Deze keer eens niet zelf aan de slag maar kijken wat anderen doen. Een forse groep stapt op 19 mei na de koffie op het Trefpunt-terras op de fiets richting coöperatieve biologische Herenboerderij Vlinderstrik, waarvan ook enkele Rotta-leden lid zijn. Het terrein valt onder de gemeente Rotterdam en is in beheer bij Natuurmonumenten, die het weer verpacht aan de Herenboeren. Een herenboer is een iemand die een boerderij bezit maar zelf niet hoeft te werken, daar heeft hij personeel voor.

Maar bij de Vlinderstrik gaat dat anders: leden van de coöperatie hebben weliswaar een boer in dienst, maar het gaat niet lukken zonder de wekelijkse inzet van vrijwilligers. We worden ontvangen door vier van hen, die honderduit vertellen over hun boerderij.

Voor informatie over de Herenboerderij verwijs ik graag naar het Aves Visum artikel van vorig najaar https://rotta-natuur.nl/wp-content/uploads/2021/09/av157.pdf

Intussen is er hard gewerkt om de vervallen boerenschuur te renoveren. De architect gebruikt zo veel mogelijk materialen die al voorhanden zijn, en wil de 70-er jaren stijl proberen te handhaven. In de schuur vinden de (vlees)koeien ’s winters onderdak, en er is ruimte voor vergaderingen.

Met respect lopen we langs de velden met groenten, en we bezoeken de biologische boomgaard, die met zo veel mogelijk verschillende fruitgewassen beplant is, om zo ziekten e.d. te voorkomen. En wat een leuk gezicht is dat de varkens zo vrij en blij rond kunnen rennen, er is zelfs in een modderpoel voorzien. De kippen zitten vanwege de vogelgriep helaas binnen.

Een boodschap die vooral blijft hangen is: het is best ingewikkeld om de natuurwaarden en de belangen en wensen van alle partijen met elkaar in evenwicht te brengen. Er is veel infrastructuur omheen (wegen, spoorlijn, Randstadrail en Vliegveld Zestienhoven) en dat heeft allemaal invloed. Biologisch boeren is sowieso niet eenvoudig, en het is nog altijd spannend hoe de plannen uitpakken. Geduld, doorzettingsvermogen en flexibiliteit zijn hier onontbeerlijke eigenschappen.

Daarna vertrekken we in een lange sliert richting Natuurtalent in het Schiebroekse Park, volgens mij de leukste horeca van Rotterdam, op het terrein van de ecologische tuinderij, voor een broodje en kop soep. Gelukkig zitten we onder het tentdoek, want we zijn er net of er barst een regen- en onweersbui los. Een medewerkster legt uit dat het niet alleen een fijne plek is, maar ook een gelegenheid voor mensen waar de arbeidsmarkt niet voor open staat om zinvol werk te doen, met zo nodig professionele begeleiding.

Het was leuk, leerzaam, en in de gemoedelijke Rotta-sfeer. We waaieren tenslotte uit naar alle kanten, het regent nog een beetje maar daar kunnen de natuurwerkers wel tegen.

Verslag en foto’s: Josien Hofs