Op zaterdag 29 oktober hadden zich 24 Rangers aangemeld voor ‘de Verrassende en leuke natuuropdrachten’. Het was een mooie herfstdag met – wat later – een lekker zonnetje. Er zijn 3 natuuropdrachten uitgewerkt.
Lekker knutselen met herfstmateriaal © Carlo Schep
Herfstcrea © Carlo Schep
Resultaten herfstcrea © Carlo Schep
Onder leiding van Sjaak hebben de kinderen schitterende creaties gemaakt met meegebracht herfstmateriaal. De foto’s via spreken voor zich. Ook voor de (bege)leiding was het aan de picknicktafels hard werken. Na drie kwartier was het: ‘Is het nou al tijd’? (om te wisselen). Zeker voor herhaling vatbaar!
Wat zat er nou eigenlijk in? © Gert Jansen
Bij Carlo was ‘het voelen’ belangrijk. Hij had een mooie voeldoos gemaakt, beplakt met allerlei vogels èn met natuurlijk 2 gaten erin om je handen doorheen te wurmen. Herfst-’dingetjes’, zoals een kastanje en een hazelnootje, zaten erin. Maar wat hebben suikerklontjes en waxinelichtjes met de natuur te maken? Gelukkig brandden de waxinelichtjes niet en na de eerste ronde waren de suikerklontjes ‘verdwenen’! Wie weet daar iets van……? De voeldoos gaan we later ongetwijfeld vaker inzetten, want ook in 2017 hebben we 2 keer ‘Verrassende en leuke natuuropdrachten’ gepland.
Op zoek naar paddenstoelen © Valesca de Veer
De derde natuuractiviteit liep via Ben. Hij had een vijftal zoekopdrachten gemaakt en via meerkeuzeantwoorden kon het goede antwoord omcirkeld worden. Maar daar kwam niet zo veel van terecht. De oorzaak lag niet bij Ben maar bij de vele soorten paddenstoelen, die er op ons terrein te vinden waren. Bij de voorbereiding hadden we al genoten van het lokale paddenstoelen-paradijs. Ben heeft als inleiding de Rangers via een PowerPointpresentatie van alles verteld over zwammen. Onze Rangers zijn inmiddels al een beetje paddenstoelenexpert geworden. Eind september stonden ‘Paddenstoelen’ centraal, maar er was toen bijna niets te vinden. ‘De natuur heeft geen vaste kalender’.
In onze voortuin staan enkele (witte?) paardenkastanjebomen. Sommigen lijden aan de kastanje(bloeding)ziekte. De schors scheurt en laat los. Volgens Ben dreigt er nog een gevaar. In het gras staan verschillende bundeltjes van de sombere honingzwam. Waarschijnlijk zit er in het grasveld een enorme zwamvlok van deze paddenstoel (zwam) in de grond. Sommige paddenstoelen leven ‘als goede buren’ samen. Maar er zijn ook soorten, die ten aanval trekken. Deze bijzondere honingzwam is zo’n voorbeeld; dat noem je een parasiet. Hoe lang de kastanjebomen er nog staan is de vraag.
Het paddenstoelen-strooisel pad © Gert Jansen
Op het houtsnipper pad mocht je niet lopen. Het pad was ‘bezaaid’ met (kastanje?)inktzwammetjes. Er waren nog veel meer soorten paddenstoelen te zien. Kom – binnenkort – gerust eens langs. Dat kan op donderdag tussen 10.00 uur en 16.00 uur en op zaterdag tussen 12.00 uur en 16.00 uur op de Hoeksekade 164 in Bergschenhoek. De geplande speurtocht bewaren we wel voor een volgende ronde.
Iedereen, die meegewerkt heeft aan deze geslaagde natuuractiviteit: hartelijk bedankt!
Op zaterdag 26 november gaan we een vogelvoersilo maken. De bouwpakketten zijn ‘in de maak’. Misschien tot dan.
Verslag: Gert Jansen
Zelfportret van….? © Carlo Schep