De weersomstandigheden tijdens de beide slootjesexcursies zijn prima. ’s Middags schijnt het zonnetje zelfs. In totaal genieten 24 Rangers van hun ontdekkingen in de slootjes.

foto © Gert Jansen

Het ochtendslootje is een ‘gouwe ouwe’, redelijk in de buurt van ons TREFPUNT. Met een hark hebben we het wat toegankelijker gemaakt. Langs het middagslootje, ontdekt door Betsy, is keurig gemaaid. Onze verzamelplek is bij Bouwbedrijf Ripping aan de Hoeksekade. Super dat we bij hen mogen parkeren; bedankt!

foto © Gert Jansen

Het is een behoorlijk gesjouw met al die slootjesspullen zoals schepnetjes, teiltjes, een grote bak, emmers, loeppotjes, zoekkaarten, limonade en koekjes. ‘Vele handen maken licht werk’. Er zijn altijd wel vrijwilligers, die willen sjouwen.

foto © Piet Mulder

Ter plekke hoor ik een grote plons en daarna nog één. Ik zet meteen een grote reddingsoperatie op touw om Rangers te gaan redden, maar het blijkt loos alarm: er worden emmers in de sloot gegooid om water te putten om de teiltjes, waar onze vangsten in moeten, te vullen. We vangen dit keer geen Hollandse Nieuwe, maar bijvoorbeeld larven van Waterjuffers, veel kleine kriegelende beestjes, Keverlarven, een grote Poelslak, Posthoornslakken en roodbruine wormen. Enkele Rangers halen een levensgevaarlijk beestje uit de sloot namelijk een Bootsmannetje. Dat beestje kan flink bijten. Het is trouwens het enige beestje, dat zijn diploma rugzwemmen heeft gehaald. ‘Ik zwem op mijn rug en lijk daardoor op een bootje, dan kan ik mijn prooien beter zien’.

foto © Piet Mulder

We halen nog veel meer enge diertjes uit de sloot: Visbloedzuigers (brrrrrrrr), Zoetwatergarnalen (te klein om op te eten), Waterkevertjes, een rode Watermijt (een soort Spinnetje), Vlokreeftjes, Waterschorpioenen, Waterspinnen en Watervlooien (meteen begint iedereen op z’n hoofd te krabben van de jeuk). Dat alles priegelt en friemelt in de teiltjes. Sommige beestjes gaan in de loeppotjes om ze eens goed nader te bestuderen. Dat doen we ook met een Stekelbaarsje. We zien dan drie heel scherpe doorntjes op de rug zitten: het driedoornige Stekelbaarsje. De Rangers vangen best veel Stekelbaarsjes. We halen Blaasjeswier uit de sloot. Het lijkt net een heel stel zwembandjes op een rijtje. Gert neemt voor een tuinvijver wat Kikkerbeet mee, een soort mini-lelie.

foto © Gert Jansen

Boven een sloot verderop vliegen twee Visdiefjes. Ze zijn druk aan het foerageren. Iedere keer duiken ze het water in. Ik denk dat ze voedsel voor hun jonkies aan het verzamelen zijn. Pa en ma Zwaan laten de Visdiefjes gewoon hun gang gaan. Zij zwemmen statig (zoals het Zwanen betaamt) met hun twee kindjes voorbij. In het brede water achter ons zwemmen pa en ma Meerkoet met hun kroost. Op een lantaarnpaal zit een Buizerd heel gewichtig rond te kijken. Je hoort hem denken: wat doen die Rangers daar. Een Ranger heeft een solitaire Bij te pakken. Hij draagt twee bolletjes stuifmeel mee, elk aan een zijkant van zijn lijfje. Ik zal maar niet vertellen dat er een emmer in de sloot verdwenen is. Over 5000 jaar gaan archeologen uitzoeken waar die emmer vandaan komt.

foto © Ronald Breugem

Er zijn dit keer echt behoorlijk wat Rangers bij, die continu in touw zijn en eigenlijk geen tijd hebben voor de limo-pauze. Enkele andere kinderen hebben na 10 minuten al het idee, dat het slootje al helemaal leeg geschept is. Ach ja, verschil moet er zijn en dat mag ook.
De kinderwerkgroep wordt weer bedankt voor het begeleiden van onze Rangers. Ondanks een gevaarlijke duiker in slootje 2 is er niemand te water gegaan.

Piet Mulder.