Trefpunt, 11 februari 2017 circa 9.00 uur. Wat een stille, witte wereld. Alles is toegedekt met een dunne witte deken.

Slechts een enkel spoor ‘verstoort’ de sereniteit. De zwart/witte poes van de overburen, die vaak grensoverschrijdend bezig is, is ons voor geweest. Een uurtje later is het rondom het Trefpunt met de rust gedaan.

’s Morgens zijn er 23 Rangers en ’s middags 24. Zij zijn afgekomen op de topattractie ‘Pluizen in een uilenmenu’. Ook het rijgen van een pindasnoer staat op het programma en natuurlijk gaan we een poosje naar buiten. Er werd ’s morgens nog meer sneeuw verwacht – gaaf toch!; ’s middags zou het alweer gaan dooien.

Er was er één jarig, hoera, hoera! en dat was Selin ©Valesca de Jong

Beide natuursessies begonnen met een introductie via een PowerPointpresentatie. Wat zijn nu eigenlijk de belangrijkste gereedschappen, waarmee uilen hun prooi vangen? Deze 47 Rangers weten er alles van en hebben het thuisfront ook wat bijgespijkerd over de eigenaard(igheden) van uilen.

Hoe groeit een pinda? Hebben de kinderen het thuis kunnen vertellen? In Hart van Holland heeft onlangs op de kidspagina een heel verhaal over ‘Apennootje is geen echt nootje’ gestaan.

En nu aan de slag! – in 2 groepjes pluizen en rijgen.

Instructie hoe een pindaketting te rijgen ©Valesca de Jong

Lekker bezig met z’n allen: een en al aandacht ©Yvonne Langendoen

Even een goed beginnetje maken ©Yvonne Langendoen

Het rijgen van een pindasnoer was soms wel een beetje priegelen. De apennootjes moesten op een dun ijzerdraadje geregen worden: eerst de dop doorboren met een prikpen op een prikmatje. De één was daar ‘iets’ handiger in dan de ander en ‘Geduld is een schone zaak’.

Opperste concentratie bij het uilenballen pluizen ©Valesca de Jong

Pluizen met satéstokje of gewoon met je blote handen ©Elianne Hulst

Vergroot het botje met gaatje: een bekken ©Yvonne Langendoen

‘Is dat niet vies?’ – Voorzichtig werd er met een satéstokje in de uilenbal gepeuterd. Later namen de vingers het peuterwerk over en werden de braakballen vakkundig gesloopt. Alle soorten botjes werden in kaart gebracht en ingekleurd op het werkblad ‘Breek de code van de braakbal’.

We hebben ook een echte – deels vergane –  muis gevonden. Zo kregen de kinderen een idee hoe groot (of klein) een muis eigenlijk is. Natuurlijk was de ontdekking van een schedeltje of een onderkaak een feestje. Aan het gebit kun je een type muis herkennen. Kerkuilen lusten graag woelmuizen. Zij hebben een hele rij zigzag-kiezen. Met hun snijtanden bijten ze een prooi in stukken en met de kiezen wordt het lekkere hapje fijngemalen. Er waren ook uilenballen van ransuilen: anders van vorm en met andere schedeltjes.

De Ontdekking-Van-De-Dag was een compleet geraamte van een vogel: een bol kopje met snavel. Milan had een braakbal van een oehoe meegenomen. De botjes waren heel anders. Waarschijnlijk stonden bij deze grote uil enkel ééndagskuikens op het menu.

Een fanatiek, maar sportief sneeuwballengevecht ©Tijs van Neerbos

En dan het buitengebeuren: ’s morgens heerlijk ‘een lùchie happen’ in een fikse sneeuwbui en ’s middags door de sneeuwmodder banjeren. Je zou naar sporen hebben kunnen kijken, maar daar is het niet van gekomen. Sneeuwballen’gevechten’ braken spontaan uit. Vooral Karin en Carlo moesten het ontgelden.

Carlo daagde de kinderen uit als trefpunt (prijs gooien), maar was onbereikbaar vanwege de te grote afstand. Achter hem liep een trimmer langs. Deze sportieveling kon goed mikken en trof Carlo precies op zijn achterhoofd; tsja……

Muurtje bij de nieuwe paddenpoel met gratis sneeuwbui ©Valesca de Jong

We zijn toch nog even bij onze paddenpoel gaan kijken. De paddenpoel ligt naast de wilgwam (tijdelijk een iglo). Dat wordt echt een natuurpareltje van Rotta over een poosje.

Terug in het Trefpunt kregen de kinderen (warme) chocomel of limo en een snoepmuis zonder botjes.

Iedereen is geslaagd! ©Tijs van Neerbos

Als afronding was er voor iedereen een pluisdiploma. Bewaar het zuinig bij je zwemdiploma’s, verkeersdiploma en/of veterdiploma!

Iedereen, die zich voor onze Rangers ingezet heeft, hartelijk dank.

Verslag: Gert Jansen

Isis vond het heel erg leuk gisteren!  Ze is nu nog druk aan het pluizen in de braakbal die ze nog mee heeft gekregen! Ze heeft veel geleerd want ik hoorde haar net van alles vertellen aan haar zus, heel leuk!