De weersomstandigheden waren deze middag uitstekend voor onze insectensafari: een heerlijk zonnetje en een graad of 25. Voor insecten een lekker weertje om actief te zijn en voor sommige Rangers net iets te warm.

 

Insectenhotel © Karin Goossen

Binnen hebben we eerst via de beamer wat dia’s laten zien van verschillende soorten insecten, zoals honingbijen, hommels, kevers, libellen en waterjuffers. Vooral de honingbij kreeg wat meer aandacht, want Johan, onze huisimker, zou een deel van een bijenvolk laten zien. Zo’n volk bestaat uit heel veel werksters, die duidelijk de leiding in zo’n bijenkast hebben. Daarnaast is er nog een klein aantal mannetjes – darren. Zij paren met de koningin ergens hoog in de lucht; zelfs wel op een hoogte van 60 meter. Met een grote groep gaan ze achter de koningin aan: dit wordt een darrenkomeet genoemd. De snelste darren paren met de koningin.

Johan, onze huisimker © Karin Goossen

Buiten maakte Johan een bijenkast open en tilde er enkele raten uit. Op een van de raten zag hij de koningin. Voorzichtig pakte hij haar en met een superklein kwastje zette hij er een wit stipje op. Een koningin is wel groter dan de werksters of darren. Knap hoor van hem om haar tussen al die krioelende bijen er tussenuit te halen. Sommige Rangers waren af en toe niet helemaal bij de les. Logisch hoor als je steeds gestoken wordt door rode mieren. In de natuur zijn bijen onmisbaar. Zij zorgen voor de bestuiving van vele planten en bomen: zonder bestuiving geen vruchten of zaden. Wil je meer weten over bijen dan is www.wikikids.nl/Bijen een leuke website.

Rups van de nachtvlinder de drietand © Karin Goossen

Op ons eigen Trefpunt zagen we allerlei insecten vliegen. De rood-paarse bloemen van de kattenstaart vlakbij het water waren bijzonder in trek. Vlinders met hun roltongetjes, zoals het kleine koolwitje, de kleine vos, de atalanta en het citroentje waren mooi te zien. Jammer voor onze fotografen dat ze hun vleugels meestal dichtgeklapt hielden. Ook hommels waren actief aan het zoeken. Vooral honingbijen zag je overal; ook op bloemen met weinig kleur. Misschien werden ze wel gelokt door de geur. We vonden ook nog een schitterende rups van een nachtvlinder met de mooie naam drietand (zie de foto)

Onze groene Rotta Wigwam aan de overkant © Elianne Hulst

Galappel en lensbladgal © Elianne Hulst

Even wat vocht bijtanken en dan nog een rondje bij onze eigen Parkeerplaats en bij onze Rotta-Wigwam. Langs onze Parkeerplaats staan verschillende vruchtbomen. Dankzij de bestuiving door insecten hangen er nu bij sommige fruitbomen appels en peren aan.

Onze Rotta-Wigwam wordt met de dag groener. De wilgentenen beginnen overal flink uit te lopen en hebben al behoorlijk wat blad. Bijzonder zijn de bobbeltjes op de lange, smalle bladeren; sommige groen en andere rood en soms zie je maar kleine puntjes. Het gaat hier om verschillende gallen. Galwespen of bladwespen leggen er hun eitjes op. De wilg zelf pakt ze helemaal in. Het larfje, dat later uitkomt, heeft dan gelijk wat te eten. Vlakbij de Wigwam staat een zomereik, die voor koele schaduw zorgt; een geliefd plekje voor onze Rangers. De nog groene eikels hebben een vrij lange steel. Daaraan herken je onder andere de zomereik (juist ja, de wintereik(els) hebben een kort steeltje). Ook op deze eik zagen we gallen. Op één blad zagen we vrij grote ronde, groene balletjes; dit zijn galappeltjes die later rood kleuren. Ook vonden we platte, bruine galletjes: de zogenaamde lensbladgalletjes. Zo is er in zo’n eik van alles te ontdekken.

Bruine sprinkhaan © Karin Goossen

De groene en de bruine sprinkhaan – met een mooie camouflage – hebben we ook bewonderd. Wat een mooi springmechanisme zit er in hun achterpoten. Terug bij ons Trefpunt kregen de kinderen via Coby 2 stekjes van de gele teunisbloem. De bloemen gaan pas open als het donker wordt. Nachtvlinders komen er graag op bezoek. Onze Rangers kregen van haar ook wat zaden van de stokroos. Overdag worden deze planten veel door insecten bezocht. Via onze huisimker Johan kregen ze een zakje bloemenmengsel voor vlinders en bijen. Deze zaadjes moet je in april/juni 2017 in de tuin uitzaaien. Van Johan kregen de kinderen ook een folder met ‘Hoe bij-vriendelijk is uw tuin?’: leuke informatie over bijen en hoe je een bijenhotel kunt maken.

Onze insecten-Rangers hebben genoten van een topattractie.

Op zaterdag 24 september gaan we vooral op zoek naar allerlei vruchten. Wist je dat een paddenstoel ook een soort vrucht is? Vandaar het thema ‘Paddenstoelen en andere vruchten’. We hebben dan weer twee natuurrondes van 10.00 uur tot 12.00 uur en van 13.30 uur tot 15.30 uur; misschien tot ziens.       

Verslag: Gert Jansen