Hoogheemraadschap Schieland-Krimpenerwaard heeft zichzelf vergunning verleend voor het nemen van maatregelen ter verbetering van de zwemwaterkwaliteit in de Bleiswijkse Zoom, hoewel de Provincie Zuid-Holland daar al jaren het predicaat ‘uitstekend’ aan geeft. Bij de jaarlijkse controle gaat het echter uitsluitend om de bacteriologische zwemwaterkwaliteit.
Wel is de ontwikkeling van blauwalg in de Bleiswijkse Zoom een terugkerend probleem, waardoor voor kortere perioden een negatief zwemadvies moet worden afgegeven.
Blauwalg wordt veroorzaakt door een te hoog fosfaatgehalte in het water. Om het probleem op te lossen voert het Hoogheemraadschap een meerjarige operatie uit om een meer natuurlijk ecologisch evenwicht te creëren.
Hiervoor worden langs de oevers bomen gekapt waarvan afvallend blad en takken organische vervuiling veroorzaken. Ook worden natuurvriendelijke oevers aangelegd, wordt de visstand gereguleerd door bodem-omwoelende vissen weg te vangen en naar andere locaties te verplaatsen; wordt een bypass aangelegd om met nutriënten vervuild water uit de Rotte te weren en wordt tenslotte de sterk met fosfaat verzadigde bodem weggebaggerd.
Als laatste maatregel wordt Phoslock® aan het water toegevoegd, een bentonietklei waaraan het zeldzaam aardmetaal lanthaan is toegevoegd om de resterende fosfaten te binden en neer te slaan naar de waterbodem.
De noodzaak om deze chemische verbinding toe te passen in een concentratie die ver boven de natuurlijke achtergrondwaarde ligt, is omstreden. Onder andere om die reden laat de Gemeente Rotterdam eerst nog onderzoek uitvoeren, voordat Schieland deze methode ook in de Kralingse Plas mag gaan toepassen.
Veilige toepassing van lanthaan zonder schade te berokkenen aan vissen en waterorganismen is wetenschappelijk allerminst bewezen. Het Projectteam Oppervlaktewater kwaliteit Oostland (Rotta en NMP) ondersteunt de groep verontruste burgers die deze petitie is gestart. Wij zijn voor een volledig natuurvriendelijke en ecologisch verantwoorde aanpak, waarbij toepassing van deze chemische verbinding achterwege kan blijven. Het Hoogheemraadschap zal voor meer duidelijkheid moeten zorgen door in overleg te gaan met bewoners en natuurorganisaties. We roepen iedereen op de petitie te tekenen op onderstaande link: