Wat is er logischer dan in het weekend van de nationale Tuinvlindertelling (7-9 juli) een Rotta-expeditie organiseren die draait om vlinders (en andere vliegende beestjes)? En dus verzamelden zich een vijftiental Rotta-leden bij het Trefpunt om op deze superwarme zaterdag 8 juli op ‘vlinderjacht’ te gaan.

Helaas moest Groenzoom-beheerder en vlinderkenner Cor Noorman verstek laten gaan, maar zijn afwezigheid werd uitstekend opgevangen door Josien Hofs. Beginnend in de directe omgeving van het Trefpunt werden al snel de nodige fladderaars ontdekt op de uitbundig bloeiende Buddleja (vlinderstruik). We zagen en fotografeerden onder meer het klein koolwitje (of was het nou een groot koolwitje, altijd voer voor discussie die 1- of 2-stippigen).

Gehakkelde aurelia

Dagpauwoog

Een gehakkelde aurelia contrasteerde met zijn oranje-bruine kleuren prachtig op de blauw-paarse vlinderstruik en liet zich geduldig vastleggen door de fotografen. Dat gold natuurlijk ook voor de dagpauwoog: groot, makkelijk herkenbaar en vaak langdurig foeragerend op nectar-planten.

Distelvlinder

Ook onmiddellijk herkenbaar (geel-groen citroen), maar moeilijker vast te leggen was de citroenvlinder: een grote, maar onrustig rondvliegende vlinder. Tussendoor presenteerden zich nog een distelvlinder en een atalanta; met behulp van het vlindergidsje van de Vlinderstichting goed uit elkaar te houden.

Buizerd wit

 

Gewone oeverlibel

Een werkelijk schitterend witte en ‘miauwende’ buizerd hoog in de lucht, een gewone oeverlibel en een groene specht completeerden het vliegend arsenaal. En dan vergeet ik nog de talloze verschillende hommels, bijen en zweefvliegen die we rond de bloemen en planten zagen rondcirkelen.

Inmiddels was de temperatuur opgelopen tot tropische hoogte, dus na een verkoelende ijsthee werd de thuisreis aanvaard.

Met ‘s middags nog even een kwartiertje vlinders tellen voor die nationale Tuinvlindertelling. ..Benieuwd naar de resultaten!

Tekst en foto’s: Leo de Rooij