Als je “opgehokt” bent dan kom je eindelijk eens aan lessen heemkunde toe. De Kralingse  Plas valt daar nog net onder. Voorlopig  geen Rotta-excursies naar Verwegistan, maar uitstapjes gewoon lekker dichtbij huis. De verzamelplek is ook gewoon bij mijn eigen huis.

We hebben gekeken naar de flora en de fauna rond deze plas. De plantengroei is zeer weelderig, alles bloeit en groeit volop: vuurdoorn,

vuurdoorn

meidoorn en dagkoekoeksbloemen.

dagkoekoeksbloem

meidoorn

Verder ook look zonder look, daslook, riet, klaver, smeerwortel, allerlei netels (waaronder ook brandnetels), boterbloemen ( mooi diep geel), vele soorten distels,  heermoes (die hengelstokjes), kleefkruid, groot hoefblad, reuzenberenklauw en de gewone berenklauw. Dit is zomaar een greep uit de honderden soorten planten die er staan.

Bij  het restaurant  “De Schone Lei” (het Minangkabauhuis) staat een prachtige blauwe regen, vol in bloei, en in de tuin van het woonhuis bij de molens staat een bijzonder fraaie, blauwe sering.

grauwe gans

Op de plas zie je veel watervogels : nijlganzen met pullen, grauwe ganzen met pullen, wilde eenden, krakeenden, meerkoeten (sommige meerkoeten zitten nog in de “Sturm und Drangperiode”), waterhoentjes, knobbelzwanen en futen.

nijlgans

Verder heb je nog de vele “gewone”vogels: kraaien,kauwen, houtduiven, tjiftjafs, koolmezen, pimpelmezen,  vinken,roodborsten, zilvermeeuwen, kokmeeuwen,merels en karekieten.

We zitten op een bankje bij het water achter de heemtuin en opeens  was er een hoop gespetter en geplas in het water. Een stel snoekbaarzen of karpers (mijn vissenkennis is 0,0) hadden het volledig op hun heupen. Ik dacht eerst dat het die dolfijn uit de haven was, maar bij nadere beschouwing waren het toch heel grote vissen zoals ze in onze plassen en sloten voorkomen. Het paaiseizoen is in alle hevigheid aangebroken. Die vissen veroorzaken ook nog eens van die grote boeggolven. Mooi en spannend om te zien. Vanuit de rietkragen langs de plas horen we nog kwakende en brullende kikkers. Het was een heel fijne wandeling. Wel oppassen voor trimmers en racefietsers i.v.m. die 1,5 meter – maatschappij.

tekst en foto’s: Piet Mulder