Wat leuk! Er waren een heleboel nieuwe Rangers bij het uilenballen pluizen vanmorgen in het Trefpunt.

We begonnen de ochtend met een praatje over uilen. Wat een mysterieuze, fascinerende vogels. Ze hebben bijzondere ogen, oren, klauwen en verenkleed. Alles om het muizen vangen makkelijker te maken.

Uilen kunnen heel goed kijken, ze hebben grote ogen en doordat ze 14 nekwervels hebben kunnen ze hun kop wel 270° graden draaien. Ook weet je door de kleur van de ogen of de uil overdag (geel), in de schemer (oranje) of in de nacht jaagt (zwart).

De oren zitten op verschillende hoogten zodat ze extra goed kunnen horen en doordat ze aan hun poten 2 tenen voor en 2 tenen achter hebben kunnen ze goed hun prooien pakken en doden. Deze prooien slikken ze met huid en haar door. Ze kunnen de harde deeltjes niet verteren en deze spugen ze weer uit in de vorm van een braakbal. Als echte jonge onderzoekers hebben de Rangers deze uilenballen geplozen.

Door de extra fijne veertjes op verschillende plaatsen kunnen uilen ook nog eens geruisloos vliegen. Er zijn verschillende soorten uilen, die moet je zelf nog maar eens opzoeken in een boek en iedereen zou toch wel erg graag een uil willen zien deze ochtend…
We hebben ook geleerd dat uilen niet alleen muizen eten, maar sommige ook vogels, kevers en insecten, wormen. Er zijn ook andere dieren die braakballen uitspugen, zoals meeuwen, ijsvogels, reigers en een poes zei een van de Rangers. Een poes spuugt een haarbal uit.

Na al die weetjes wordt het tijd om aan de slag te gaan. De groep wordt in tweeën gesplitst, de ene helft gaat lekker naar buiten, de andere helft gaat pluizen.

 

We gebruiken satéprikkers en pincetten om de braakballen voorzichtig uit elkaar te krijgen, soms ook onze vingers. Alle botjes leggen we op een donker papier en dan kijken we op de zoekkaart welke botjes het zijn. Er worden veel botjes (b.v. schedeltjes en kaakjes, tandjes) van muizen gevonden. De botjes mogen in een bekertje mee naar huis.

Maar ook buiten had iedereen het naar zijn zin. Het zonnetje scheen lekker maar de wind was koud. We zijn naar de overkant gelopen, waar veel kaardenbollen stonden. De zaadjes worden door onder andere puttertjes gegeten en veel insecten vinden hierin een schuilplaats; wij zagen een lieveheersbeestje erin.
We hoorden een lief belletje en dat was het gezang van de pimpelmees. O ja, het verschil tussen de koolmees en pimpelmees? We hebben ze allebei gezien en gehoord. De winterrrrrkoning hebben we ook gehoord.

Een van de kinderen vond een gal op een eikenblad. Een klein insect heeft een eitje op dat blad gelegd en het blad is hierdoor vervormd. De gal is een huisje en ook voedsel voor het larfje. We hebben geleerd dat veel bloemen in de tuin van het Trefpunt uit bolletjes komen. We hebben nog veel meer gehoord en gezien. Tijd om wat te drinken en te eten. De ochtend vloog voorbij.

Alle Rangers en het team van Rotta Jeugd bedankt voor de gezellige en leerzame ochtend!

Verslag en foto’s: Marion van den Broek

De volgende activiteit voor de Rotta Rangers is op zaterdag 20 april.