Op woensdagmiddag 10 juni jongstleden zijn we met 11 enthousiaste Kapoentjes op stap geweest. Geëscorteerd door moeders en oma’s en gegidst door 2 opa’s trokken we de wijde (natuur)wereld in.
foto: © Jessica Bac
Als intro in ons Trefpunt heeft Ben nog iets verteld over het gebruik van loeppotjes en loepjes. Alle kinderen kregen een nep-spin om goed te bekijken. Deze plastic achtpoters mochten de kinderen mee naar huis nemen. Je kunt daar thuis altijd ‘leuke dingen’ mee doen. Ook het loepje ging mee naar huis.
foto: © Jessica Bac
We hebben de groep in tweeën gesplitst onder leiding van meester Ben en meester Gert. Het is echt genieten om met zo’n super gemotiveerd groepje op pad te gaan. Opdrachtjes zoals: zoek 3 soorten gele bloemen of 4 verschillende soorten bloeiend gras werden heel serieus opgepakt. Er dwarrelde wel van alles door de lucht; soms leek het net alsof er op de grond een compleet pluistapijt lag. Gelukkig hadden de kinderen er geen last van. Het leek wel of de natuur de laatste weken ontploft was. Het nieuwe riet was al hoger dan onze kinderen. Om de Kuifeenden en Futen te kunnen zien, moesten ze opgetild worden. De kinderen hebben ook duidelijk het drukke geluidje van de Rietzanger gehoord. Terwijl we aandachtig stonden te luisteren vloog er een Torenvalk over. Ook het geluid van de Koekoek en met een beetje hulp van de Tjiftjaf hebben we goed gehoord.
foto: © Gerda Zegers
Overal zag je de wilde planten uit de grond schieten. Een machtig gezicht was de zeker al anderhalve meter hoge Reuzenberenklauw, die zich aan het ontvouwen was. Onze Kapoentjes weten nu echt wel, dat deze wilde plant gevaarlijk is. Raak het blad en de stengel niet aan!…..op brandblaren en gemene wonden zit je niet te wachten! Het grote blad van Groot hoefblad is veel onschuldiger. Je kan het mooi als paraplu/parasol gebruiken. Kleefkruid doet het ook altijd goed bij kinderen.
Regelmatig zag je van die dikke insectenpropjes vliegen; dat waren hommels. Eén van de hommels had aan z’n poot een geel bolletje zitten. Dat is een zakje dat de hommel gevuld heeft met stuifmeel. De meeste insecten die we zagen waren verschillende soorten hommels. In een opgedroogd stukje moeras zagen we waterjuffers (met een blauw lantaarntje) en schoot er een libelle voorbij: zo’n grote supersonische dubbeldekker.
foto: © Gerda Zegers
Vlakbij twee vissers hebben we samen wat gedronken. Bij hen stond een Blauwe Reiger, wachtend op een maaltje vis. We hadden de indruk dat de Reiger beter op de dobber lette dan de vissers. Tijdens het drinken werden we getrakteerd op een luchtshow van een Visdiefje. Vier keer dook deze Sternachtige met een pijlsnelle duik omlaag. Eerst even hoogte maken en dan zoeffffffffff…. omlaag! Wat verderop zagen we wat verenresten liggen van een Houtduif. Vermoedelijk opgepeuzeld door een Buizerd en niet door een Vos volgens Ben. Een roofvogel plukt zijn prooi en een Vos bijt de veren eraf. Onze Kapoentjes hebben weer een mooie veer toegevoegd aan hun collectie.
foto: © Jessica Bac
Als kers op de taart zagen we – staande – op één van de witte bruggetjes een Meerkoetfamilie: vader-moeder-5 jonkies. De ouders waren druk aan het duiken naar plantenhapjes. Het jonge kroost verschool zich wat in het riet. Zoek maar eens via Google het jong van een Meerkoet op; schitterend koppie! Misschien zie je dan ook het witte puntje op het snaveltje.
Na ruim 5 kwartier waren we weer terug in ons Trefpunt. De 11 Kapoentjes en hun begeleiders hebben weer een leuke natuurwandeling beleefd.
foto: © Gert Jansen
Verslag: Gert Jansen