Iets voor tien uur staan we met z’n elven klaar om aan de allereerste Expeditie Rotta ooit te beginnen. Voor elke Expeditie kiezen we een thema waar we ons tijdens de wandeling op focussen en dat pas bij de tijd van het jaar. Dit keer zijn dat bessen, bottels en gallen.

de stemming zit er gelijk goed in en dan moeten we nog beginnen!

Al op het Trefpunt-terrein gaan we helemaal los met lijsterbes, eenstijlige meidoorn en rode kornoelje. Kornoelje werd vroeger wel als rijshout gebruikt. Rodenrijs heeft zijn naam hieraan te danken. (Berkel komt van Berkelo = berkenbos)

Bij de parkeerplaats en de Overhoek vinden we op en vooral aan de onderkant van de bladeren van de zomereik veel verschillende gallen.

We zien onder andere de galappelwesp (een zelfs mét minislak), rode erwtengalwesp, ananasgalwesp, satijnen knoopjesgalwesp en plaatjesgalwesp. Iets verderop tamme kastanje en sleedoorn.

We zijn blij dat Dick Hoek zijn kennis op een heel begrijpelijke manier met ons deelt. Maar Dick leert ons vooral kijken. Nou kunnen we allemaal wel zien, maar dat is wat anders  dan kijken. Je kunt dit stukkie wandelen en niets zien terwijl er heel veel te bekijken is. Met behulp van slimme apps, zoals Obsidentify kom je, ook zonder deskundige gids, een heel eind met determineren.

elke meter is er wel iets te zien (foto: Yvonne Kruize)

Onderweg komen we in een schietwilg tientallen mezen tegen waaronder een flinke groep staartmezen. We hebben hooguit een kilometer gewandeld maar daar wel een hele, vaak nieuwe wereld ontdekt. Om twaalf uur komen we aan bij het Trefpunt waar Rien en zijn zwager een heerlijke bak verse koffie voor ons heeft gezet. Mét een bokkenpootje. Misschien iets voor een volgende expeditie: diersporen zoeken.

Wat nemen we vooral mee van onze eerste expeditie? Superleuk om samen op pad te gaan én zien is wat anders dan kijken.

De volgende Expeditie Rotta is op zaterdag 8 oktober. Start 10:00 vanaf het Trefpunt. Het thema is dan bomen en struiken.

foto’s: Yvonne Kruize en Peter Wienbelt