Op deze zonnige verjaardag van Maxima hadden zich 33 Rangers aangemeld: 14 voor de ochtendploeg (10.00 uur – 12.00 uur) en 19 voor de middagsessie (13.30 uur – 15.30 uur). In ons midden dit keer 3 ervaren Rotta-vogelaars. Zij vonden onze vogel(be)zoektijden wat aan de (erg) late kant. ’s Morgens viel de oogst best mee: een van de Rangers heeft 25 verschillende vogelsoorten genoteerd. ’s Middags hielden vrij veel vogelsoorten hun siësta: op het water zagen we meer kano’s dan vogels dobberen.
In ons Trefpunt stond na ontvangst een P.P.-presentatie klaar met dia’s over een aantal bekende vogels. We zouden dit keer onderweg extra letten op de snavels van vogels, want de vorm van een snavel en het eten hebben veel met elkaar te maken.
Beide rondes gingen we als complete groep op pad. Iedereen kreeg een (eigen) verrekijker mee en per groep was er een professionele telescoop-kijker. Zo’n telescoopkijker is toch wel heel indrukwekkend. Het duurt wel even voor hij op scherp staat. Maar………dan heb je ook wel iets moois.
Een Futengezin liet zich mooi bespieden. Het enige jong volgde hard peddelend en luid bedelend vader en moeder. Een van de ouders had een visje gevangen en wilde dit aan het jong geven. Maar de andere ouder pikte het voor z’n snavel weg: niet echt kindvriendelijk. Wel leuk voor ons om te zien. Regelmatig gaf een Visdiefje (een meeuwensoort) een demo in het duiken: kop omlaag – even wat hoogte maken – en razendsnel een duikvlucht maken. Deze demonstratie konden we redelijk met onze eigen kijkers volgen.
Elders stond een Blauwe reiger doodstil te vissen. De Rangers, die dit door de telescoopkijker gezien hebben, zullen dit niet gauw vergeten: ‘Wauw, het lijkt wel of je naast hem staat!’. Op de berg, waar we in de schaduw van ‘De Badkuip’ wat gedronken hebben, zagen we hoe een Buizerd en een Zwarte kraai een luchtduel uitvochten, steeds hoger en hoger! De ochtendploeg zag ook nog 3 Ooievaars in formatie voorbijvliegen; best bijzonder. Wilde eenden, vooral mannetjes, hebben we genoeg gezien. Ook de Krakeend (met het zwarte kontje) hebben we bespied.
Ondanks de siësta hebben we toch nog wel wat vogelgeluiden gehoord. Vogels, die hun eigen naam zingen, zijn voor ons redelijk herkenbaar, zoals de Koekoek – gehoord/gezien – de Tjiftjaf en de Karekiet. Onze Rangers kunnen u het drama van het Koekoeksjong haarfijn vertellen. Dat noem je ‘parasitair gedrag’.
Nog even wat anders: slechts enkele fladderaars hebben we gezien nl. het Koolwitje, het Citroentje en de Argusvlinder. De Vlinderstichting had dit weekend gepland om de Argusvlinder te inventariseren. Eén groepje Rangers heeft een nest rupsen van de Dagpauwoog op een Brandnetelplant gezien. Soms werden we verwelkomd door een schitterend kikkerconcert. Terwijl de waterjuffers vlak over de sloot vlogen, deden de mannetjes van de Groene kikker hun uiterste best om al kwakend een vrouwtje te versieren.
Terug bij ons Trefpunt kregen de kinderen een vogelzoekkaart mee naar huis, die we van ‘De Blijde Wei’ gekregen hadden; ook 10 verrekijkers mochten we van hen lenen. Iedereen – hoe dan ook – bedankt voor zijn/haar aandeel in deze geslaagde vogelexcursie.
De volgende keer – op zaterdag 21 juni 2014 – gaan we op zoek naar ‘Leven in de sloot’.
We verzamelen bij Natuurcentrum Trefpunt Rotta, Hoeksekade 164 te Bergschenhoek. Aanmelden vanaf za. 14 juni bij Gert Jansen via jansen.gert@gmail.com.