Het was woensdag 7 september jongstleden wederom insectenweer: zonnig en warm. De 21 Kapoentjes en hun begeleiders werden door allerlei vliegende, fladderende en gonzende insecten op het terrein van ons Natuurcentrum Trefpunt Rotta begroet.

 

foto © Karin Goossen

Toch nog eerst even naar binnen voor een korte introductie. Bijna gingen er 22 Kapoentjes naar binnen. Maar het zwart-rode lieveheersbeestje op mijn Rotta-T-shirt koos toch net op tijd voor de vrijheid. Later ook nog gele lieveheersbeestjes gezien met zwarte stippen en natuurlijk ook oranje kapoentjes met zwarte stippen. Het aantal stippen zegt niets over hun leeftijd!

Herkenning is voor kinderen belangrijk; vandaar wat dia’s over insecten, vruchten en zaden. De kinderen konden zelf ook wel een aantal insecten ‘ophoesten’; alleen de genoemde spin hoorde er niet bij. Eén van de Kapoentjes legde dat feilloos uit (8 in plaats van 6 poten). Vraagje: wie verliest z’n angel als hij steekt en gaat dan dood? Antwoord: bijen en hommels; wespen niet.

Johan – onze ‘huis’imker © Mieke Kerver

Johan met een bijenraat © Karin Goossen

Vervolgens gingen we naar de bijzondere bijenkast in de tuin voor het gebouw. Johan stond al op ons te wachten. We maakten 2 rijen links en rechts van de kast, zodat we niet in de aanvliegroute stonden. Johan haalde er een bijenraat uit en ging ermee langs de kinderen. Het zag eruit als één klont krioelende bijen en dan vooral met werksters. Sommige 6-kantige cellen zaten dicht. Daarin liggen eitjes en later de larven. De koningin had sinds onze demonstratie met de Rangers goed haar best gedaan en heel veel eitjes gelegd. We hebben haar – met witte stip bij de kop – niet gezien. Leuk hoor die aan- en afvliegende bijendames; een aantal met zo’n stuifmeelkorfje aan een pootje.

Na de bijenshow splitsten we de groep in tweeën. Betsy liep via de witte bruggetjes richting berg en de andere groep bleef nog even op eigen terrein.

Wat een aandacht! © Mieke Kerver

Bij ons Tuinhuis achterin zagen we veel bijen op zoek naar nectar. Vooral de lichtroze bloemenschermen van een plant uit de sedum-familie waren in trek. Met het loepje kon je de honingbijen mooi zien. Sedumplantjes groeien ook op het dak van ons Tuinhuis. Het was daar een gezoem-drukte van belang. We zagen 2 soorten vlinders fladderen: het klein koolwitje en het bont zandoogje. Twee kleine koolwitjes fladderden steeds hoger om elkaar heen. Waarschijnlijk waren het 2 mannetjes, die een ‘luchtgevecht(je)’ aan het uitknokken waren. De 2 bonte zandoogjes, die samen op een (zuring)blad lekker dicht bij elkaar zaten, hadden leukere plannen. Aan de waterkant bloeide de grote paarse kattenstaart; een trekpleister voor allerlei vlinders en andere insecten. Libellen schoten als straaljagers voorbij en ook waterjuffers hebben we mooi gezien.

Gallen op een eikenblad © Karin Goossen

In onze eigen wigwam © Bouke Tilstra

Onze van wilgentenen gevlochten wigwam begint behoorlijk uit te lopen: overal groene wilgenscheuten. We hebben gallen ontdekt en er van alles over verteld. Ook de gallen op een (zomer)eik hebben we bekeken. De allerbekendste is de galappel: kleurend van groen naar rood en tenslotte bruin.

Geen insect maar een bruin kikkertje – ook spannend © Mieke Kerver

Elzenhaantje © Karin Goossen

Bij Kapoentjes zitten de loeppotjes vaak behoorlijk vol, nu met onder andere rode mieren, pissebedden, langpootmuggen, lieveheersbeestjes en een elzenhaantje. Het torretje bleek een wants te zijn; gelukkig geen bedwants hoor!

Het is altijd leuk om iemand te kietelen met gras- of rietpluimen. Minder leuk zijn de zaden van rozenbottels. De kleine haren irriteren de huid en dat geeft een jeukerig gevoel, dat steeds erger wordt. We zagen opengepikte rozenbottels. Nee, het zijn niet de pestvogels die ervan eten, maar onder andere het roodborstje en de groenling.

Binnen in ons Trefpunt was het heerlijk koel. We hebben daar water en limo gedronken en een toastje met bio-honing van Johan gegeten. Met een uitgedeeld ‘broodje’ zaden van de gele lis werd het Kapoentjesfeest afgesloten.

Op woensdagmiddag 16 november is de laatste natuurronde van 2016 voor de Kapoentjes. Zet het maar alvast in je agenda.

Verslag: Gert Jansen