Zaterdagmorgen 17 januari 2015 rond 8 uur: temperatuur -2° C; een witte gerijpte wereld; weinig wind; licht bewolkt; plaatselijk glad. Zo begon voor 24 Rangers hun Overwinteringsdag bij Rotta.

De zon kwam al vrij snel achter de wolken tevoorschijn en de verraderlijke gladheid beperkte zich tot wat schaduwplekken. We hebben onze kinderen via een PP (PowerPoint presentatie) enkele voorbeelden laten zien hoe de natuur de winterse kou (of niet) ondergaat, zoals winterslaap (vleermuizen/egels) – winterrust (eekhoorns) – vogels in de winter – knoppen – vlinders. Op internet kun je van alles vinden over ‘Overwinteren’. Een aanrader is www.hetklokhuis.nl/algemeen/dieren%20in%20de%20winter.

 

Op ons eigen erf was het met vergrootglas al gelijk genieten van de prachtige mini-rijplandschappen op de picknicktafels. Je moest snel zijn want door de zon waren ze zo gesmolten. ‘Rotta Onderhoud’ had pas de Kastanjebomen en de Wilgen flink gesnoeid. Prachtig materiaal om met de kinderen de knoppen eens goed te bekijken. Je laat de kinderen zelf ervaren hoe moeilijk een wilgentwijg te breken is. De mandenmaker maakte dankbaar gebruik van de buigzame Wilgentenen. Je kunt er ook natuurlijke schuttingen mee vlechten.

We hadden dit keer gekozen om een beschut wandelrondje om onze ‘Achterplas’ te maken. Achter ‘Het Trefpunt’ is een houtwal gemaakt. Zo’n houtril is een levensgemeenschap op zich. We vonden er verschillende soorten paddenstoelen, zoals de Gele trilzwam, Judasoren en nog veel meer voor ons onbekende soorten. Het zijn mooie plekjes om je als dier te verstoppen. Ook hebben we verschillende korstmossen gevonden. Onderweg, vaak op dode takken, zag je regelmatig prachtige collecties zwammetjes.

Het ijs aan de kant van de plas leek net op een ijsschilderij. Dat kwam doordat de wind het water vlak voor het bevriezen liet bewegen. Sommige Rangers wilden een stukje ijskunst meenemen, maar dat werkt natuurlijk niet……..

Onze ‘Achterplas’ is vaak een rustplaats voor watervogels. Dit keer zaten er behoorlijk wat Kuifeendjes, een paartje Knobbelzwanen, wat Wilde eenden en op de golfbaan een groepje Kolganzen. Een Aalscholver zat heerlijk veilig in een boom van  het zonnetje te genieten. Op een voor ons bekend plekje stond een Hazelaar in bloei. De mannelijke bloemen zie je duidelijk hangen, terwijl je heel goed moet zoeken naar de kleine, rode, vrouwelijke bloempjes. De Hazelaar noem je eenhuizig: mannetjes en vrouwtjes ‘wonen’ in één struik. Bij een Wilg wonen ze apart – tweehuizig. Ook de knoppen van de Els, de Es en de Eik hebben we onderweg bekeken. Verder ook nog wel wat gaatjes in de grond gezien van muizen. De grotere gaten leken ons Konijnenholen en misschien hebben we ook wel een Vossenhol ontdekt.

Door deze beschutte wandelroute vielen de kou-klachten best mee. Koude voeten in niet-waterdichte schoenen en laarzen kwamen het meeste voor.

Terug bij ‘Het Trefpunt’ hebben we binnen nog wat gedronken en kregen de kinderen – als ze dat wilden – een takkenbossie van Wilgen en Paardenkastanjes mee naar huis. Alvast leuk voor moederdag 😉

Iedereen, die meegewerkt heeft aan deze kinderactiviteit, hartelijk dank!

Tekst en foto’s: Gert Jansen