Afgelopen dinsdag 22 april hebben we Jeroen Demmer mogen verwelkomen op de Rotta ledenavond. Jeroen is vanaf het begin betrokken bij de aanleg van de Groene Boog (verlenging A16) als Ecoloog.

Op deze avond vertelt Jeroen over de inventarisatie en de voorzieningen die gemaakt zijn en wat men heeft meegemaakt in de loop van het project. Voordat het project begint wordt er gekeken en onderzocht welke dieren, vissen, planten en andere organismen in het gebied aanwezig zijn. Tevens heeft Jeroen contact gezocht met Rotta omdat hier ook veel kennis van het gebied aanwezig is en was.

Volgens de oude omgevingswet en nu de nieuwe omgevingswet moet men ervoor zorgen dat de natuur zo min mogelijk verstoord wordt en beschermd wordt. Dit geldt trouwens niet voor invasieve soorten zoals bv de Amerikaanse rivierkreeft. Ook dient men voorzieningen aan te brengen om bv door het weghalen van de bomen er toch voor te zorgen dat de dieren hun weg kunnen vinden.
Dit was vooral voor de vleermuizen het gefaseerd omhakken van de bomen en daarna het aanbrengen van schermen over het kale bouwterrein om toch hun weg te vinden van de aangrenzende woonwijk naar de andere zijde van het bos.

 

Schermen voor de vleermuizen

Ook heeft men 50 nestkasten voor de vleermuizen opgehangen in het Lage Bergse Bos. Normaal gebruiken vleermuizen bomen als oriëntatie maar die zijn voor de bouw gekapt. Ook was er een reigerkolonie die in de bomen op het tracé hun nesten hadden gemaakt. Nu waren er genoeg hoge bomen in de directe omgeving om nesten in te maken maar men moest wel wachten tot na het broedseizoen met het kappen van de bomen.

Tijdens de bouw zorgde Jeroen ervoor dat het zo min mogelijk aantrekkelijk was voor bv vogels om er te broeden. Ook is er een aantal keren gemonitord of alle voorzieningen effect hadden en de dieren hun nieuwe weg en plek hadden gevonden.

Als voorbeeld noemde Jeroen het voorkomen van verticale wanden bij het zand- en grondbed zodat het oninteressant is voor de oeverzwaluw. Ondanks alle voorzieningen en aanpassingen om te voorkomen dat er bv vogels gaan broeden op het bouwterrein is dit niet geheel te voorkomen.
Als er toch vogels op het terrein gingen broeden betekende het dat de plek beschermd diende te worden en afgeschermd moest worden tot het kroost uitgevlogen was. Men mocht op die plekken tijdelijk geen werkzaamheden verrichten. Dat gaf tijdens de bouw wel eens discussies maar de wet was duidelijk en Jeroen heeft dit altijd goed kunnen verdedigen.

Het mooiste en vooral onverwachte voorval was dat de stalen palen die bij de hogesnelheidslijn in de grond gedraaid worden met grout (smeermiddel dat uithard) na uitgraven ontdekt werden door de oeverzwaluwen. Binnen de kortste keren hadden zij deze ideale nestmogelijkheid ontdekt en waren begonnen met het uitgraven van de nestjes. Hierdoor heeft het werk hier een half jaar stilgelegen.

Lastig te zien maar de gaten waren nestjes van oeverzwaluwen

Ook was er een scholekster die het wel een fijn plekje vond om te gaan broeden op een Big Bag grind die in de buurt van de keet stond.

Hier heeft men een omheining omheen gezet en een bord. Nadat de eieren uitgekomen waren en de jongen gingen rondscharrelen heeft Jeroen deze jongen eigenhandig van de Big bag afgehaald en op de grond gezet om te voorkomen dat ze gewond zouden raken door de val. Ondanks alle gebeurtenissen heeft men weinig vertraging opgelopen.

Op het plaatje hieronder zie je een voorbeeld van een passage die is gemaakt onder de A16 zodat de dieren veilig naar de andere kant van de weg kunnen komen.

Ook voor de aanleg van het nieuwe stuk Lage Bergse Bos op de tunnel is Jeroen betrokken geweest. Jeroen heeft gezorgd dat alle voorzieningen goed zijn aangebracht en als er iets niet klopte dan zorgde hij er ook voor dat er aanpassingen werden gedaan. Nu het werk bijna klaar is en men de beplanting heeft aangebracht is de verwachting dat de natuur zich weer hersteld en de dieren hun weg gaan vinden over het nieuwe terrein.

En de vleermuizen, hiervoor zijn weer hoge bomen geplant. Dus als zij langs de bomen weer hun weg vinden naar de andere kant kunnen de groene schermen weg. Hierover is ook een stuk geschreven door de zoogdiervereniging samen met Jeroen. Zie de link naar dit artikel, https://www.zoogdiervereniging.nl/actueel/nieuws/kunstmatige-vliegroutes-voor-vleermuizen-zijn-effectief

Verslag: Marcel van Veelen

De foto’s en plaatjes zijn van Jeroen Demmer en mogen gebruikt worden voor publicatie op de Rotta website.