Eén van de natuurpareltjes die Rotta Natuur in beheer heeft, is het terrein van de Wiebertjes in het Hoge Bergse Bos. De naam verwijst naar de ruitvormige stukken land van het terrein, die door sloten worden afgebakend. Dat de stukken ruitvormig zijn, kun je het best op een kaart zien. In het echt zijn ze vaak flink begroeid met riet, zodat de ruitvorm moeilijk te zien is.

Kaart Wiebertjes (OpenStreetmap)
Jaar in jaar uit maaien de natuurwerkers van Rotta het riet in de Wiebertjes en voeren ze het zo veel mogelijk af. Uiteindelijk moet het riet plaatsmaken voor bloemrijk grasland waar insecten en vogels zich thuis voelen. Maar jaar in jaar uit komt dat dekselse riet weer terug. Wat moeten we dan met die aanhoudende pogingen van de natuurwerkers om het riet te verwijderen? Anders gezegd:
Wint de aanhouder?
Om het antwoord te vinden, ging ik te rade bij de landvoogd van de Wiebertjes, de heer Cor van de Lustgraaf. Ik stelde hem de vraag toen hij net terugkwam van een paar uur natuurwerk. Hij moest niet lang nadenken. Dit gaf hij me mee:
Soms lijkt het of het riet het wint van de natuurwerkers, maar op andere momenten zijn de natuurwerkers aan de winnende hand. Eén ding is zeker: als het riet niet gemaaid wordt, zou het gebied helemaal dichtgroeien en valt er voor mensen niet veel meer te beleven.

Late guldenroede
Tevreden met dit antwoord fietste ik weer naar huis en opende ik mijn mail. Laat ik daar nou twee foto’s aantreffen die duidelijk bewijzen dat de natuurwerkers soms het riet de baas zijn in de Wiebertjes. Door de open plekken die ontstaan, krijgen andere planten de ruimte, zoals deze late guldenroede.

Sneeuwwitte vedermot
En als andere planten de ruimte krijgen, dan komen er ook geïnteresseerde dieren op af, zoals deze sneeuwwitte vedermot, een diertje dat graag eitjes legt op windes.
Ik houd het er maar op dat de aanhouder wint.
Lijkt het je leuk om in een vrolijke groep mooi natuurwerk te doen? Dat kan elke donderdagmorgen! Meld je aan bij Rien van der Vorm via telefoon (06-2789 0077) of e-mail (natuurwerk@rotta-natuur.nl).
Tekst: Eric Schoen
Foto’s: Leo de Rooij