Op zaterdagmiddag 18 juli jongstleden hebben 19 Rotta Rangers genoten van een vakantieactiviteit voor kinderen over de Honingbij, maar ook over Hommels. Via een DVD ‘De Bij en Wij’ en onze eigen bijenman (imker) Johan hebben deze Rangers heel wat informatie over de Honingbij gezien en gehoord.

 

Na de theorie zijn we naar buiten gegaan voor de praktijk.
Voor ons Verenigingsgebouw staat een bijzondere bijenkast in bedrijf. In een grote kring hebben we toegekeken hoe Johan al de raten eruit tilde om te kijken wat voor een bouwwerk de werksters ervan gemaakt hadden. Op de foto zie je daar een prachtig voorbeeld van.

Foto: Bijenkoningin met het groene puntje

Maar waar zit de koningin? Bij de één na laatste raat werd ze door Johan ontdekt. Ze is wat groter dan de mannetjes (darren) om haar heen en Johan heeft een groene stip op haar kop gezet. Wat een gekrioel in zo’n bijenkast. Soms best wel een beetje eng zo dichtbij. De mieren rond de bijenkast waren niet echt blij met ons bezoek en dat hebben sommige kinderen gemerkt ook.

Nu werd de groep in tweeën gesplitst. Groepje 1 mocht met Johan en z’n vrouw Mariëtte mee naar hun bijenpaleis achter op ons terrein. Daar zagen ze achter het gaas een aantal bijenkasten volop in bedrijf staan. In één kast zat zelfs een volk van 80.000 bijen. Toch was er een bij voor het gaas gekomen en zij heeft Rosanne lelijk geprikt. Johan heeft gelijk de (afgebroken) angel eruit gehaald en we hebben er Nestocyl op gesmeerd. Maar het doet best zeer hoor!

Groepje 2 begon met een werkblad over hommels. In Nederland komen 30 soorten voor. De bekendste 6 hommels werden door de kinderen ingekleurd. De allerbekendste vrij grote hommel is de Aardhommel met het witte kontje. Daarna gingen we in de tuin rond het Trefpunt op zoek naar soorten hommels.

Opvallend druk was het bij de bloeiende Lavendel, een echte insectentrekker. Bij een Aardhommel zagen we duidelijk stuifmeelzakjes aan 2 poten. Een Koolwitje fladderde erboven en ook de Atalanta was mooi te zien. Een aangename verrassing was het vrouwtje van de gewone Oeverlibel, die rustig bleef zitten. ‘Toevallig’ kwam er ook een blauwe Waterjuffer langs. We hebben ze mooi met elkaar kunnen vergelijken.
Na wat gedronken te hebben werd er van activiteit gewisseld.

 

Toch even 3 Bijen-Weetjes:

  • Honingbijen hebben twee magen: een honingmaag, die ze als een nectar-rugzak gebruiken en een gewone maag. Als de honingmaag vol is dan zit er 70 mg nectar in. Zo zwaar weegt de honingbij zelf ook. Als ze honger hebben, dan kunnen ze een klep in de nectarzak openen om wat nectar door te laten naar hun eigen maag als voedsel.
  • Koninginnegelei is een melkachtige stof die door de werksters speciaal voor de koningin en de larven gemaakt wordt. Ze mengen nectar en stuifmeel met een soort speeksel van de bij. Het mengsel is de Koninginnegelei. Deze gelei is voedsel voor 3 dagen voor alle larven; de koningin krijgt het heel haar leven.
  • Met een centrifuge worden de volle honingraten leeg geslingerd. Maar eerst worden de zegeltjes van de cellen afgeschraapt. De zuivere honing wordt verzameld in een bak.

Voordat we het in de gaten hadden was het alweer tijd. Bij de balie kregen de kinderen nog een toastje met heerlijke honing van Johan. Beetje plakhanden en plakvloer; ook de T-shirts plakten plaatselijk. Hadden we dat maar buiten moeten doen! Deze zoete hapjes gingen erin als Ketellapper.
Deze 19 geluksvogels kregen ook nog een leuke informatieve folder mee over bijen en een zakje zaad om volgend jaar insecten mee de tuin in te lokken.

Wij willen in de eerste plaats Johan en Mariëtte hartelijk bedanken voor hun enthousiaste bijenverhaal; ook de catering en de fotograaf hartelijk bedankt.

Op zaterdag(middag) 22 augustus gaan we bodemdiertjes onder-zoeken. Mocht je dan niet op vakantie zijn dan ben je van harte welkom – wel van tevoren aanmelden s.v.p.

Verslag: Gert Jansen

Foto’s: Hans van Teffelen