Rangers 1200x500

Rotta Rangers (7 t/m 12 jaar)

Elke maand is er op zaterdag een Ranger activiteit gepland. We gaan met de Rangers zoveel mogelijk naar buiten, maar er zijn ook (doe)activiteiten binnen in het Trefpunt. Afhankelijk van het seizoen en de activiteit geven de vrijwilligers informatie en gaan we op onderzoek uit in de natuur. We werken zowel in de ochtend als in de middag met groepen van maximaal 20 kinderen. U kunt uw kinderen opgeven vanaf 2 weken voor een activiteit via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. waarna u per e-mail meer informatie ontvangt.

 

Rangersnieuws

Uilenballen pluizen is een favoriete activiteit bij de Rangers die veel kinderen trekt en ook veel nieuwe gezichten, zowel ‘s morgens als ’s middags.

Voor zaterdag 14 december hadden zich maar liefst 23 Rangers opgegeven, maar 4 kinderen konden jammer genoeg niet komen.

Nadat alle kinderen in de boswachter werkhut in Bleiswijk waren gearriveerd heeft "onze" boswachter Jonathan eerst eens gevraagd of we eigenlijk wel wisten wat boswachters allemaal doen.

Zaterdag, 12 oktober. Ik druk de wekker uit, sta op en kijk uit het raam. Er valt een miezerige regen. Raar woord eigenlijk. En nog vervelender, je wordt er nat van.

Op het terrein van paprikateler Koolhaas mogen we vandaag de slootjessafari houden.

Na de uitleg van Astrid over Insecten en Bloemen zijn we ‘s morgens en ‘s middags in de omgeving van het Trefpunt naar insecten gaan speuren.

Zaterdag 16 maart was er weer een Ranger bijeenkomst. Het thema was ‘Afval in de natuur’, of ‘natuurlijk afval’ of 'afvallen in de natuur'. Ik weet het eigenlijk niet zo precies.

Ik zit achter de computer en kijk naar buiten. Het is dinsdag en heel erg koud. Zelfs de vogels die op de voederplank komen eten hebben hun veren opgezet.

Dit verslag wordt een ‘moment’-opname van ongeveer twee uur voor 31 Rangers die op zaterdag 14 april deelnamen aan de kinderexcursie ‘Nieuw Leven’. We hebben onderweg zoveel lente-verschijnselen gezien, dat je als verslaglegger moet kiezen waar je wat over wilt schrijven...

Gidsen Carlo en Ina, Ben, Astrid en Arie.

Dertien Rotta Rangers komen zaterdagmiddag op de Mollenplaats in het Lage Bergse bos bijeen. Een mooiere naam hadden we niet kunnen hebben, want er zitten ware mollen onder de Rangers.

Locatie van de excursie is dit keer de prachtige tuin achter Artihove. De tuin lijkt wel een park vol mini parkjes elk met een eigen sfeer. Er staan prachtige beelden en er is veel natuurlijk materiaal in verwerkt.

Op deze zonnige zaterdag hebben 24 Rotta Ranger Vogelaars deelgenomen aan [Vroege] Vogels Kijken. Een deel van het Hoge Bergse Bos hebben we met en zonder verrekijker uitgekamd op zoek naar leuke vogels: ‘Te land, ter ‘zee’ en in de lucht’.

Uiteindelijk waren het 30 kinderen, die het aandurfden om op zaterdag 11 maart bij Rotta de verrassende natuuropdrachten in groepjes te gaan uitvoeren; ze hebben er bepaald geen spijt van gehad!

In de week vóór onze Ranger-excursie kwam het KNMI met code oranje en later zwakte de voorspelling af tot code geel. Vooral voor heftige windstoten en pittige hagelbuien werd gewaarschuwd. ‘Buienradar’ moest ons er maar weer redelijk droog doorheen loodsen.

Buiten wordt het steeds kouder. Vogels melden zich in de tuinen om te kijken of er al wat te halen valt en tikken soms tegen het raam als er niets is! Hoog tijd dus om in actie te komen en voer voor de vogels klaar te zetten.

Op zaterdag 29 oktober hadden zich 24 Rangers aangemeld voor ‘de Verrassende en leuke natuuropdrachten’. Het was een mooie herfstdag met – wat later – een lekker zonnetje. Er zijn 3 natuuropdrachten uitgewerkt.

Vlakbij de dagrecreatie bij de Mollenplaats verzamelden zich ’s middags 19 Rangers en de (bege)leiding. Het is nog steeds zomers warm; welke bodemdiertjes hebben zich nog niet compleet ingegraven?

1.”En......was het leuk? 2. Wat heb je allemaal uit de sloot geschept?” Vragen die de ophaalploeg regelmatig aan de kinderen stelde: pure belangstelling. Vraag 1 is vrij kort te beantwoorden: ja/nee of nat. Vraag 2 is een stuk lastiger.

Zaterdag 21 mei was het de dag dat de Rotta Rangers de natuur introkken om eetbaar groen te zoeken. In het voorjaar is het een goed moment om te kijken wat er allemaal bloeit in het veld en wat ook eetbaar is.

Nou ja, zo vroeg was het niet maar het was wel koud! Dertien Rangers onder begeleiding van enkele vaders en moeders en natuurlijk de vogelkenners van Rotta trotseerden zaterdagochtend de harde wind.

Op onze flyer ‘Winter Wonderland’ stond: ‘Koning winter is nog heel ver weg’. De hagelbui, die zich zaterdagmorgen 16 januari 2016 op de vroege Rangers stortte, was echt niet mis. Zij zijn enigszins verkleumd naar het Trefpunt teruggegaan. De late Rangers zijn door betere weersomstandigheden toch wat langer buiten gebleven.

Op zaterdag 19 september hebben 34 Smulpapen een leuke speurtocht gemaakt en aan het eind van de natuurwandeling genoten van een uitgebreide proeverij. Het onderwerp was dit keer ‘De natuur om van te smullen’.

Met dank aan Jan hadden we een geschikt stukje natuur voor het vinden van bodemdiertjes. Vochtige grond, dood en rottend hout en onder water staande greppels zijn goede voorwaarden voor een succesvolle kriebel-expeditie. Het had een paar dagen ervoor flink gehoosd, dus dat beloofde wat…..

Op zaterdagmiddag 18 juli jongstleden hebben 19 Rotta Rangers genoten van een vakantieactiviteit voor kinderen over de Honingbij, maar ook over Hommels. Via een DVD ‘De Bij en Wij’ en onze eigen bijenman (imker) Johan hebben deze Rangers heel wat informatie over de Honingbij gezien en gehoord.

De weersomstandigheden tijdens de beide slootjesexcursies zijn prima. ’s Middags schijnt het zonnetje zelfs. In totaal genieten 24 Rangers van hun ontdekkingen in de slootjes.

Zaterdag 30 mei stond vogels kijken op het programma. Er hadden zich 20 Rangers aangemeld, verdeeld over de ochtend en de middag. Leuk dat een aantal Rangers een vriendje of vriendinnetje had meegenomen.

Tijdens de introductie in het Trefpunt vroeg één van onze Rangers wat we nu eigenlijk gaan doen met ‘Beleef de lente’. Achteraf had ze toch wel heel veel voorbeelden van de lente gezien èn gehoord.

Het is 4 graden en er waait een ijzig koude oostelijke wind. Ondanks de kou komen onze enthousiaste jonge natuurliefhebbers zowel ’s morgens (18) als ’s middags (16) weer in grote getale naar het Trefpunt. Kei-en-keihard zijn ze onze Rangers.

Op deze frisse pluiszaterdag hebben zich in totaal 42 enthousiastelingen aangemeld; ’s morgens 24 en ’s middags 18 Rangers. Ze zijn er helemaal klaar voor. Uilenballen pluizen is dan ook een erg geliefde bezigheid, zeg maar gerust een pluizenfeest.

Zaterdagmorgen 17 januari 2015 rond 8 uur: temperatuur -2° C; een witte gerijpte wereld; weinig wind; licht bewolkt; plaatselijk glad. Zo begon voor 24 Rangers hun Overwinteringsdag bij Rotta.

Elk jaar wordt er bij de Rotta Rangers één zaterdag besteed aan het maken van een praktisch hulpmiddel voor natuurbeschermers. In voorgaande jaren werden er nestkastjes, voederhuisjes en natuurlijk ook onderkomens voor vlinders en bijen in elkaar geknutseld en overal in de omgeving opgehangen.

Verslag van de 'middag-editie'.

Twaalf Rangers luisterden met volle aandacht naar Carlo, die een schitterend inleidend verhaal hield over paddenstoelen. Aan de hand van mooie foto’s en tekeningen op het 'powerpoint'scherm vertelde Carlo alles over de hoed en de rand, sporen, plaatjes of lamellen, gaatjes, draden (mycelium); kortom alles passeerde de revue.

Vlak bij het Trefpunt leven niet zo heel veel Kriebelbeestjes bij elkaar. Daarom had Ben een plek uitgezocht waar we deze beestjes makkelijker konden vinden. Om half twee waren er 13 Rangers op de Mollenplaats in het Lage Bergse Bos. Ik kreeg daar al de kriebels en toen moesten we nog gaan zoeken. Na 5 minuten wandelen waren we in het bos en kon de zoektocht beginnen.

Op zaterdag 19 april was het weer Rangersdag. Dit keer was het ‘een-echte-handen-uit-de-mouwen-dag’. De ochtendploeg bestond uit 12 Rangers en een jarige oma; de middag- ploeg telde 10 Rangers.

Afgelopen zaterdag was het weer zover, de Rotta Rangers gingen weer op pad! Ditmaal niet alleen om van de natuur te genieten maar vooral om de restanten te verzamelen die door het tweebenig Bosvarken in die natuur achtergelaten worden.

Dit keer gingen we op zaterdag 19 oktober vooral op zoek naar paddenstoelen (zwammen). De zon scheen af en toe aan een blauw/grijze lucht en de temperatuur was rond de 10° C...

Nog heel even gaan we in gedachten terug naar zaterdag 17 januari 2013: buiten was alles WIT. Overal in de sneeuw zag je afdrukken van dieren: geweldig!

Exact 50 Rangers (een nieuw record!) denken tijdens het ontbijt al aan de leuke ochtend of middag, die ze straks gaan meemaken...

De Rotta Rangers beproeven al hun zintuigen. Voelen-zien-horen-ruiken-proeven. Op zaterdag 15 maart jl. waren er 39 Rangers, die hun zintuigen wel eens wat extra wilden laten prikkelen.