Zaterdag 7 september 20.15 uur komen 14 Rangers naar ons Trefpunt, niks geen bedtijd…. vleermuistijd !!

Ze worden opgewacht door de vleermuis-experts André de Baerdemaeker en Anton van Meurs.

André vertelt aan de hand van een PowerPoint allerlei wetenswaardigheden. Voor sommige kinderen is het een soort opfrismoment, want zij weten al veel. Bijv. Het zijn nachtdieren omdat zij anders last hebben van vogels die ook op insecten jagen of zelfs op de vleermuizen jagen; ze vliegen met een vlieghuid die tussen hun vingers zit; ze rusten ondersteboven hangend aan hun voeten, maar om te poepen draaien ze wel om; ze houden een winterslaap omdat er in de winter niet genoeg insecten zijn om te eten; ze eten heel veel muggen (hoera!) en andere insecten; ze wonen in bomen en in gebouwen; de kleinste inheemse soort past in een lucifersdoosje; er komen wel 20 soorten vleermuizen voor in Nederland, maar die gaan we vanavond niet allemaal ontdekken.

Tijd om naar buiten te gaan. Versterkt door vleermuiskoekjes en wat drinken en bewapend met batdetectors, nachtkijker en warmtemeter gaan we in twee groepjes naar de overkant, achter het parkeerterrein gaat de ene groep linksom en de andere rechts.

Het is al donker, dus goed opletten waar je loopt. Vleermuizen zien ook niet goed in het donker, daarom maken ze korte geluidjes die terugkaatsen als dat geluid ergens tegenaan botst. Door die echo’s weet een vleermuis of er iets in de buurt is en zelfs of dat eetbaar is.

Jammer dat wij mensen die geluidjes niet kunnen horen, de toon is te hoog voor onze oren. Maar daarom hebben we de batdetectors die het geluid omzetten zodat wij het kunnen horen.

Net op pad ratelt de detector: tak tak tak tak…..JA !!

We gaan verder naar de bruggetjes, want veel insecten zitten bij water.

We horen verschillende geluiden met de detectors: stuiterende natte knikker of een tapdanser, iedere vleermuissoort heeft zijn eigen geluid. We horen zeker 3 verschillende soorten, de ruige dwergvleermuis, de laatvlieger en de rosse vleermuis. De scherpe kinderogen zien de vleermuizen ook tegen de donkere lucht.

Als cadeautje zien we in de verte ook bliksem weerlichten. Heel mooi, maar gelukkig is dat wel heel ver weg. We lopen de hele ronde rond het water. Steeds weer stilstaand als er meerdere vleermuizen te horen zijn. Één keer een ander geluid via de detector, dat is een sprinkhaan. De apparaten gaan van hand tot hand.

Om 22.00 uur zijn beide groepen weer terug bij het Trefpunt.

Het was een mooie, goede en best wel beetje spannende excursie.

Anton en André bedankt voor jullie duidelijke uitleg en het gebruik van jullie apparatuur.