de planten passen zich aan, leerden wij meteen.
Dick Hoek nam ons mee langs de bermen langs de Nieuwe Waterweg waar vele verrassende planten ons toe lachten zoals de oosterse morgenster. Het was al snel duidelijk dat wij het met Dick getroffen hebben als excursieleider, onvoorstelbaar wat voor kennis over de natuur heeft hij paraat. Dick bleef er bescheiden onder en dat siert hem.
Wij aanvaardden dat wij niet alles konden onthouden, gelukkig werden wij door Dick niet overhoord.
Dick daagde ons uit om vooral goed te kijken. Er zijn zoveel planten en bloemen te ontdekken daar langs en in het talud, dit terwijl de boten ons passeerden op weg naar de zee, wij hielden die niet bij. Het is ondoenlijk om de planten allemaal te benoemen ik beperk me tot de meest opvallende planten met prachtige namen die zo uit het boekje zijn gegroeid om ons te verrassen.
Lees maar even mee:
zeevenkel, hertshoornweegbree, egelantier, hondsroos, stijve ogentroost (mooi), bleke en grote klaproos, klein kaasjeskruid, vleeskleurige orchis, hazenpootje, hazenstaart. enz., enz.
Voor de nieuwsgierigen onder ons: zoek de foto van deze planten elders in dit artikel op, als je er 9 weet te determineren mag je op eigen kosten naar Hoek van Hollend om ze live te bewonderen.
Helaas was er om half tien geen koffie te verkrijgen, dus vervolgden wij onze wandeltocht. Na de bermexcursie vervolgden wij onze ontdekkingstocht naar de duinen.
Dick had een mooie route gekozen door de duinen. Wat was er veel te zien en te ruiken het was één grote verrassing. Het duingebied wordt beheerd door het Zuid-Hollands Landschap en wordt geadviseerd door deskundigen van Trompenburg, het botanische park in Rotterdam. Op het eerste deel van de excursie waren er nauwelijks vogels te horen of te zien, langs de duinrand werd dit duidelijk gecompenseerd.
Een kleine greep uit deze vogelsymfonie:
aalscholver, tjiftjaf, zwartkop, merel, winterkoning (buiten dienst), nachtegaal (was wakker), meerkoet, gierzwaluw, kleine mantelmeeuw, Cetti’s zanger, tot slot de intelligente spreeuw.
Het is niet iedereen gegeven de namen van vogels paraat te hebben. Maar je kunt ook van vogelgeluiden genieten, zonder de componist te kennen.
Het was duidelijk te zien dat het verderop een vochtige omgeving was, een duinvallei van kwelwater met weer heel andere planten en insecten, al heeft de zon haar sporen achtergelaten. Naast veel uitbundig bloeiende bloemen en struiken ontdekten wij diverse bijzondere insecten, die nog niet in de maag van de vogels waren beland. Wij waren daar blij mee.
Een kleine greep van de zichtbare insecten:
zuidelijke heidelibel, aspergehaantje (wie verzint deze naam?), zevenstippelig lieveheersbeestje (kunnen er ook 8 zijn??), distelvlinder, (de larf van deze vlinder plant zich alleen op deze distel voort, dus distel weg dan ook vlinder weg), tot slot bruin zandoogje, rode aspergekever (voor de liefhebber), harkwesp.
Het is duidelijk dat dit geen compleet beeld geeft wat daar leeft. Zie het maar als de schoonheid van het onvolmaakte.
Na ruim 3.30 uur intens kijken luisteren maar vooral genieten kwamen we uit bij het strand. En ja hoor daar stond de koffie niet voor ons klaar maar werd speciaal gezet. Wij waren aangedaan ook omdat appelgebak uitnodigend op de kaart stond, heerlijk. Hierna gingen de meesten van ons weer terug, sommigen onder ons gingen nog even zwemmen tot besluit.
We bedankten Dick en elkaar voor deze mooie uren, wat een fijne dag.
Tot slot: het was opvallend dat we heel weinig vlinders hebben gezien, ook in andere delen van het land staat de populatie onder druk helaas. Afsluitend aan dit verslagje een ode aan de vlinder die ons vandaag helaas niet zo vaak meer verraste met haar kleuren en zweven op de wind. Een afsluitende gedachte over, dit prachtige kwetsbare insect.
Vlinder
In de stralende ochtendzon
op de melodie van de wind
laat zij zich meevoeren
en volgt jou op enige afstand
om jou onverwachts aan te raken
verrassend landt zij op je schouder
met ingehouden adem
kijk je naar haar
warmte op je huid, een verassende ontmoeting
gedachten nemen een vlucht
een moment om stil van te worden
bijna tastbaar, voelbaar
als in een droom
Zij vliegt op en ook jij gaat verder
neemt haar in gedachten mee.
in de stralende zomerzon
je kijkt haar met een glimlach na
wat een kostbaar moment.
Verslag: Gerard den Oudendammer
Foto’s: Dick Hoek / Marian Krispijn
Hoek van Holland soortenlijst: planten, vogels en insecten van Dick Hoek (niet compleet!) Dick Hoek HvH Soortenlijst